Почетна / Кошарка / Евролига

Маљковић пред Реал: Нема екипе коју Звезда не може да победи

Спречити контранапад и бекове Љуља, Кампаца и Фернандеза, њих тројица су жила куцавица – остали могу да се чувају – примећује реномирани стручњак, некада на клупи Краљевића
ФОТО: Н. Неговановић

Божидар Маљковић је председник Олимпијског комитета Србије, али и један од најчувенијих кошаркашких тренера Старог континента.

Четири пута је био клупски шампион Европе, више од њега то је пошло за руком само нашем сународнику Желимиру Обрадовићу, који је девет пута био најбољи.

Маљковић је међутим једини тренер који је седео на клупи оба шпанска гиганта, и Барселоне и Реала, и у сваком од та два великана провео је по две сезоне.

Да би се схватила величина тог подухвата мора се рећи да је анимозитет између Барсе и Реала - упетљала се ту у и политика, не само спортско ривалство – већи од оног између Црвене звезде и Партизана. Нашу констатацију Маљковић прати климањем главе.

У четвртак у Београду, у Штарк арени, највећој дворани на Балкану црвено-бели у Евролиги дочекују Краљевиће из Шпаније.

Са Маљковићем смо због тога и разговарали, да бисмо читаоцима Спортског журнала приближили феномен Реала из Мадрида. А од њега елоквентног и склоног описима тешко да има бољег саговорника на ту тему.

Реал има навијаче широм света, осим у Шпанији највише у Јужној Америци, због тога и јесте толика његова популарност. Но, златни џокер Реала је Флорентино Перез, који је преузео клуб када је био близу финансијског дебакла. Он је на челу АЦС компаније са разгранатим пословима у разним областима, од телекомуникација до грађевина. Перез је продао земљу на којој је био стари спортски центар у центру Мадрида и саградио нови у Ваљдебебасу, предграђу главног града Шпаније. То је најсавременији комплекс у Европи са соларном енергијом, обдаништима, свим оним што је неопходно врхунским спортистима и њиховим породицама. За сваког члана Реала задужена су по двојица људи, који су му дан и ноћ при руци. Играчима Реала је игра једина брига.

Застаје ту за тренутак Маљковић, па враћа причу на Переза:

У сезони 2004/05 кад сам водио Реал нисмо имали најбољу екипу у Шпанији, али смо постали шампиони у једном од најдраматичнијих финала. Победили смо тадашњу Таукерамику у мајсторици у Виторији и на градском тргу у Мадриду нас је дочекало неколико десетина хиљада навијача. Тада је Флорентино Перез схватио да и кошарка има моћ, не као фудбал, али има и -решио је да улаже много више новца у кошарку него до тада. Међутим, наредне године су били избори, под мутним околностима, та ствар се још увек вуче по суду, Калдерон је победио Переза. Перез је отишао, отишао сам и ја, да је остао, остао бих и ја.

Враћамо се садашњости, Маљковића питамо какву екипу има Реал, кад сутра гостује Црвеној звезди.

Тренер Пабло Ласо на располагању има атлетски формиране играче највишег квалитета, са висином и брзином. Гледао сам их у мечу са Басконијом у недељу, провукли су се. Још немају континуитет свих 40 минута, али почетак је сезоне. Међутим у Европи не постоји екипа која не може да се победи.

А може ли Звезда да победи Реал – питамо Маљковића.

Реал је фаворит јер има буџет 35 милиона евра, вишеструко, сигурно четири-пет пута већи од Звезде. Има и играче већег индивидуалног квалитета, али тешко је играти у Београду. Сећам се кад сам са Реалом победио Партизан у Евролиги у Пиониру моји играчи су ми са дивљењем говорили - каква публика. Иде се из утакмице у утакмицу и изненађења су могућа.

Како победити Реал? – питамо Маљковића тренера.

Спречити контранапад и бекове Љуља, Кампаца и Фернадеза, њих тројица су жила куцавица – остали могу да се чувају. И нема екипе коју Звезда не може да победи. Нема шта ни да изгуби, за разлику од Реала са толиким буџетом.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

aca
Idi u VOA za mišljenje.
Simanic, Simanic, Dobric, Dobric, Davidovac. Kuzmic, Lazic rezerve. Ostalo sem Gista da se nosi zajedno sa Tomicem. I Covic bi mogao malo da se zamisli nad svojim potezima zadnje tri godine. Pogotovo kad je u pitanju transfer politika i dovodjenje trenera. Mene samo zanima nacin na koji se igra i ponasa. Suludo je ocekivati neke rezultate kad je ovoliki finansijski jaz. Zato je vazno da se igra srcem i onim malo nize od pupka pa sta bude bude. Pogotovo ovaj sistem takmicenja ne ide na ruku manjim ekipama. Sjetimo se da je Partizan jedva prolazio grupu sa 4-5 pobjeda, onda hrabro u nokaut fazi. Sa ovim sistemom nemamo sansi. Mozda da Beograd napravi jedan klub i da se svi zalozimo za njega imali bi se cemu nadati. Ovako siromasni pa jos podijeljeni...
Pera Detlic
Da Beograd napravi jedan klub, ne moze da prodje. Kako bi onda komsiji crkla krava?
Mosquito @ misolovkaiq
"Ono malo ispod pupka", kad se usplahri, kod mene je iznad pupka. Ne znam zasto?
moma52
Šta će Real izgubiti ' Budžet ? Može da izgubi isto što i Zvezda ,dva boda. Pošto i sam naglašava razliku između fudbala i košarke i poznati animozitet pomenutih klubova,samo da Vas podsetim,Radomir Antić je trenirao Atletiko Madrid ,Real i Barselonu,a tamo je mržnja još izraženija,a plate pojedinih igrača veće od celog budžeta KK(koji se zovu FK ,jer su sekcije istih).

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.