Почетна / Кошарка / АБА лига

Спектакл у Арени пред Гробарима, први вечити дерби у сезони (недеља, 20 часова)

Дерби је увек нешто посебно, то је утакмица у којој заборавиш умор, повреде, увек нешто више имаш да даш – каже шеф струке црно-белих
ФОТО: И. Веселинов

Кад вас живот стави у позицију којој немате избора и коју просто морате да прихатите, најбоље је да се насмејете. И нашалите. Лакше је. Да „направите лимунаду“.

Управо то је урадио и Андреа Тринкијери. На ситуацију да његов тим ни вече пред утакмицу не може да тренира у великој дворани „Штарк арене“, на месту где је до сада одиграо само две утакмице, и то у размаку од месец дана, тренер Партизана се насмејао. И нашалио.

Ево чекамо Филипидеса да дође са маратона и да нам јави како изгледа терен, како изгледа велика Арена. Ми не знамо. Немамо шансу да тамо тренирамо.

Ту је застао, па нагласио...

Шалим се! То су мале ствари које не помажу. Али, у осам сати ћемо играти утакмицу.

И то не било какву утакмицу. Већ вечити дерби. Први ове сезоне. То истовремено значи и први после прошлогодишњег финала плеј-офа.

Дерби је увек нешто посебно. То је утакмица у којој заборавиш умор, повреде. Увек нешто више имаш да даш. Звезда је добра екипа, утакмица је важна за оба тима. Баш бих волео да добијемо, али више бих волео да добијемо оне дербије који су на крају сезоне.

Послужио се метафором да објасни значај вечерашњег окршаја са вечитим ривалом.

Ово је као атлетика или формула један, где ти мере пролазно време, које је време било после првог круга. Неки пут имаш најбоље време после првог круга и добијеш трку, а некад не...

Дерби ће бити посебан и због тога што се игра у Штарк арени. Тек други пут у историји. Прошли је био пре десет година, у полуфиналу фајнал-фора АБА лиге. И тада је меч гледало 10.750 навијача оба тима. Какав амбијент очекује сад, упитан је Тринкијери. Каже...

Волео би да напунимо Арену! Волео бих да буде то буде нови рекорд и да он припада Партизану.

Партизан у тиму има и учесника тог првог дербија из Арене – Новица Величковић је и тада играо за црно-беле.

Нисмо о томе причали, али јесмо о много чему другом. Он је као књига. Има искуства, толико прича које може да исприча... – рекао је Тринкијери.

Ово вероватно никада није било, изузима се плеј-оф када се игра убрзано, да Црвена звезда после мање од 48 сати од евролигашког меча са Асвелом одигра вечити дерби са Партизаном.

Дакле, и Црвена звезда и њен домаћин Партизан су поражени у последњој утакмици. Звездин пораз је болнији, јер се после екскурзије пола тима Асвела до Сан Антонија очекивало да ће црвено-бели победити и тако је и изгледало готово 40 минута...

Били Берон је у дуелу против Асвела био најбољи стрелац Звезде, дао је 16 поена, две његове важне тројке у завршници (једна са осам метара) нису погурале екипу довољно далеко да Французи не могу да достигну домаћина.

Берон је једноставно протумачио догађања у преломним тренуцима када се одлучио победник:

Нисмо завршили посао до краја јер нисмо дали кош кад је требало. Нисмо били на неопходном офанзивном нивоу.

Звезда је други пут ове сезоне изгубила у продужетку. Претходни пут је Берон био трагичар, овога пута је Давидовац узео одговорност:

Преузео га је центар, логично да је он покушао да реши.

Колико ће губитак против Асвела утицати на припрему вечитог дербија. Берон је рекао да ће у суботу доћи на тренинг као и сваког другог дана.

Неће утицати, настављамо даље. Имамо 48 сати до утакмице. Нисам отишао кући да плачем, бићу спреман да играм велики меч против Партизана у недељу – истакао је Американац, а сан сваког Американца који игра кошарку је да једнога дана проба и у НБА.

Тамо је такав ритам, али и у најјачој лиги света мање захтеван него у Европи јер је притисак на играче далеко мањи.

Берон је одговорио и на питање шта шта ће бити потребно за победу против Партизана?

Мораћемо да играмо чврсто. Они ће покушати да нам одузму опцију А, а ми ћемо покушати да изведемо опције Б, Ц... Одбрана нам је прилично добра, али у нападу морамо боље.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.