Почетна / Кошарка / Евролига

Звезда засијала на Балтику, Лоренцо утишао „Зелену шуму” (ВИДЕО)

С обзиром на серију пораза и умор као последица два везана гостовања, мало ко је Црвеној звезди давао шансу у Каунасу. Али, када је било најтеже, црвено-бели су показали класу и дошли до велике победе
ФОТО: Евролига
Жалгирис – Црвена звезда 59:61 (21:16, 10:17, 15:14, 13:14)
Дворана: Жалгирис арена. Гледалаца: 14.033. Судије: Иерезуело, Пантер, Виклицки. ЖАЛГИРИС: Вокап 7, Лекавичијус 9, Хејс 1, Јанкунас 2, Локосиунас, Милакнис 3, Гебен, Јокубаитис, Лидеј 5, Лендејл 10, Григонис 11, Улановас 11.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Кузмић 3, Човић 3, Браун 12, Давидовац 4, Лазић 2, Фаје 5, Берон 14, Добрић 6, Џенкинс 6, Симанић 2, Јовановић, Оџо 4.
Освојене лопте: Жалгирис 4, Црвена звезда 7. Изгубљене лопте: Жалгирис 10, Црвена звезда 10. Асистенције: Жалгирис 12, Црвена звезда 9. Личне грешке: Жалгирис 22, Црвена звезда 24.

 

На минут и по пре краја Улановас је погодио за 58:56, а Црвена звезда је прокоцкала свој напад. Али, као и цео меч, одбрана гостију је одрадила сјајан посао и лопта је завршила у рукама Фајеа који одмах фаулиран.

Стао је на линију пенала, убацио оба и ривали су били поравнати, овога пута на 54 секунде пре краја.

Поново је Жалгирис остао без коша и гости су имали све у својим рукама. Џенкинс је промашио, али је лопта дошла до Брауна. Он се одмах дигао и погодио за 58:56.

До последњег звука сирене остало је 15 секунди. Прошло је девет пре него што је Добрић послао Григониса на линију пенала.

Бек зелених је промашио прво, а онда и друго. Ипак судије су свирале преступ и Григонис је из поновљеног покушаја смањи разлику – 57:58.

Црвена звезда се питала. Гавриловић је тражио тајм аут, а домаћин се спремао да прави фаул. Направљен је на Берону.

Али, и њему је рука задрхтала. Промашио је прво и ривалу оставио 4,4 секунде. Цела дворана је била на ногама, Лекавичијус је претрчао цео терен, дигао се и промашио. Славље велике победе и првог брејка могло је да почне. 

Тројка Вокапа на отварању меча, одмах је запалила крцате трибине, али навијачи су брзо били закуцани за столице. Била је то последица два сјајна потеза Берона, али и квалитета одбране гостију који су затворили све прилазе кошу.

Црвено-бели су већ после четири минута изашли из бонуса. Била је то мала цена да се успори ривал, али као по обичају Црвена звезда је имала доста проблема да дође до коша.

Прошло је чак пет минута, а црвено-бели су и даље били на четири поена. Променио је то Лоренцо Браун са линије пенала, Берон је убацио тројку и чинило се да ће се однос снаге променити. Уместо тога Жалгирис је побегао на плус осам (18:11) и задржао контролу.

Али, црвено-бели су поени Берона и тројком Човића задржали корак. Упркос четири изгубљене лопте после десет минута игре, доминација у скоку давала је додатну уверење да би екипа Андрије Гавриловића могла још озбиљније да припрети.

Управо то се и догодило. Црвено-бели су понов затегли одбрану и после скоро пуних шест минута игре у другом период задржали ривала на само четири поена.

На другој страни Лоренцо Браун је погодио из веома тешке позиције и извукао додатно бацање, слично је урадио и Огњен Кузмић и Црвена звезда је повела – 26:25.

Жалгирис је са зонском одбраном покуша да промени однос снага, али ништа то није вредело.

Давидовац је напао на ниском посту, извукао фаул и наставио максималан низ гостију са линије пенала (8-8).

Већ у наредном нападу Лоренцо Браун је тројком погодио дно мрежице и разлика је почела да расте. Публика је видела да њиховим љубимцима треба подршка.

Направили су заглушујућу битку, али ни то није помогло да се пробије црвено-бели бедем који је Жалгирис у другој четвртини задржао на само десет поена.

Па је било и очекивано шта ће Лоренцо Браун пре одласка у свлачионицу истаћи као најјачи адут његовог тима:

Снага у одбрани нам је донела преокрет. На томе радимо читаве сезоне и треба да наставимо.

Андрија Гавриловић је истакао још два важна фактора преокрета:

Били смо бољи у скоку и брже смо читали одбрану противника.

Црвено-бели су се после великог одмора вратили на паркет са јасном жељом да се држе исте матрице.

Отворен пут Берона, као и велика агресивност Симанића и Лазића, као и фаул Григониса у нападу били су идеални кораци у том правцу.

Из сјајне одбране, Црвена звезда је дошла у позицију да нападне леђа ривала, што је био кључ бега на 37:31. Жалгирис је био сатеран уз зид и успео је да реагује.

Лендејл је убацио тројку и покрену серију 7:0 за тотални преокрет. Али, црвено-бели нису одустали од матрице која им је донела толико добрих ствари.

Уз огромну енергију која их је све време красила, сјајан учинак у скоку и наставак импресивног низа са линије пенала (14-14), трећу четвртину завршили су као победници – 47:46.

Већ после два минута наставка у дворани је загрмело „Звезда ооо“. Делије су надјачале крцату дворану, одушевљени оним што гледају.

Жалгирис је још увек тражио прве поене у последњем периоду и после шута Џенкинса разлика је порасла (51:46).

Покушали су пулени Шарунаса Јасикевичијуса да тројкама нешто више ураде, имали су у пар наврата и отворене шутеве, али лопта није хтела кроз обруч.

Ипак, скок у нападу помогао је домаћину да поентира из другог покушаја, а онда је и Милакнис погодио тројку уз звук сирене за крај напада.

Зелени су побегли на 56:53 и напумпали се самопоуздањем. Али, Црвена звезда је издржала налет и у последње два минута се ушло са 56:56.

Семафор десетог кола Евролиге:
Жалгирис – Црвена звезда 59:61 (21:16, 10:17, 15:14, 13:14)
Алба – Олимпијакос 80:99 (17:30, 21:25, 19:21, 23:23)
Милано – Ефес 76:81 (17:16, 22:25, 21:21, 16:19)
Валенсија – Химки 89:84 (26:33, 25:15, 21:22, 17:14)
Петак:
20,30: Бајерн – Панатинаикос
20,45: Асвел – Фенербахче
21,00: Барселона – Макаби
21,00: Басконија – Зенит
21,00: Реал – ЦСКА
Табела: Ефес 8-2, Милано 7-3, Барселона (меч мање) 7-2, Химки 6-4, Макаби (меч мање), ЦСКА (меч мање) и Реал (меч мање) по 6-3, Панатинаикос и Асвел по 5-4, Олимпијакос и Валенсија по 4-6, Басконија (меч мање) и Бајерн (меч мање) по 4-5, Жалгирис, Црвена звезда и Алба по 3-7, Фенербахче (меч мање) и  Зенит (меч мање) по 2-7.
Коментари10
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

РЕАЛИСТА
Све честитке Звезди на победи против Жалгириса!!! Рећи ћу да Звезда има добр играче и велики потенцијал у њима, само нема дораслог тренера који може да потенцијал играча изнесе како треба. Звезди је потребно влико тренерско име да потенцијал ових играча и материјализује. А исто тако Звезда се што пре мора ослободити Човића и на његово место довести проверену ''јединицу''-плејмекера-поентера!!!
sportista
Zvezda ima odlican tim. Glavni problem u funkcionisanju tima je status Filipa Covica i donekle Lazica. Oni opterecuju-prvo trenera jer njihovo ukljucivanje u igru remeti minutazu Lorenca Brauna, Davidovca i Dobrica koji su mnogo bolja resenja.Nije slucajno da je uvek rezultat pozitivan kada igraju Lorenc Braun, Davidovac i Dobric a uvek je negativan kada igraju Covic i Lazic mada Lazic zna da bude koristan u odbrani u nekim fazama igre a igranje Filipa Covica uvek daje negativan rezultat.
zero
Lendejl se ukopao do balcaka. Bolje je igrao kada je dosao u Partizan. Kada je odlazio iz Partizana bio je za NBA, a sada?
Pd
A sada je za Partizan
Zikica
Na jednom od foruma citam kako je Bajern ove sezone sjajan zato sto ga vodi odlican trener... a taj odlican trener ima JEDNU pobedu vise od ovog naseg pocetnika a Zeljko sa timom sastavljenim za finale F4 ima samo DVE pobede tj. jednu pobedu manje... ALI to je Srbistan gde je sve u stilu "ako ide dobro je, ako ne ide, bolje da prodajete pljeskavice nego sto nas brukate".
Željko Pavlović
Da se pobedi Valensija kod kuće da ne bi bili poslednji.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.