Почетна / Кошарка

Михајло Мики Вуковић - Одлазак правог господина

У градској кући у Краљеву, одржана је комеморативна седница, потпуно у складу са епидемиолошком ситуацијом и уз присуству дозвољеног броја родбине и пријатеља, његових савремника
ФОТО: А. Даишевић

Спортску јавност недавно је изненадила и растужила вест да је преминуо Михајло Мики Вуковић, легендарни кошаркашки тренер, људска громада овог времена. Рођени Краљевчанин је преминуо 15. јануара у Валенсији, а његови суграђани и пријатељи нису и не желе да га забораве. 

У градској кући у Краљеву, одржана је комеморативна седница, потпуно у складу са епидемиолошком ситуацијом и уз присуству дозвољеног броја родбине и пријатеља, његових савремника.

Бивши кошаркаш и судија Драган Савић са прилично емоција је говорио о Михајлу Вуковићу. 

- Своју каријеру спортску, почео је у родном Краљеву и са јуниорима Слоге освојио прву медаљу што је био почетак каснијих блиставих резултата клуба са Ибарског кеја. Одлазак у Тузлу био је прекретница у каријери нашег Микија. Тамо је почео тренерску каријеру, пронашао једну Разију Мујановић и учинио је једном од најбољих кошаркашица на планети. Са Јединством из Тузле је освојио шампионат СФРЈ, потом и титулу првака Европе. Сребрна медаља наше женске репрезентације на СП у Малезији и две године раније сребро на Олимпијади у Сеулу, такође су везани за Микија Вуковића. Са шпанском Дорном из Валенсије освојило је све што се могло освојити и потом је прешао у мушку кошарку, донео Памеси први трофеј Куп Краља. Михајло Вуковић је у богатој каријери освојио 30 трофеја, али је освојио срца и заувек постао поштован од свих који су имали прилике са њим да проведу макар мало времена. Истински господин, част ми је што смо били пријатељи, нека му је вечна слава – са сузама у очима нагласио је Драган Савић.

Мики Вуковић је посебно волео своје Краљево. Увек му се радо враћао и проводио време на улицама, шеталиштима, на кеју поред Ибра. Одлуком Скупштине града 2014. године добио је признање заслужног грађанина Краљева.

- Било је то признање за све што је урадио у својој каријери, али и за свој град чији је био изузетан амбасадор, увек га представљао на најбољи начин. Захваљујући Микију Вуковићу сви су сазнали за и данас знају за Краљево. Краљевчани се диче кошарком, ту су поникла три НБА играча, али не сме се заборавити никада да је у овом граду рођен легендарни Михајло Вуковић – напоменуо је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Повом смрти Михајла Вуковића стигао је велики број телеграма саучешћа породици, граду Краљеву, а посебно се издвајају писма бившег светског кошаркашког арбитра Горана Радоњића и председник Француске кошаркашке федерације Жан Пјер Сиута.

- Мики Вуковић је био светски човек, али два града никада није заборавио да помене у сваком разговору. За њега су Краљево где је почео и Тузла где се афирмисао као тренер били најдоминантнији. Увек је говорио да је највеће задовољство бити у граду и попити кафу окружен својим пријатељима какви стзе ви у Краљеву – стоји у писму првог човека Француске кошаркашке федерације. 

На крају комеморативне седнице покренута је и иницијатива да се Михајло Мики Вуковић предложи за Кућу славних, јер то своји делима за живота апсолутно заслужио. Михајло Вуковић је кремиран у Валенсији, а урна са његовим посмртним остацима биће донета у Србију, у Краљево, када услови то дозволе.

 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.