Почетна / Кошарка / АБА лига

ИНТЕРВЈУ НЕДЕЉОМ - Остоја Мијаиловић: Отишао бих да Жељко није пристао

– Не свиђа ми се што се створила таква атмосфера као да су сви трофеји освојени, да Партизан игра Евролигу, ми сада имамо веће шасне да то и урадимо, али тај резултат није загарантован – каже први човек црно-белих
ФОТО: М. Рашић

Тачно за пет дана, Остоја Мијаиловић и целокупно руководство Партизана, ући ће у пету годину мандата на челу клуба из Хумске. Статут клуба каже да ће се тада стећи услови да се распише нова Изборна скупштина, изабере ново руководство.

Доста опширан и врло отворен разговор са првим човеком Партизана, завршили смо питањем – да ли има амбиције да настави посао који је почео тог 20. октобра 2017?

Рекао је...

- Овај посао је доста тежак. Доста троши човека. Имам пуно компанија, много запослених и редовних обавеза. И, искрено, нисам такву одлуку још донео. Сигурно да ћу о њој размишљати. Пуно сам урадио за Партизан. Видећемо. Зависиће и од тога кога ће делегати предложити. Ко ће се појавити... Видећемо...

Прецизности ради подсећање...

Према Статуту Партизана, у тренутку када мандат председника уђе у пету годину, Изборна скупштина може да се сазове у било ком тренутку.

- То је већ у припреми, циљ је да буде чак и у овој календарској години – рекао нам је Мијаиловић.

Процедура је таква да ће прво чланови клуба предложити нове делегате Скупштине, а потом ће она изабрати ново руководство.

И док је нова Изборна скупштина у припреми, па и док Мијаиловић „вага“ да ли да настави започети посао, идеалан је тренутак за подвлачење црте. Да се види шта је све то до сада урађено.

Мијаиловића неке ствари чине посебно поносним. Редом...

- Искрено, поносан сам што смо опстали као Партизан. Реално, те 2017, клуб је постојао само на папиру и сви су сумњали да ишта можемо квалитетно да урадимо.

Подсетио је...

- Само је дуг ка тој фамозној банци, који више не постоји, и ка Душку Вујошевићу, је био два милиона евра. То је за нас озбиљан новац. Више од 40 одсто тадашњег годишњег буџета. Било је много нерешених проблема.

Поновио је...

- Поносан сам што смо опстали као клуб, али и што смо за ове четири године успели да се боримо и будемо конкурентни. Што смо освојили и неке трофеје и што смо – у тој сезони када нас је, нажалост, корона све заједно покосила – успели да дођемо у ситуацију да будемо први у свим такмичењима, па и да, евентуално, дођемо у ситуацију да освојимо све трофеје.

А највише је поносан...

- Што смо, после 30 година, успели да вратимо Жељка Обрадовића у клуб и што имамо екипу од које доста њих страхује.

Ту је сам отворио причу о доласку најтрофејнијег европског тренера у Партизан. Поновио је део приче како је уопште дошло до тога, али открио и неке детаље о којима до сада није причао.

Рецимо...

- Најисреније вам кажем, ексклузивно, ја нисам имао другу опцију! Да Обрадовић није пристао, вероватно бих отишао из клуба. Нисам веровао да, из позиције у којој смо се нашли, било други може да покрене то што јавност хоће и што навијачи желе. Само Обрадовић.

И зато га је чекао. Чак и када су други људи у клубу постали нестрпљиви.

Испочетка, та прича иде следећим током...

- Увек сам имао жељу да Обрадовић буде тренер клуба у коме сам ја председник. Али то у том тренутку није било реално. Како је време пролазило, схватио сам да он има посебну везу према Партизану, да ће сигурно доћи тренутак када ће се отворити та тема. Начин на који је он комуницирао у Партизану и те посебне емоције, мени су биле доказ да постоји нека шанса.

Онда су се склопиле коцкице.

- Кренула је та комуникација, пре свега кроз шалу. Кад смо Зоран Савић и ја били у Шпанији, на састанку у Евролиги, тада смо се видели са Жељком и рекли му да бисмо желели да то буде он. Он се насмајао и рекао да не постоји никаква шанса.

Све се дешава док је прошла сезона још трајала. Иако је за Партизан била увелико готова.

- Када се вратио и када смо почели да се виђамо, ставио сам све карте на сто. Људи у клубу су били против тога да чекамо одлуку, да не бисмо каснили са прављењем екипе. Није било времена да направимо екипу која може да оправда циљеве.

Ту је застао. Па признао.

- Имали смо тешку сезону коју сам, лично, једва изгурао јер је све остало на мени, без тренера и спортског директора. Некако, у Партизану када је лепо, сви су ту да саветују, да буду део победничке екипе. А када је тешко, онда нема нигде никога. Онда терет носите сами. И ја сам већ дуго тај терет носио сам. Искрено, био сам се и уморио. Али ми није пало на памет да одустанем.

Јер...

- Веровао сам да постоји нада да се договорим са Обрадовићем!

Вратио се две године у прошлост. У сезону коју је „виша сила“ прекинула када је Партизан био у страшном налету.

- После толико година смо дошли у позицију да се вратимо у почетно стање, да будемо у Евролиги. И, неки тренутак вам све то одузме. Уведе вас у финанскијске и спортске проблеме, јер имате потписане уговоре са играчима. Напусти вас тренер који је имао уговор и који је могао да носи ту целокупну причу.

И зато...

- Једноставно, уопште нисам могао да претпоставим да постоји друга опција осим Жељка Обрадовића.

То му је и рекао...

- У неком тренутку сам му и најискреније рекао да немам резервну опцију и да ћу да га чекам колико год треба. Али веровао сам да ће он да пристане. Чак је после био период и неке ћутње, од неких 20 дана, што ми је био један од тежих периода. Где сам чекао да се јави...

Онда је дошло до конкретизације договора.

- Неких седам дана пре него што смо се договорили, разговарали смо три сата. Тада сам закључио да постоји 70 одсто шанси да пристане. Озбиљан је човек, зна шта хоће, потребни су му и услови. Свестан је ризика који прихвата. Та ситуација је више мени одговарала као председнику Партизана, него њему као тренеру. Али смо се договорили.

Како је рекао, нови разговор је уследио после три или четири дана.

- Тада смо пружили руку један другоме. У том тренутку нисмо имали ни уговор. Касније смо га потписали. Рекао је да ми верује, да воли Партизан, да је то његов мотив. Да зна колико ризикује, али да хоће да иде напред. У тренутку када је изашао из канцеларије, нисам био сигуран да ли се то заиста десило. Да ли је могуће. Само сам чекао да закажемо конференцију за медије. И када се то завршило, за мене је то био тренутак потписивања уговора.

И баш у том тренутку, међу навијачима Партизана подигла се права еуфорија. Ни неколико месеци касније, не јењава. И то је било потпуно очекивано. И нормално је. Међутим...

- Мени се, као председнику клуба, не допада што се у овом тренутку направила таква атмосфера у јавности као да је све готово, да су сви трофеји освојени, да Партизан игра Евролигу...

Све то јесте циљ, али Мијаиловић је желео да нагласи.

- Повратком Обрадовића и са оваквом екипом, ми имамо веће шасне да то и урадимо. Али, нама тај резултат није загарантован. Нашим навијачима можемо да обећамо да ћемо да дамо све од себе да трофеје освојимо и да уђемо у Евролигу. Али, једноставно, не може нико да гарантује. Осим да ћемо дати све од себе, да ћемо се борити, да нам то јесте циљ... То апсолутно стоји. За кратко време смо успели да направимо квалитетан тим, па и да добијемо неке важне утакмице у АБА лиги, али најтеже тек креће. Гледамо и у будућност. Наша екипа је једна од најмлађих у АБА лиги, у Еврокупу сигурно најмлађа.

Из године мандата на коју је најпоноснији, вратио се на почетак. Да би заључио причу.

- Више никада не смемо да дођемо у позицију у којој смо били 2017. Партизан је важан део јавног живота у Србији. Морамо да се боримо да то и сачувамо.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.