Почетна / Кошарка / АБА лига

Жељко Обрадовић: Не мислим да сам посебан, јединствен или шта год

– Играчима сам рекао: „Људи ће заборавити ако играте лоше, али никад вам неће опростити ако се не борите, ако не дате 100 одсто” – открио тренер црно-белих
ФОТО: В. Марковић

Страст и мотивација. То је оно што га покреће. Када то више не буде осећао, неће се ни бавити овим послом. И више пута је то поновио. Као и да му је после много година била потребна нова мотивација. Њу је пронашао у Партизану.

А када прича о свему томе, заиста то и мисли. Довољно је да погледате једну утакмицу и реакције Жељка Обрадовића. Како му лице мења боје... 

- Неки пријатељи су ми причали о томе, и то сам ја. Али, не видим себе током утакмице – причао је Обрадовић у опширном интервјуу за грчки портал спорт24.гр.

Како је рекао, све то је део живота тренера. Додао је и да је он ван терена другачији. Што ће потврдити сви који га знају. Уосталом, све те реакције – чак и оне бурне – имају само један циљ.

- Да играчи схвате грешке и да буду бољи – каже Обрадовић.

Поновио је...

- Све у вези са мојим послом је страст. Ако се осећам да сам у томе сто посто, бићу на клупи. У тренутку када не будем реаговао на ствари које се дешавају на терену, вероватно ћу престати да се бавим овим послом. Много пута сам причао са мојим играчима како су скаутинг и припремама утакмице веома важни. Али, ако не реагујеш током утакмице, ако не читаш утакмицу, онда нећеш имати никакву шансу да будеш тим који желиш да будеш. Бићеш просечан. А ја не волим да будем просечан.

Још нешто не воли – да прича о себи. Па је на питање шта га то чини посебним и јединственим, рекао:

- Не мислим да сам посебан, јединствен или шта год. Трудим се да будем нормална особа. Да уживам у животу на сваки начин. Један од начина је да радиш оно што волиш. Ја сам привилегована особа јер радим оно што волим.

У клубу који воли. Који сматра својим. У коме је пронашао нову мотивацију. Која га покреће. Он је имао своје разлоге зашто се после 28 година вратио у Партизан, мада је та одлука многе изненадила. Чак му је и, недавно преминули, Душан Ивковић рекао да је „врло ризична“.

- Објаснио сам му да није поента у томе да ли је ризична или не. Можемо гледати тако да је све у животу на неки начин ризик. Чак и када прелазиш улицу је некакав ризик – рекао је Обрадовић.

Свестан је да људи то гледају као ризик због свега што је већ постигао у каријери.

- Једно од питања које ми постављају је: „Жељко, освојио си девет титула у Евролиги, шта је са десетом?”. Ако сам одлучио да дођем у Партизан, верујем да ме није брига за десету титулу. То ми није циљ. Мој циљ је да имам играче и тим са којим ћу да уживам. Желео сам другачију мотивацију у животу.

Признао је...

- Рекао сам себи - сада је тренутак, и можда никад више. Желео сам да се вратим у клуб који доживљавам као свој. Да живим у својој земљи после 28 година живота у иностранству. Да слушам свој језик...

Застао је, па се запитао:

- Како ће бити на крају?

Нема одговор.

- Ко то зна?

У једно је сигуран:

- Навијачи Партизана су невероватно лојални. Сигуран сам да ће бити уз нас.

Ту се послужио примером.

- У предсезони смо играли против Ефеса у Београду. У свлачионици пре почетка утакмице рекао сам играчима: „Људи ће заборавити ако играте лоше, али никад вам неће опростити ако се не борите, ако не дате 100 одсто“. И то је прва ствар коју желим од свог тима. И то је једини ризик. Ако мој тим или ја, нисмо спремни да дамо све од себе. Резултат је друга прича.

После година у Евролиги и врхунских резултата које је ту остварио, водиће тим у Еврокупу.

- Немам проблем са тим! Мој осећај је ишао у смеру да идем у клуб који много волим. Разумем да ће бити другачије. Разговарао сам и са породицом. Мој син је „луд“ за Партизаном. Као и моја кћерка, и супруга. Иако се десетак дана пре него што сам одлучио пронела гласина о томе, тек после тога сам отишао у канцеларију председника Партизана, поставио му неколико питања. Одговорио ми је и то је било то. Био је шокиран.

Толико је једноставно...

- У животу одлучиш, и то је то. Не гледаш поново и размишљаш да би можда било боље да сам ово или оно. Не! Сада сам овде и покушаћу да урадим све – поручио је Обрадовић.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zna li neko?
Šta se dešava s Mozlijem? Hoće li i dalje igrati košarku?
Slobodan
Zeljko Obradovic je kosarkaski genije! To je dokazao i dokazivao, skoro 30 godina. Ipak... Ako sa ovom ekipom Partizana osvoji neki trofej ove godine... Prevazici ce samog sebe. Bice Bog.
Bole
A sta je sa Dejanom Mijatovicem????
Дуле "Гробар"
"Жоц, брате, Ти си заиста посебан и имаш право да будеш то што јеси, такав какав си јер, Ти УМЕШ да будеш посебан на прави начин. Старији сам од Тебе по годинама и добро се сећам Твојих почетака. Сећам се покојног "Профе" иза Твојих леђа и његовог чувеног шеширића у "пепита" дезену. Јер Ти си као и многи други - пок. Ранко, Твој кум Дуда, Б. Маљковић, Боша, Вујошевић, а и многи други, с оне стране Дунава, Саве и Дрине, изашао из тог његовог чаробњачког шешира, као ново чудо великог, можда и највећег светског мага кошарке. Пре пар година, кад је из Клуба "уклоњен" Вујоошевић , написао сам да би управоТи био дужан да опет дођеш у наш вољени Клуб, нађеш неки шеширић и створиш наследника као што је то велики "Профа" умео да ради: да открије таленат и избруси дијамант. Чак и само човек, такав какав јеси, можеш да будеш ауторитет сваком, а као тренерски ауторитет, лично верујем да немаш премца. "Неко то озгора, види све". Дошао си и желим Ти добро здравље и сваку срећу. Hasta siemрre!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.