Почетна / Фудбал / Звезда

ВРЕМЕ ЈЕ: Звезда преко Салцбурга јури ка Лиги шампиона (САСТАВИ, 21, Арена спорт 1)

Првак Србије пред празним трибинама због казне УЕФА игра против аустријског Салцбурга, имамо велики мотив, не задовољавамо се до сада постигнутим – каже шеф стручног штаба Владан Милојевић
ФОТО: crvenazvezdafk.com

Чекало се 11 година да Црвена звезда заигра у последњем квалификационом колу за Лигу шампиона. И дошао је тај дан, можда и историјски. Да би се уписао златним словима у клупске књиге неопходно је да падне Салцбург, полуфиналиста Лиге Европе из прошле сезоне. Богат, јак, моћан...Не и непобедив!

Владан Милојевић није одступао ни пред јачима, решен да великана врати у међународну орбиту. Већ је учинио много на том путу, али би елиминација Аустријанаца била нешто посебно, најкрупније дело у Љутице Богдана још од 1992. Борба за славу почиње, лет ка сновима се наставља!

- Јако битна утакмица за нас, али не бих претерано да причам о њој јер је гледамо као и на било коју до сада. Тако се и понашамо. Знамо да играмо против озбиљног противника, покушаћемо да наметнемо наш стил игре – истакао је Владан Милојевић, шеф стручног штаба Црвене звезде.

Упркос огромном улагању од 2005. године компаније „Ред бул“, Салцбург није остварио пласман у Лигу шампиона. Имао је десет неуспешних покушаја, што би могло да постави огроман психолошки притисак пред екипу тренера Марка Росеа.

- И они јуре улазак у групну фазу Лиге шампиона дуго, ми као европски прваци нисмо били у овом формату такмичења. Имамо велики мотив, даћемо све од себе и од мојих играча ћу тражити да буду што јесу!

Чинило се би се по свему реченом да је реч о гарантованом спектаклу, али ће се утакмица одиграти пред празним трибинама. Црвена звезда је кажњена због, по УЕФА критеријумима забрањеним повицима на мечу са Судувом, у супротном би улазнице биле распродате још прошле седмице.

- Играћемо први пут без помоћи публике, а понашати као да су навијачи са нама – нагласио је Милојевић.

Нема сумње да је казна огроман хендикеп за Црвену звезду и тежак финансијски ударац, али прича има и другу димензију. Публика понекад уме да створи и притисак за домаћина, па би ове околности могле да Милојевићу отворе простор да спроведе све тактичке замисли у дело.

- Требало би да се нађу други механизми кажњавања. Као што сам за награде, тако сам и за казне, али нисам за то да се фудбал игра пред празним трибинама. Ово је велики догађај за Србију, презентујемо клуб и земљу. Требало је све да буде другачије. Да ли ће да умањи или не тензију, не знам да вам кажем. Другачији је мотив кад има публике. И да смо гости, а да је хипотетички Салцбург кажњен, не би ми било пријатно. Морамо да будемо концентрисани на игру.

Спартак из Трнаве је био незгодан противник, али далеко слабији од Салцбурга. Оно што црвено-белима може да прија је чињеница да Аустријанци хоће да играју фудбал и нису грубијани као Словаци.

Радоњић у фокусу

Немања Радоњић ће данас одиграти последњу утакмицу на стадиону „Рајко Митић“ пре селидбе у Олимпик из Марсеља. Тренер Милојевић се само насмејао на питање хоће ли на њега да рачуна и у групној фази УЕФА такмичења.

- Дигла се прашина, у фокусу је. Прелазни рок траје до 31. августа, видећемо – рекао је Милојевић. 

- Салцбург има филозофију од које не одустаје, тако је базиран клуб. Нападачка је и добро селектирана екипа. Хајде да видимо у каквом ћемо ми светлу да се прикажемо. На овом нивоу такмичења свака непажња може да кошта.

Црвена звезда је показала у прошлости да јој одговара кад је ривал фаворит, са амбицијом да нападне.

- Свака утакмица је прича себе. Салцбург игра агресиван и директан фудбал, има доста играча из своје академије и добар скаутинг.

Индиректно је и Милојевић одговорио да данас неће ићи на 0:0.

- Аспект гола у гостима има јачу вредност, али ниједном до сада нисам калкулисао. Салцбург је дошао до полуфинала Лиге Европе, зна се јачина тима, препустићемо им улогу фаворита. Ово је само прво полувреме у Београду.

Испред Црвене је можда и највећа утакмица у последњој деценији, шанса је да се у шестом покушају од распада СФРЈ дође до групне фазе Лиге шампиона. У џепу је већ учешће у Лиги Европе, па уз одређену дозу растерећености може да се приђе судару са Салцбургом.

- Човек никада не сме да се задовољава. Пренео сам са играчима, сви су и схватили, да мораш да будеш амбициозан и кад немаш циљеве потребно је да их тражиш. Звезда стално мора да тежи вишим дометима. Не дозвољавам мојим фудбалерима а мисле другачије, увек морате да урадите што је до вас, надам се да ће све уз божију вољу и помоћ да буде добро – закључио је Владан Милојевић.

Џонатан Кафу би данас требало да упише деби у Звездином дресу и заигра на деснокрилној позицији.

- Да ли ће да буде стартер - видећете, уклопио се добро. Покушавали смо да доведемо играча његовог квалитета. Менталитет му је познат, играо је у Бугарској. Добар је момак.

Препричао је Владан Милојевић и интересантан детаљ из раније фазе тренерске каријере:

- Салцбург је утицао на моје фудбалске погледе. Играли смо против њихове филијале Гродига са Чукаричким, затим сам са сарадником Владом Јанковићем био гост Салцбурга. Клуб има своју филозофију и начин фудбала. Резултати које постижу су плод система.

На лицу Вујадина Савића, капитена Црвене звезде, јасно се јуче осликавало узбуђење због велике утакмице и жеља да се дође до победе која би отворила врата пласмана у Лигу шампиона.

- Једва чекамо утакмицу. Драго ми је што нам се пружају част и привилегија да се боримо за улазак у Лигу шампиона – истакао је Вујадин Савић, штопер Црвене звезде.

Познат као велики навијач Црвене звезде још од малих ногу, син некадашњег голгетера Душана Савића изразио је жал што се неће играти пред публиком:

- Једном сам играо без публике против Јавора и изгубио 0:1, убеђен сам да сада неће да буде тако и да ћемо да победимо. Не плаше нас празне трибине, нити снага противника, не страхујемо ни од чега. Даћемо све од себе да остваримо повољан резултат.

Дабур је у сјајној форми и на њега ће дефанзивци Црвене звезде морати да обрате посебну пажњу.

- Сигурно је да смо се добро припремили за ову утакмицу. Реч је о одличном нападачу, надам се да ћу да изађем као победник из тог дуела.

И 0:0 је данас добар резултат за Звезду...

- Био бих задовољан да не примимо гол, а презадовољан да и ми дамо неки. Знамо шта нам је задатак.

На највећи српски стадион као да је стигла Лига шампиона, јер се плеј-оф квалификација игра по стандардима групне фазе. Дуго чекана мушема ће данас да се нађе на центру...

- Мотив нам је све то, имамо привилегију. Играње у Звезди носи и дозу притиска, али показали смо да га одлично носимо.

Поносан је Савић што је успео да се врати у Звезду и буде актер утакмица оваквог карактера:

- Повратак у Звезду је мој најбољи порез у каријери. Хвала шефу и људима који су ме довели, надам се да се оправдао очекивања. Трудим се да исправим грешке, некад се и не виде, али их стручни штаб примећује. 

Прошлогодишњи учесник полуфинала Лиге Европе стигао је у Београд с намером да остане непоражен и уз жељу да уколико се укаже прилика победом приближи годинама чеканом учешћу у Лиги шампиона.

Многобројним новинари из Аустрије и Србије обраћали су се стратег Салцбурга Марко Розе и играч Златко Јунузовић.

Прокоментаришите изјаву колеге Владана Милојевића да је Салцбург фаворит?

- Ако Милојевић тако сматра, могу да се сложим. Али, мислим да је Звезда дошла до плеј-офа преко шест тешких мечева и сигурно има квалитет. Знајте да се не побеђује уколико вас прогласе фаворитом, већ озбиљним радом. Имамо вољу, жељу и спремни смо да радимо како најбоље знамо да бисмо прошли даље. Сигурно је да ће одлука о коначном пролазу да буде позната у реваншу, у Салцбургу - казао је Розе.

Како гледате на чињеницу да је Звезда одложила првенствени меч, за разлику од вашег тима?

- Победили смо, тако да је све океј. Звезда је хтела да одмори, ми смо хтели играмо и останемо у ритму утакмица. Не верујем да ће ишта да утиче на наш дуел то шта смо радили за викенд, у првенству.

Да ли ћете у Београду да ризикујете у тактичком смислу, више него обично?

- Нећу да причам о детаљима, остаћемо верни нашим принципима рада.

Како ће на ваше ученике и вас да утичу празне трибине?

- Никад досад нисмо играли пред празним трибинама. Све је ово ново за нас, без обзира на тај детаљ даћемо максимум.

Колики је притисак да се квалификујете у Лигу шампиона?

- Нема ништа лепше него играти у групама Лиге шампиона. Претходних година нисмо успевали, али опет смо ту и имамо шансу. Покушаћемо добро да одиграмо и већ у првом мечу победимо.

Има ли личног притиска, с обзиром на то да можете да уђете у историју Салцбурга као први тренер који је клуб увео у ЛШ?

- Део мог посла је притисак. Увек га осећам, не битно где играмо. Покушавам да га се ослободим и победама.

Аустријанци на галерији

Аустријски првак имаће подршку 100 симпатизера, биће смештени на галерији.

Места су предвиђена и за 20 ВИП званица Салцбурга.

Каквим квалитетом Звезда расположе?

- Знамо је Звезда прошле године успела да се пласира у елиминациону фазу Лиге Европе, што је успех. Кад говоримо о играчима истичу се Радоњић, Бен, новајлија Кафу... Звездине контре су заиста добре, већина играча је брза. Нису ту, где јесу, без разлога - казао је прилично самоуверени тренер Салцбурга, Розе.

Златку Јунузовићу није било тешко да на поједина питања одговара на српском језику.

- Пратио сам партије Салцбурга у прошлости и не сматрам проклетством досадашње неуласке у Лигу шампиона. Меч са Звездом видим као још једну шансу ка крајњем циљу - рекао је Јунузовић

Биће емоција, с обзиром на то да сте са ових простора?

- Посебне емоције су за мене мечеви са овдашњим клубовима. Али, ми желимо да постигнемо добар резултат у двомечу остварен после квалитетних игара.

За кога ће да навија родбина из Лознице?

- Наравно да су сви на мојој страни, бодриће Салцбург и на крају биће задовољни нашим проласком у Лигу шампиона.

Последњи пут на Маракани сте поражени од Србије 3:2 у дресу Аустрије, у квалификацијама за СП у Русији. Прихватате минималан пораз?

- Не! Нисмо дошли да изгубимо, већ победимо и понесемо добар резултат из Београда - јасан је Јунузовић.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zvezdas
Srecno zvezdo!
Zuk
Zelim vam rezultat koji i vi nama prizeljkujete.
Mixi
RTS sramota Srbije!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.