Почетна / Кошарка

Тихи херој Дејо Радоњић

Бајерн је поприште битке напустио овенчан славом и потписао још једно велико дело. Учинио је то добро познатим рукописом Дејана Радоњића. Истим оним којим су исписана златна поглавља у историји Будућности, Црвене звезде, а сада и немачког гиганта.
ФОТО: Н.Неговановић

Два продужетка, 50 минута атомске кошарке, борба до последње капи зноја, крцате трибине и све оно због чега се Европа ујединила у мишљењу да су Бајерн и Фенербахче играли најбољи меч ове сезоне, виђено је у четвртак вече у Ауди дому пред 6,400 гледалаца.

Ехо фантастичне утакмице и даље одзвања Старим континентом. Али без обзира на богатство вокабулара тешко је дочарати ту енергију, драму и интензитет дуела који су се преплитали до последњег звука сирене и креирали причу за памћење.

Утисак који су оставиле обе екипе био је толико јак да су многи пре краја честитали и једнима и другима. Али победник је могао да буде само један. На крају, Бајерн је поприште битке напустио овенчан славом и потписао још једно велико дело. Учинио је то добро познатим рукописом Дејана Радоњића. Рукописом којим су исписана златна поглавља у историји Будућности, Црвене звезде, а сада и немачког гиганта. Клубова са којима је од 2007. до данас подигао чак 24 трофеја и помирио многе границе.

Како је у Радоњићевим очима изгледао меч против Фенера, питали смо га непуних 48 сати касније, у дану када је славио 49. рођендан и када му се телефон усијао од позива и честитки. Међутим, као и обичају, за разлику од паркета, где све време под налетима адреналина „плеше“ и оставља утисак да ће сваког тренутка да уђе у терен и узме лопту, трофејни стручњак био је веома суздржан. Као да пази да некога не увреди, не изостави или себе издигне изнад екипе. Све у маниру тихог хероја. 

- Био је то велики успех за нас. Победили смо екипу која је највише показала у досадашњем току Евролиге. Задовољни смо због тријумфа, али и због начина на који смо играли – било је све што је Радоњић рекао о мечу који никога није оставио равнодушним.

Ни молба да открије како је он лично доживео утакмицу, преломне тренутке, преокрете и све оно због чега се кошарка зове магичном игром, а што је виђено у великој победи Бајерна, није из Радоњића извукла превише речи:

- С обзиром да су играна два продужетка, природно је да су емотивни набој и пражњење били већи. Победити тим који тренутно игра најбољу кошарку у Евролиги, који се годинама уназад пита и осваја европске титуле са најтрофејнијим тренером у Европи и врхунским играчима, сигурно да представља велику ствар за све нас.

Много више трофејни стручњак је рекао на питање шта прва победа Бајерна против Фенербахчеа значи за клуб у смислу рејтинга, али и резултата.

РЕЧИ ХВАЛЕ ЗА СВЕ

Стефан Јовић је у великој победи убацио 19 поена, са четири тројке из седам покушаја, и на то додао четири скока и три асистенције. Немања Дангубић је играо најбољи меч у дресу Бајерна и нанизао 11 поена, уз четири скока. Док је можда и кључну улогу у финишу одиграо Владимир Лучић који је убацио девет поена, уз два скока.

Лако је закључити да су Срби, били међу главним полугама тима. Али Радоњић није желео било кога да издвоји:

- Ми смо као тим играли јако добар меч. Да би се победио Фенербахче потребно је да сви дају максимум. То нам се на крају вратило на најбољи могући начин. Тако да речи хвале имам за све играче.

СПЕЦИФИЧАН АМБИЈЕНТ

Меч у Ауди дому, обележио је и специфичан амбијент са готово подељеном двораном, навијача Фенера и Бајерна.

- Знали смо да ће атмосфера бити таква, с обзиром на велики број навијача Фенербахчеа у Минхену. Крцате трибине увек носе посебан осећај, а наши навијачи су се као увек побринули да имамо сјајну подршку која нам много значи – каже Радоњић.

- У Евролигу смо кренули са циљем да свима будемо конкурентни. То смо успели упркос многобројним проблемима и повредама, попут одсуства Милана Мачвана и касније Букера. Иза нас је 21. коло, имамо 11 победа и још девет прилика за нешто више. Као и до сада, у сваки меч ћемо ући са жељом да пружимо максимум и славимо. Докле ће нас то одвести и на које место, то ћемо да видимо. Имамо изузетно тежак распоред. Много тежи него екипама које су нам главни конкурентни за пласман у плеј-оф. Имамо чак шест гостовања и само три меча код куће. Незахвално је правити било какве пројекције. Али наше је да наставимо да дајемо максимум и да на крају видимо за шта ће то бити довољно.

Бајерн је већ дебело премашио очекивања у Евролиги, док у домаћем шампионату делује као казнена експедиција и не зна за пораз. Па смо Радоњића питали да ли су форма и учинак и њега изненадили.

- Не могу тако да постављам ствари, могу само да кажем да сам задовољан. Али најважније, и оно према чему ће се оцењивати учинак у сезони, тек следи. Пред нама је још четири и по месеца до краја. Морамо да наставимо са добрим радом и да сваким даном одемо корак више како бисмо на крају дана били задовољни. А то пре свега подразумева да одбранимо титулу у Немачкој – истакао је Дејан Радоњић.

 

НАВИЈАЧИ ЋЕ УЖИВАТИ

Иако је претрпан обавезама Дејан Радоњић стиже да прати АБА лигу. На питање како види расплет лигашког дела и каква су му очекивања за плеј-оф, трофејни стручњак је рекао:

- С обзиром на обавезе, најчешће сам имао прилику да пратим Будућност у Евролиги. Али гледао сам неколико утакмица Црвене звезде и Партизана у АБА и Еврокупу. На основу тога могу уверен сам да ће финиш сезоне бити веома интересантан што ће сигурно донети доста добрих ствари. Извесно је да ће Црвена звезда имати предност домаћег терена, што није занемарљиво. Три преостала тима која су већ виђена у плеј-офу су доста мењала, почев од тренера, па до играча. Свако вреба своју шансу. Има још доста времена до одлучујућих борби, али биће веома, веома интересантни. Навијачи ће сигурно уживати

РОЂЕНДАНСКА ЧЕСТИТКА ЖЕЉКА ОБРАДОВИЋА

Поклон Марка Пешића, директора Бајерна и шпалир играча, била је сцена која је сачекала Дејана Радоњића на јучерашњем тренингу, а у част његовог 49. рођендана.

Честитке трофејном стручњаку стигле су са свих страна. Црвена звезда је у честитки истакла да је Радоњић водио црвено-беле на 326 мечева, од 2013. до 2017. и да је за то време забележио 239 победа и освојио девет трофеја.

Посебна честитка стигла је и од Жељка Обрадовића:

- Деки, срећан рођендан. Желим ти све најбоље, уживај са фамилијом и пријатељима – поручио је чувени Жоц.

 

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ekspert
Najbolji trener sa ovih prostora je Duda Ivkovic,pa Svetislav Pesic a odmah iza njih Dejan Radonjic. Zatim pauza pa onda ima vise izjednacenih...
ACM
Sasvim slučajno si izostavio čoveka koji je 9 puta bio prvak Evrope...
Black
Jaaooooooooooj.....
Прикажи још одговора
straja
Da li je sada obozavaocima lika i dela SDj jasno zasto je "Sale nacionale" otpusten!!!?Ima boljih...mnogo boljih.Nazalost u KSS to izgleda ne vide!!!!
ne
Pa boljih svakako nije bilo jer je u Nemackoj Sale bio prvi kad je dobio otkaz, uzeo je i kup, a Radonjic se jedva provukao prvo kroz cetvrtfinale plej ofa, a onda i u finalu (3-2 oba puta), a ove su se i pojacali sa Vilijamsom, Koponenom, Loom i Radosevicem pa je malo i sramota da imaju tek jednu pobedu vise od poraza, a sa reprezentacijom ne znam sta ne valja, jedino ako ocekujes da pobedimo Drim Tim, za sta nam barem treba ne jedan, nego pet igraca Jokicevog kalibra.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.