Почетна / Кошарка / Евролига

Бертомеу припрема терен да домаћим такмичењима узме викенде

Представници Евролиге на састанку са директорима националних лига одбацили могућност балона
ФОТО: В. Марковић

Ако бисмо закључивали само на основу саопштења и званичних информација резиме видео састанка представника Евролиге и националних лига био би – у седишту два клупска такмичења под окриљем ЕКА не размишљају о балону и модификовању календара.

Правило које смо на овим просторима пре више од десетак година искусили је „не веруј Ђордију ни кад ти дарове носи”, вaжи и у овом случају.

Да није све како је деловало на први поглед показали су одређени детаљи, почев од тога да се Ђорди Бертомеу није удостојио да буде на састанку већ је делегирао сараднике Еду Скота и Дијега Фернандеза. Као и вести које су касније, током поподнева, стизале из Италије, Грчке, Немачке, Шпаније...

А састанку са „Такмичарским одељењем Евролиге” присуствовали су представници регионалних АБА и ВТБ лига, као и лига Шпаније (АЦБ), Немачке, Израела, Турске, Грчке, Италије, Литваније, Француске и Белгије.

И све вести које су долазиле са разних европских меридијана су потврђивале да су оперативци Евролиге лоптицу око одговорности за заказивање мечева пребацивали на клубове. Односно, тврдили су да су приликом одређивања нових термина одложених утакмица само испуњавали клупске жеље...

А што је опет, само предигра за случај да се број одложених утакмица нагомила толико да их не би било могуће одиграти током недеље, већ да би европска такмичења морала да се играју и викендом који је до сада био недодирљив и резервисан само за домаће шампионате.

И све то је потврдило да су процене људи упућених у комплексну ситуацију са клупским такмичењима на Старом континенту биле исправне. Састанак је само димна завеса која ће послужити да се покаже како је Евролига уважила интерес домаћих лига, а суштински као и до сада неће имати нимало обзира.

Евролига је на сајту објавила саопштење следеће садржине:

• Поводом ограничења која постоје у неким европским земљама и везана су за путовања, карантин, полицијски час, „локдаун” и играње без гледалаца, Евролига је позвала спортске директоре 11 домаћих лига широм континента на видео конференцију у којој су разменили најновије информације.

• Циљ састанка био је размена и координација информација међу свим организаторима такмичења који имају учеснике у Евролиги и Еврокупу, са циљем да све стране буду у могућности да боље планирају наредне недеље и месеце, као и да побољшају постојеће протоколе.

• Евролиге није предложила алтернативни календар, нити алтернативни систем такмичења (балон) за ову сезону. Дискутовано је о тренутној ситуацији у свакој од земаља, ограничењима влада или јавног здравства у свакој од држава... Причало се о посебним прописима по којима се лиге владају у овој сезони и разлозима за отказивање и одлагање утакмица. Разговарало се и о броју одложених мечева у претходном периоду, броју екипа, играча и судија који су имали позитивне резултате ковид теста. Било је речи и о датумима који су приоритет, односно како их избећи приликом заказивања нових термина одложених мечева.

• Учесници су изразили заједнички интерес да заврше сезону уверавајући да то омогућавају сви постојећи протоколи, уз максималну могућу сарадњу, с тим да је примарни циљ свих заштита здравља учесника такмичења.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.