Почетна / Кошарка / АБА лига

Мариновић: Чачак живи за Борац, бићемо освежење за АБА лигу

Екипа Борца у тренутку прекида сезоне због корона вируса у другој АБА лиги имала је учинак од 20 тријуфма и два пораза, седам победа више од другопласирног Сплита, а доминантни су били у Кошаркашкој лиги Србије (КЛС) где су блии водећи са скором 23-3
ФОТО: КК Широки/Домагој Ледић

Чачак је дао много српској и европској кошарци, Борац је прави бренд града и заслужује да буде у друштву најбољих клубова региона, каже тренер Марко Мариновић, који је после 32 године вратио екипу на велику сцену.

Чачани су у сезони иза нас били водећи тим у АБА 2, а одлуком о прекиду сезоне и проширењем регионалоне лиге за два места, Мариновићева екипа заједно са Сплитом, нашла се међу 14 тимова који ће се следеће године борити за трофеј на Јадрану.

- То је била жеља откако сам се вратио у Чачак. Циљ ми је био да вратим Борац тамо где је био и увек је мало недостајало. Жао ми је што нисам успео као играч, али и као тренер сам пођеднако срећан. Драго ми је што се Борац после 32 године вратио на велику сцену. И Борац и Сплит ће бити право освежење за АБА лигу. Треба да дођете у Чачак, да осетите како цео град живи за Борац - рекао је Мариновић на почетку разговора за Танјуг.

Као и играчку каријеру, тако и тренерску, Мариновић је почео у родном граду, а већ у првој сезони на позицији тренера успео је да оствари циљ који је годинама био недостижан за чачански клуб.

Екипа Борца у тренутку прекида сезоне због корона вируса у другој АБА лиги имала је учинак од 20 тријуфма и два пораза, седам победа више од другопласирног Сплита, а доминантни су били у Кошаркашкој лиги Србије (КЛС) где су блии водећи са скором 23-3.

- Све се то десило веома брзо и дошао сам у ситуацију да одмах из патика пређем на клупу. Искрено, пре почетка сезоне, мислим да нико није веровао да ћемо доминирати и криво ми што нисмо на крају то нисмо крунисали. Испало је одлично по нас, мислим да смо заслужено ту где јесмо. Било је много тешко, момци су били феноменални. Покушао сам да их уверим да треба да верују у себе и они су то показали на терену. Из утакмице у утакмицу играли смо све боље и у једном тренутку смо тако доминантно завршили на првом месту.

Мариновић сматра да ће пласманом Борца у АБА лигу најјаче екипе из региона имати прилику да поново осете шта значи неугодан терен у граду на Морави.

- Чачак је кошаркашки град. Темеље кошарке су направили Радмило Мишовић и многе друге легенде, које се подстакле да се у граду увек прича о кошарци. Борац је бренд овог града. Сигурно је да ће се нешто променити, јер смо дуго чекали да дођемо у ову ситуацију, Знате које смо све играче дали, најбољи тренер Европе (Жељко Обрадовић прим.аут) је из овог града... У претходне три године смо некако стагнирали, никако нисмо успевали да дођемо на велику сцену. Сада смо ту и враћају се старе приче. У Чачку је тешка публика, тешко опраштају, а са друге стране то је и добра публика. Чачак је био један од "најврелијих" терена у старој Југославији. Надам се да ће људи то препознати и да ће хала бити на свакој утакмици испуњена до последњег места.

Тренер који има 37 година стално истиче важност развијања младих играча у кошаркашким центрима ван Београда.

- Надам се да ћемо сада направити прекретницу и да ће млади играчи из околине препознати да се добро ради у Чачку. Људу нису упознати да ми једини у Србији имамо халу која служи само за кошарку, то је раритет. То су у региону још дворана у Сплиту и Јазине у Задру. За напредак неког младог играча није потребно ништа осим да имате салу и теретану 24 сата седам дана у недељи и неке пропратне ствари за које се боримо. Оно што је главно, дошли смо до циљаног ранга који ће нам омогућити да млади не иду у Београд, већ да ће пробати да играју у Чачку.

Најјачи тимови региона увелико су почели да склапају ростере за сезону 2020/21, а Мариновић наводи да чачански тим у том сегменту не може да - парира Морнару, Цедевити, Будућности, Меги...

- Играћемо са тим тимовима у истом рангу, али ми буџетски не можемо никако да се поредимо са њима. Надам се да ће се појавити неки још већи спонзор. Нисмо још у ситауцији да се толико "отварамо" за довођење неких готових производа. Морамо да порадимо на стварања млађих играча у Чачку. Играчи ће морати да дођу жељни доказивања. Пробаћемо да у Борцу направимо систем какав имају ФМП и Мега.

Бивши плејмејкер ФМП-а, Црвене звезде, Валенсије, Ðироне оптимистично гледа на наступ свог тима у регионалном такмичењу.

- Покушаћемо да сачувамо костур тима из претходне сезоне. Наравно, пробаћемо да нађемо и неколико појачања. Верујем у свој тим, покушаћемо да у наредној сезони пресликамо оно што смо радили ове сезоне. Ако будемо били на нивоу на ком мислим да треба да будемо, ценим да ћемо имати једну добру годину. Прве године је циљ да се остане у АБА лиги и то је најтежи задатак за екипу која уђе из нижег ранга. То је примаран циљ - рекао је Мариновић, који је упитан шта би волео да каже када бисмо разговор водили следеће године у пролеће.

- Дођите да гледате полуфиналну серију у Чачку - закључио је тренер Чачана.

 

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

DP
Tako je Malina! Napred Borac!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.