Почетна / Кошарка / Евролига

Очекивања људи у Србији од Евролиге никада нису била већа захваљујући Дејану Бодироги

Дошао је свуда омиљени човек уместо тврдоглавог адвоката из Каталоније Ђордија Бертомеуа, заглављеног у финансије
ФОТО: Д. Стјепановић

Људи у Србији можда никад нису имали већа очекивања од Евролиге него ове јесени. Међу 18 најелитнијих клубова Старог континента су и наши вечити ривали, Црвена звезда и Партизан, поред Београда само још Атина од метропола може да се подичи са два клуба. Већ су заједно били у бираном друштву, али је први пут на челу најквалитетније лиге Европе један Србин - Дејан Бодирога.

Човек из света кошарке, једна од њених легенди, коме су сународници  док их је разгаљивао игром за државни тим испевали стих „Ми имамо свога Бога, име му је Бодирога“. Дошао је свуда омиљени човек уместо тврдоглавог адвоката из Каталоније Ђордија Бертомеуа, заглављеног у финансије, и очекивања људи којима је кошарка на првом месту су да ће Бодирога пронаћи излаз из зачараног круга. Који прети да ће даље девастирати кошарку. Да ће Бодирога пружити руку ФИБА и модификацијом календара омогућити да најбољи Европљани из Евролиге током сезоне заиграју и за своје националне репрезентације у квалификацијама за велика такмичења. Очекивања су можда превелика, али су сразмерна лику и делима Дејана Бодироге...

Од Евролиге боље лиге, барем када је у питању и рејтинг  и квалитет играча, махом и тренера - немамо. Иако је поредак у њој прилично предвидљив, зависи од величине буџета и ранг листа уложеног новца по клубовима готово је пресликана на крајњи пласман. Евентуални изузеци само потврдјују неписано правило, одавно већих изненађења није било, или их барем нисмо упамтили.

У том сегменту клубови из Србије никада нису могли да буду конкурентни европским гигантима, мада су формирали екипе са поприлично иностране памети што наговештава да се неће задовољити кубертеновском изреком „важно је учествовати“, иако је и само присуство у ексклузивном друштву, први предуслов за врхунски резултат. Од нечега се увек мора кренути...црно-беле греје и освојена титула клупског првака Европе 1992, највећи домашај једног клуба из Србије. И то што је на челу сада као и тада Желимир Обрадовић, у међувремену изградио тренерску каријеру којој нема упоредника у Европи – са 9 титула Евролиге он је одавно њен синоним.

Пратиће се и Монако Саше Обрадовића, Фенербахче Немање Бјелице и Марка Гудурића, Бајерн Владимира Лучића и Огњена Јарамаза, Ефес Василија Мицића, Барселона Николе Калинића, Виртус Милоша Теодосића, Басконија Вање Маринковића..

Евролига је класа за себе, изнад је већине, и само НБА има боље играче. А за гледање су најпожељнији они најбољи. Зато су Београд и Србија привилеговани, сваке недеље имаће евролигашку утакмицу којој ће моћи да присуствују. И уживају, ако њихови спортски љубимци заиграју у складу са навијачким очекивањима.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Važna pitanja
Postoji li mogućnost da Milutinov dođe na pozajmicu? Hoćemo li nekad dobiti rezervne teget-bordo dresove? Kad opet igramo s NBA ekipama?
Volter
Sve u svoje vreme, korak po korak.. Ko zuri, taj se i spotakne.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.