Почетна / Кошарка / Евролига

Бертомеу: Због стабилности такмичења у Еврокупу само одабрани

На традиционалном фајнал-фор скупу са новинарима први оперативац Евролиге рекао да се елитно такмичење неће потпуно затворити
ФОТО: Евролига

Фајнал-фор је ове године био другачији него свих ранијих година. И традиционални сусрет Ђордија Бертомеуа са одабраном екипом новинара, био је другачији, јер је седме силе било знатно мање него раније.

Од тема занимљивих нашим клубовима дотакао се затварања Евролиге, разлозима за увођење вишегодишњих лиценци за Еврокуп, условима који ће бити постављени АБА лиги…

- Сада смо у Лиги базираној на концепту стабилности. Пројекат који смо представили 2014. године био је са пирамидалним концептом. Клубови су преко националних првенстава улазили у Еврокуп, а одатле су имали могућност да се пласирају у Евролигу. И то је природан процес. Еврокуп је добар филтер, односно нека врста тренинг кампа до Евролиге која је из године у годину све захтевнија и морамо да будемо сигурни да ће клубови који уђу у Евролигу бити у могућности да се такмиче на том нивоу и да се неће мучити. Ово је разлог зашто је постављена оваква пирамида – пренео је Бертомеуове речи Моцартспорт, који је био једини „привилеговани” учесник радног доручка из наше земље.

У рукавицама је кривицу за затварање пребацио на Лигу шампиона која је довела до одласка тимова из Еврокупа.

НИСМО РАЗГОВАРАЛИ СА ЗВЕЗДОМ И ПАРТИЗАНОМ

О могућности да неко од српских клубова добије А лиценцу Евролиге, Моцартспорт преноси Бертомеуове речи:

- Нисмо до сада имали разговоре са Партизаном и Црвеном звездом везано за дугогодишњу лиценцу - рекао је Бертомеу.

- Јадрански регион је врло важан за кошарку. Последњих година смо прихватали шампиона. Али смо исказали забринутост везан за регуларност овог такмичења зато што је у прошлости било неких отворених ствари које нисмо спремни да прихватимо. Ако победник АБА има проходност у Евролигу у позицији смо да поставимо неке захтеве Лиги везане за гаранције регуларности АБА лиге. Ово ћемо поново да ставимо на сто. Желимо такође да знамо више о томе како ће управљање Лигом да се развија ако хоће и даље да има приступ Евролиги.

- То је омело развој нашег концепта базираног на спортским резултатима. Затворена Евролиге у овом моменту није реална, односно нисмо близу нашег сна. Али не видимо проблем да се десетогодишњи уговори клубова аутоматски продужавају, јер практично 16 клубова има уговоре што говори о стабилности Лиге и што је добро за развој такмичења. То је прозор кроз који ће се други пројекти придружити нама. Верујемо да је 18 до 20 учесника максимум како бисмо задржали квалитет производа и такмичења, али и да бисмо имали најбољи географску дистрибуцију.

Први човек Евролиге тврди да се Еврокуп неће угасити.

- Није тачно да се Еврокуп гаси. Од јануара разговарамо у потпуно другом смеру. Формирали смо радну групу састављену од клубова. Објавили смо које смо промене концепта такмичења направили. Намера је да што више екипа из Еврокупа интегришемо у стратегију Евролиге.

О лиценцама које су у плану је казао:

- Када смо правили нови концепт Еврокупа 2014. године није било Лиге шампиона која је мало пореметила све то. Сви знају да је то такмичење ФИБА креирано да замени Евролигу. Немам ништа против, али не можете да то оповргнете. До тада су клубови у Италији, Шпанији, Француској... дуги низ година знали начин на који стижу до Еврокупа. Сада се само чини да имају опцију да бирају, али су заправо притискани од националних федерација да играју у Лиги шампиона. Последњих година су клубови потписивали вишегодишње уговоре са ФИБА - за новац. Шта вам то говори? Да њихов систем иде у истом смеру као наш. Немам ништа против тога, само износим чињенице.

Истакао је да националне федерације притискају клубове да играју Лигу шампиона.

- Када клуб заврши сезону не зна да ли иде лево или десно то није добро. До 2017. је било јасно - ако се не пласира у Евролигу, иде у Еврокуп. А од те године имамо више такмичења. Пошто ФИБА није успела да замени Евролигу, онда је напала Еврокуп, па сада клубови пате. Састали смо се са тимовима из Еврокупа на крају сезоне, разговарали како да освежимо такмичење, али такође и да бисмо почистили неред. Јер како да се екипа снађе када једне године игра Еврокуп, па следеће Лигу шампиона. Зато смо одлучили да идемо са овом структуром у којој нема квалификација из домаћих лига, већ да се фокусирамо на систем. Радимо на стабилности. Тражићемо клубове који ће бити са нама. Ако су добри остаће, ако не, идемо на друге. Практично са Еврокупом смо се вратили у 2000. када смо имали трогодишње уговоре у Евролиги. Знате како су добијали и касније губили лиценце. Дакле, Еврокуп неће бити затворен. Али, само клубови са визијом ће остати. Желимо да избегнемо да се шетају под притиском. Поштујемо њихове одлуке. Имамо чисту слику када су у питању учесници из Италије, АБА лиге, Грчке, Литваније, Немачке, Француске, Шпаније. Имаћемо коначну листу 16. јуна, а званично ћемо саопштити 8. јула када је скупштина ЕКА.

КЛУБОВИ СУ ВЛАСНИЦИ ЕВРОЛИГЕ

Поменут је и састанак седам клубова евролигаша који су позвали Ђордија на одговорност.
- Нисам то лично схватио. На крају, ирелевантно је шта лично мислим. Клубови су власници Лиге, они бирају ко ће да је води. Када кажу да нисмо добро - то је то. Када сам пре 20 година правио лигу, концепт је био да клубови буду власници и воде такмичење, а ми смо само професионалци. Они су власници и кључни фактор да Евролиге успе – рекао је Бертомеу овим поводом.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CZBG1991RS
Ako TV pravima ogranicis mogucnost djeci da gledaju kosarku na javnim televizijama,ako zabranis EL u 40 evropskih drzava,ako napunis klubove strancima sa kojima se lokalna djeca ne mogu identifikovati,dobices smanjenje popularnosti kosarke u Evropi,smanjena ulaganja u kosarku u 40 od 50 evropskih drzava,manji broj djece koji treniraju kosarku,monotonu EL i brojne druge probleme... Evropa nije SAD pa da jedan Poljak moze pratiti spanski klub kao sto stanovnika Ohaja moze kalifornijske Lejkerse. Na sve to treba dodati uticaj NBA i interneta (koji je mnogoj djeci zanimljiviji od sportski desavanja). Evropska kosarka pocela je da umire ,ona sve manje zanima nove generacije Evropljana,a najveci krivac za takvo stanje je upravo pobrojana pohlepna i anti-kosarkaska politika ULEB-a. p.s. odvoji me ULEB od EL i natjera da gledam NBA ( kao da su placeni da uniste evro-kosarku)
veciti su licemeri
posto su se toliko bunili na zatvorenu superligu u fudbalu, siguran sam da ce oba vecita kluba istupiti iz evrolige i evrokupa posto su takodje zatvorena takmicenja u pitanju.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.