Почетна / Фудбал / Звезда

Милуновић: Звездина парола никада није била „важно је учествовати”

Немања Милуновић, штопер Црвене звезде, чврсто на земљи пред сусрете са Бајерном, Тотенхемом и Олимпијакосом
ФОТО: М. Спасојевић/penal.rs

Немања Милуновић је одиграо 33 европске утакмице до сада и постигао два гола – оба у Немачкој. Тресао је мрежу Бајеру у Леверкузену и Келну као фудбалер БАТЕ Борисова, хоће ли и Бајерну у Минхену?

- Давао сам голове кад год сам гостовао у Немачкој, али сам губио утакмице. Ето, нека сада буде обрнуто: да на затресем мрежу, а да дођемо до бољег резултата – уз осмех каже Немања Милуновић, чији је основни задатак на позицији штопера да се потруди да што мање лопти заврши у Звездиној мрежи, али због висине и осећаја за скок уме да буде спретан и у противничким шеснаестерцима.

Нисам за ВАР

Допада ли вам се увођење ВАР система?

- Уопште нисам за ВАР, губи се чар фудбала. О Марадонином голу руком се и сада прича, све је то део игре. И у школском дворишту сте као дете знали да направите ситну превару да бисте победили, а сада смо дошли до тога да не смеш да додирнеш противничког играча. Не свиђа ми се та технологија, али шта значи сада моје мишљење о томе.

Звездаше чека лепа јесен?

- Сан сваког фудбалера је да заигра у Лиги шампиона, најпрестижнијем европском такмичењу. То искуство не може да се пореди са било чим. Лепо је да смо ту, без обзира што нам је освајање титуле увек приоритет и са том основном амбицијом улазимо у сезону, навикли смо навијаче на међународне утакмице. Терет је спао, успешно смо прошли квалификације, па сада могу да кажем да је пут био компликован - преко вештачких терена, мог црвеног картона у Копенхагену и плеј-офа са Јанг бојсом. Показали смо да смо прави тим.

Очекивали сте да не буде лако?

- Они који се мање разумеју у фудбал, кад виде да су ривали из Литваније и Финске, мисле да се фудбал тамо и не игра. Судува за мало није ушла у групу Лиге Европе. Милион пута се доказало да не побеђује увек ко је фаворит на папиру. Ниједна утакмице није била лака, јер су нам ривали били прваци држава. Навикли су на вештачку траву, представљало нам је то проблем. Битно је да смо остварили циљ који смо зацртали и остало нас не занима.

Лига шампиона је посебна димензија, незгодније и у исто време атрактивније такмичење од Лиге Европе?

- Имао сам срећу да искусим Лигу шампиона 2015. године са БАТЕ Борисовим. Победили смо Рому, у Италији у последњем колу играли одлучујућу утакмицу за пролаз. Представљали смо изненађење.

Вредно искуство забележили сте против Месија и Нејмара?

Не скаче се без замаха

Пооштрена правила у смеру заштите нападача при скоку не иду у прилог штоперима, што сте искусили у Копенхагену кад сте добили црвени картон?

- Не оправдавам себе због картона, али фудбал је игра где не можеш да скачеш без руку. И гимнастичари то раде, целог живота су ме учили да је замах рукама битан, али никада нисам ишао с намером да некога ударим – рекао је Милуновић.

Нападачи све више злоупотребљавају ситуацију и подвлаче главе штоперима под руку?

- Ндоје је спустио главу, практично је он мене ударио у пределу шаке. Други картон је дошао у секунди, милион пута сам био у таквим скоковима, а никада никога нисам повредио и нико није крварио. Сенегалац из Копенхагена је врхунски фудбалер, био је у великим клубовима, али ако има заштиту судија онда је баш тешко.

- Барселона је оправдала улогу фаворита тада у групи, али улазили смо у мечеве без превелике дозе респекта. Сви су од крви и меса, али већ у првој утакмици, против Бајера у Леверкузену, било нам је нестварно у каквој брзини се игра. Темпо је изузетан, посебно на Ноу кампу у Барселони, где су и димензије терена нешто веће. У најјачим европским лигама игра се далеко брже, одмах се осети та разлика. На почетку је тешко, али се прилагодиш и уклопиш.

Олакшавајућа околност пред нову групну фазу је што већина у екипи има искуство?

- Искуство може да нам помогне, али пре свега не смемо да имамо превелику дозу респекта према противницима. Улазимо са амбицијом да прикажемо Звезду у најлепшем светлу.

Није могао да буде тежи старт, боље је да Бајерн прво долази у Београд?

- Највише волимо кад смо пред нашим навијачима, али негде мора да се почне. Волео бих да направимо изненађење у Минхену.

Размишљате ли већ о Левандовском?

- Он и Кејн су светска класа, два најбоља шпица у Европи. Посебни су по конституцији и јачини.

Одговарају вам такви типови нападача?

- Искуство показује да ми више одговарају такви, него брзањци. Као тим је битно да покажемо квалитет, уз слогу и јединство можемо много.

Ако су Бајерн и Тотенхем велики фаворити, Олимпијакос је клуб преко кога се може до пролећа у Европи?

- Звездина парола никада није била „важно је учествовати”. Хоћемо да пробамо да померамо границе. Мислили су да је немогуће да поновимо пласман у Лигу шампиона, успели смо. Олимпијакос поштујемо као велико име грчког фудбала, али борићемо се и са Бајерном и Тотенхемом, па како не бисмо са њима – закључио је Немања Милуновић.

Коментари11
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zvezdaš
Trenutno imamo 4 vrhunska štopera koje možemo da rotiramo.Milunović jeste dobar igrač sa iskustvom igranja LŠ u BATE-u ali za mene bi bolji tandem bili Pankov Degenek iz prostog razloga što je Pankov brži i pokretljiviji,pokazao se kao veliko pojačanje i dostojna zamena za Savića.Nadam se da ćemo izboriti 3. mesto,Olymapiakos jeste kvalitetan ali ako budemo igrali po uzoru na meč protiv Liverpula u Beogradu možemo protiv njih izvući pozitivne rezultate.Što se tiče Bayerna i Sparsa i tu mislim da možemo barem 2 boda uzeti na Marakani iz ta dva meča.
Иван, Бугария
3. Ни е изпустио судия да и избаци са фантастични црвени картон и Левски против кипарском Ларнака Апоел. И како е измишлен црвени картон - при 0-0 за нарушение кое ни е за жути картон у средини терена. После тога вистина е да Левски е играо безобразно и у два мача е изгубио са общ резултат 0-7. Црвени картон и непостенье на ВАР су повлияли на сусрета. У предни круг Левски е славио над отбора Ружомберок из Славакие са 2-0 и опет 2-0. Та тако Вар е манья надеждица, искрица у тунелу за футбол от судийске безобразне и бруталне шалье над словенских футбал. Желим сречу на сав ваш народ. Бугари и срби смо южни словени. Прабугари су живели сад у североизточну Бугарию и без савез и подршку от словенских племена Бугария ни е могла да постои као држава. Прабугари при турску инвазию су приели ислам масово и данас куде се налазе прабугарске столице Плиска и Преслав живе турци над 80 процената. У Бугарию, Македонию, Србию, Црну гору, Босну, Хрватску, Словению живи едан народ - стари южни словени.
Иван, Бугария
Бугарски кнез Александар Батенберг ни е бугарин а из Немачку. После ньега Фердинад и Борис тречи исто тако немци. Защо бугарски историчари не кажу вистину - они су немски шпиони и нищо више. Дотерали словенски бугарски народ не до православни савез са Грчком, Румуние, Србие, Црне гора а са немци и турци. Зато Бугария е понела пет националне катастрофе!!! И зато данас Србия не е до Будимпещу-Югославия, Бугария не е на три мора - Црно, Мраморно и Егейско, а Грчка не е до Анкара. За овие губитци треба да славимо на НЕМЦИ. Шалим се. Сад и пак запад плачуе на троловима преко интернета у Бугарию да нападаю православлье, срби, грци, руси, а да пишу добри постови за турци и немци и сав бугарски народ им се смейе на глупотевине. У Трн има таква приповедка - човек ща сам си учини, нико друджи не може да му га учини. А Косово щом сака независности - нека живе са 3000 долара на човека преко годину, по ви живете са 10000 три пута више хахаха коментар. Тако живи и препуни са нефт Азербайджан ха
Иван, Бугария
Историja КАЖЕ ДА Е ТАЧНО ТАКО. Сами византийски историчари пишу да бугари и срби кад ратую против Византию е вистински рат, а кад протев себе ние, защо су еднокрвни народ. То не им е пречило са новац да настроюю бугарски царови и србски кралеви да ратую йедан с друга. Но цар Стефан Душан, най-больи на Балкана ни е ратовао против бугара. У србско-бугарски рат 1885 години ауистрийска креатура Милан Обренович е напао на Бугарию, како е лагао при мобилизацие србски народ да че поддръжава уединение Бугарие и хоче да нападе Турцию, щом се разбрало че брача че се бию, и у србску и у бугарску войску, 30 процената от набор е дезертировао. А у сами рат жъртве су сад по око 1000 люди. Масово войски су пуцале не у люди а у небо. То србски и бугарски историчари крию. То ни е био вистински рат. Кад йе стигнула бугарска войска она ни е хтела да напада куд Ниша. От овай рат Аустрия користи та ствара окупацию на Босну. Не треба никад више да се оставлямо запад да ни ствара мръжню
Прикажи још одговора
Иван, Бугария
Продужетак У први мач црвени картон кои ни е постояо, а после тога ни е отсуден пенал за Локо. Резултат 0-1, а црвен картон е от 13 минути. Реванш - Французка ни е издала уходну визу за най-добри футбалер Локо нигерски националан репрезентативац Стивен Езе. Тиме баш преди утакмицу он е дошао у Франции, шкотски судия опет не е видео пенал за Локомотив, а и ни е дао пет-6 жути картона на Страсбурга. 2. ЦСКА 2 пута е играо против украинских Зоря Луганск и два судия су дали пенал за Луганск койи ни е постояо, а 1 утакмица станула 1-1- у Запорожия, судия ни е дао пенал за ЦСКА 1000000 %ан, а исто тако дао е црвени картон за ЦСКА кой ни е био, осим томе цео мач е толерисао прекршаи укропима, марионетке запада. Да знате играте ли против отбор из Албание, Косова, Украйну, ви чекаю судийске необясниме преценке. На светско првенство и ВАР не спречи судие да не ви даду пенал против сбирщине от арапа и албанаца за Швайцарску. Желим на Звезду да игра юначно против Байерна и да га избаците
Иван, Бугария
Хочу да честитам на свих срба и србкинjе велики триумф у женски отбой над туркиняма. Цела Бугария вас е подржавала у ови финал. Ви сте величанствено защитили чести словенских народима!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Играле су ваше девойчице против халу, изпунену са дивих орда из фанатика, без какво билу културу и кавалерства!!!!!!! Една из туркиняма Карукурт ни е била сасвим по реду у мозга, извинявам се али то е очигледна вистина!!! И сте били по-лепи и сте били по-достоянствени като спортна екипа!!!!!!! Турски политичари су после финала а и шашава хала после ваш триумф су утихнули и постали за резил пред цео читавог света!!!!! пп ВАР е необходни за наши тимови из Източну Европи, йер бугарски клубови су били неколико пута ощетени без ВАР у европскиг турнира ту годину. Веруем да и српски тимови исто тако су повреджени от западних судие. Ево како са нама су славили западняцима: 1. Локомотив Пловдив и у две утакмице са Страсбурга е играо отлично, али како и славио Страсбург - црвен кар
SRBA
Hvala bratko!
Željko Pavlović
Pa, sa Olijem za treće mesto.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.