Почетна / Кошарка

Споменик пионирима српске кошарке „срушио ограду” на Малом Калемегдану

Споменик пионирима српске и југословенске школе кошарке, у цашт репрезентације која је играла на првом Светском првенству 1950. године у Буенос Ајресу, свечано је откривен данас на теренима на Малом Калемегдану.
ФОТО: Д.Жарковић

У знак српско-француског пријатељства и част тима који је тада водио Француз Анри Хел, на „граници” између терена Партизана и Црвене звезде, споменик су отворили министар омладине и спорта Вања Удовичић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и председници Кошаркашких савеза Србије и Француске Предраг Даниловић и Жан-Пјер Сиутат. Иницијатор ове идеје је Наташа Ковачевић.

Скупу су присуствовали Федерико Мондолони француски амбасадор у Београду, Камил Новак из ФИБА Европе, Зоран Радовић из ФИБА, Александра Ђорђевића селектор репрезентације Србије, Никола Плећаш, Владислав Лучић, Братислав Ђорђевић, водећи људи два највећа српска клуба и.

Заменик градоначелника Горан Весић захвалио се Наташи Ковачевић на сјајној идеји коју су, како је нагласио, одмах подржали Град и министарство омладине и спорта.

- Београд је поносан што има прилику да подигне споменик у част најпопуларнијем споту у Србији. Ако неки спорт заслужује споменик онда је то је косарка. Важно је да покажемо колико је битна Србија и без обзира на све кошарка је национални спорт код нас.

Весић је додао да је постављен други споменик пријатељства Србије и Француске у Београду као знак повезаности две земље.

- Србију и Француску не повезује само кошарка, већ 100-годишње пријатељство и веза два народа још из Првог светског рата - поручио је Весић, уз напомену да ће наредне године београдске улице добити називе по творцима српске кошарке. - Срушена је ограда и баријера која је раздвајала терене вечитих ривала због споменика и то је прави потез.

Предраг Даниловић, први човек КС Србије изјавио је да је поносан.

- На овим теренима сам играо, на Партизановим и Звездиним. Драго ми је што је баш овде постављен споменик који је на прави начин обележава пријатељство два народа, али и Савеза – казао је Даниловић.

Његов колега из КС Француске Жан-Пјер Сиутат нагласио је да му је част што је у Београду на оваквом догађају.

- Када сам био дете имао сам велико поштовање за све легенде са ових простора. Нисам могао да претпосавим да ћу присуствовали оваквом чину у земљи која је изнедрила толико асова.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да Србија зна да поштује традицију.

- Данас шаљемо поруку пријатељства, заједништва, можемо много да урадимо. Овде је рођена идеја, покрет, многи су се угледали на њих. Кошаркаши и кошаркашице на најбољи начин представљају Србију, а често буду и шампиони - подсетио је Удовичић.

 

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА САЧИЊЕНА ОД ЛЕГЕНДИ ЗА СВА ВРЕМЕНА

Репрезентацију тадашње Југославије, која се квалификовала на СП у Аргентини чинило је 13 кошаркаша Црвене звезде и Партизана: Небојша Поповић, Борислав Станковић, Радомир Шапер, Александар Николић, Милорад Соколовић, Александар Гец, Ладислав Демшар, Срђан Калембер, Тулио Роклицер, Драган Гоџић, Мирко Марјановић, Лајош Енглер и Вилмош Лоци.

Француски стручњак Анри Хел је тада постао једини тренер који је истовремено водио четворицу великана српске кошарке и чланова Куће славних ФИБА - Поповића, Станковића, Шапера и Николића.

 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.