Почетна / Кошарка / Еврокуп

Парни ваљак далеко од повлашћене групе тимова

Жреб за Еврокуп 12. јула, српски представник због резултата из претходне три године сврстан тек у пети шешир
ФОТО: И. Веселинов

Правила жреба постоје, па и она према којима се одређују састави шешира пред жреб. Кажу да је то одређено резултатима клуба у такмичењима под окриљем Евролиге, током последње три године. Постоји прецизна рачуница – клубови добијају два бода за сваку победу, 1 поен за пораз или нерешен резултат (могућ у плеј-оф серијама).

Даље... Клубови који су прошли у Топ 16, добијају два додатна бода, два бода за четвртфинале, по бод за полуфинале, потом и финале.

Када се све то израчуна, четири најбоља клуба иду у први, следећи у други... И тако редом до шестог шешира.

Партизан је у Еврокупу играо последње две сезоне. У прошлој сакупио 24 бода – 12 за шест победа, 10 за исто толико пораза и 2 за пласман у Топ 16, у коме му је за две секунде измакао пролаз у четвртфинале. Али, за то се не добијају никакви бодови.

У сезони пре, момци из Хумске су остварили само једну победу, имали девет пораза, што значи 11 бодова. Укупно 35. Довољно тек за пети шешир.

Баш одатле ће црно-бели кренути у жребу за наредну сезону Еврокупа, који је заказан за 12. јул у Барселони.

Друга два АБА лигаша – Будућност и Цедевита Олимпија – боље су котиране, пошто се налазе у трећем шеширу. Још једно правило жреба – тиче се географског кључа – каже да АБА лигаши, као уосталом ни остали клубови који долазе из истих лига, у првој рунди такмичења не могу да буду у истој групи. Осим ако их им више од три.

Али, ако су се у Барселони заиста руководили искључиво резултатима када су правили саставе шешира, на први поглед се издваја једна дилема. Без да се се рачунају „коефицијенти“ свих осталих. Рецимо да ту компјутери нису оманули. Али, постоје два врло озбиљна одступања од правила – грчки Прометеј је у првом шеширу, израелски Макаби Ришон у другом. А њима нема шта да се „сабере“, пошто претходно нису ни играли Еврокуп.

Могуће да је то „уступак“ који је Еврокуп учинио клубовима из Грчке и Израела, како бих их „приволео“ да изаберу баш ово такмичење. Оба су претходно играла ФИБА Лигу шампиона. А осим тога, клубова из Грчке и Израела дуго није било у Еврокупу. Сада ће бити међу носиоцима група!

Очигледно да је и то начин да се води рат између ФИБА и Евролиге. 

Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Slobo
Partizan treba da osvoji ovo takmicenje pa samim tim nije vazna grupa ili koji je sesir.
Oksimormon
За тимове који нису учествовали у претходне 3 године (Прометеј нпр.) не рачуна се клубски коефицијент (који би био нула), него коефицијент лиге. Коефицијент лиге се рачуна тако што се сабирају бодови најслабијег представника те лиге у оба такмичења (Евролига и Еврокуп). У случају грчке лиге "најслабији" прошле сезоне је био Олимпијакос, а пре две сезоне Панатинаикос! Исто важи и за израелску лигу где Макаби Тел Авив "вуче" бодове. Такво правило се примењује последњих година. Бојкотовање еврокупа грчких и израелских клубова у предходним годинама се изгледа исплатило.
raspad sistema
zato je velikan evropske i svetske kosarke Prometej u prvom sesiru ...
nebitno
Pa, 'el bili losi rezultati poslednjih godina? Bili! Pa, sta sada?! U tom si sesiru u kom si, moze da bude cak i laksa grupa, jer se jacina ekipa menja iz sezone u sezonu...
BG
Sirotinja,i nisu državnj klub!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.