Почетна / Фудбал / Звезда

Умро некадашњи голман Црвене звезде Миодраг Петровић

Како је саопштила Звезда, Петровић је био последњи живи сведок Оснивачке скупштине Црвене звезде и голман генерације која је 1946. године освојила титулу првака Србије
ФОТО: ФК Црвена звезда

Некадашњи голман фудбалског клуба Црвена звезда Миодраг Малиша Петровић умро је данас у 94. години.

Како је саопштила Звезда, Петровић је био последњи живи сведок Оснивачке скупштине Црвене звезде и голман генерације која је 1946. године освојила титулу првака Србије.

Каријеру је почео у родној Бачкој Паланци као голман у тамошњем клубу. У Београд је дошао 1941. године и са Милетом Косом био је пребачен у подмладак СК Југославија. У том клубу је играо све до новембра 1944. када је приступио "УСАОС".

На позив Слободана Ћосића присуствовао је Оснивачкој скупштини Црвене звезде 4. марта 1945.  и постао њен члан. Истог дана је одиграо и прву званичну утакмицу клуба против првог батаљона друге бригаде КНОЈ-а.

Одиграо је и прву утакмицу првенства Србије против Чачка која је била и увод у шампионско славље. Са генерацијом коју је предводио Рајко Митић после освојене прве титуле првака 1946. подигао је и први пехар освајача Купа Југославије 1948. године, пише на сајту.

За Црвену звезду је до 1951. одиграо 87 и освојио и три Купа Југославије 1948, 1949. и 1950. године. Голманску каријеру градио је затим у Мачви из Шапца (51 меч) и Радничком из Београда (130 утакмица) све до 1957. када је завршио активну каријеру.

Петровић је 75 година био уз Црвену звезду, пре пет година је покренуо питање признавања титуле првака Србије из 1946. године.

Био је и председник Удружења ветерана "Рајко Митић - Стјепан Бобек" од 2007.

Испраћај за кремацију Миодрага Малише Петровића биће обављен у најужем кругу породице, док ће комеморација бити обављена кад  се заврши ванредно стање.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

fantomska
Titula iz '46?
straja
slabici OBICNO PLJUNU PA POLIZU....a ti obrnuto ULIZES SE i onda RASPLJUJES!!!.....pogledaj malo te oko sebe,mozda i vidis ako nisi bas toliko izludjen!
Dinca,
Saucesce porodici golmana Petrovica, i veliko nista i razocarenje u sadasnje rukovodstvo CZ i gosp.Terzica, i njegovu tzv titulu krnje Srbije za 1946 bez pokrajina KiM i Vojvodine, sa par odigranih utakmica jer je u Vojvodini te 46 god.Spartak bio navodni prvak. Ali eto ima nas svakakvih,koji se kite svim i svacim.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.