Почетна / Фудбал / Звезда

Дарко Панчев: Највећа грешка што сам одбио Фергусона

Гостовање репрезентације у Скопљу био је повод и да пољски новинари разговарају са Дарком Панчевим

Легендарни центарфор Црвене звезде Дарко Панчев говорио је, без задршке, о данима после освајања Купа шампиона са најтрофејнијим српским клубом и погрешној одлуци да потпише за Интер после освајања титула шампиона Европе и света.

- Са фудбалског гледишта, трансфер је био велика грешка, али није са финансијског. Могао сам у Реал, Барселону или Манчестер јунајтед, а изабрао сам Интер. То је као да си имао четири девојке и оженио најгору од њих. Не зна много људи да сам потписао прелиминарни уговор са Миланом. Папен је требало да буде тамо, али и Савићевић, Бобан и ја. Плашио сам се да ће бити превише странаца и нисам отишао тамо. Највећу грешку сам направио у децембру 1992. године, када ме је Алекс Фергусон желео, али сам одбио Манчестер јунајтед – истакао је Дарко Панчев.

Објаснио је Панчев зашто није успео у Интеру:

- Црвена звезда је играла леп фудбал, а Интер другачије и нисам могао да се навикнем на то. Прво сам потписао уговор, па схватио да је тим лош. Многи нису заслужили да тамо играју. Други проблем је био што сам странац, Италијани су ме третирали лоше, посебно јер је Скилаћи такође дошао у то време. Знао је из тима старије фудбалере као што су Зенга, Фери и Де Агостини, који су притиснули тренера да му помогне. Врло брзо сам ушао у конфликт, прво са тренером, затим са менаџментом клуба. У свакој фирми кад почнете да се расправљате са шефовима, завршите лоше.

Каријеру није успео да подигне ни после напуштања Италије…

- Прво сам отишао у Фортуну, затим у Сион, нисам играо редовно због повреде, нити имао мотивацију, због чега сам рано, са 32 године, завршио каријеру. И тако сам задовољан оним што сам постигао. Један сам од најбољих играча у историји бивше Југославије, такође сам изабран за најбољег играча у историји Македоније.

Пољски новинар је направио паралелу између Панчева и Пандева, са акцентом да је млађи Македонац успешнији.

- Ниједан Македонац није показао моју класу. Три године мој трансфер је био најскупљи на свету, 1991. године сам освојио друго место у гласању за „златну лопту”.

Новинар је наставио да форсира тезу да је Пандев можда и бољи јер је освојио Лигу шампион са Интером…

- У моје време, само три странца су могла да играју у Италији. Замислите нешто слично данас, колико добрих фудбалера није могло да приђе. У случају старих правила, да ли би се Пандев појавио у Интеровој екипи кад је победила у Лиги шампиона? Ви сте тренер и морате да изаберете између Етоа, Снајдера, Милита или Жулио Цезара. Хоћете ли ставити Пандева!? – одлично је поређење направила „Кобра са Вардара”

Објаснио је Панчев и зашто тријумфи у Барију и Токију нису представљали изненађење:

- Наши клубови су били успешни годинама. Партизан је играо финале Купа шампиона 1966, Динамо освојио Куп сајамских градова, Црвена звезда је имала континуитет европских успеха и ишла је далеко. Да се Југославија није распала и да нисмо кажњени од УЕФА, дуго бисмо били на високом нивоу. Сећам се колико је велика конкуренција у репрезентацији била у то време. Чекао сам две-три године да почнем да играм, а кад су Шукер, Бокшић и Мијатовић имали 21-22, доносили су ми лопте за тренинг. То показује колико је било тешко бити одабран.

И за крај, велики жал због распада државе и сјајног дружења:

- Играли смо се заједно и да је зависило од нас, Југославија се никада не би распала. Уверавам вас да су људи живели боље него сада, упркос социјализму, јер је било другачије него, на пример, у Румунији или Бугарској.

Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vokri
Panchev je potpuno u pravo verujem daje presho u man ili barsu milan davalimu odlichne lopte a on je imao najboli instikt za golove biobi ikona svetskom fudbalu a u iner nije ga hranio niko sa lopte morao sve sam etomu najvechu gresku ali za ju fudbal savichevic stojkovic prosinechki napravili od pancheva gol igrach kao sto u vardar hranio sa lopte ringov savevski babunski etomu karijeru od so igrach a i inter nije imao ko i nisu znali negovu prostu igry fudbala
Madjionicar
Koliko zlobnih komentara, ccc... Igrao je covjek za Zvezdu, pa sta? Bio je igracina, pa da je igrao ne znam-ti-ni-ja-za-koga. Ali jos bolji su mi ovi sto navijaju za Zvezdu, ali su i oni osuli drvlje i kamenje po njemu samo zato sto je covjek rekao ono o Jugoslaviji. E, to je tek zalost. Koliko nas narod moze biti sirov i zloban, to malo gdje jos ima u svijetu.
SVE PJANO
Nije Kobra sa Vardara, nego KOBRA SA MARAKANE!
Pepe iz New Yorka
Bas bravo za Darka Panceva ,kako lepo Kaze za Nasu Yugoslaviju ,za nas Futbal Za one koji su Volili Yugoslaviju ai za nas koji i dan danas Volimo Yugoslaviju a Mrzimo ove Politicare ..Njiemu i Pok Dragoslavu Sekularcu treba Podici Spomenik ne samo u Makedonjii nego u Sred Beograda ...
Muki
Isto kao i Ovaj što baca Pasoš samo u Partizan a van zemlje Srbije zero.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.