Почетна / Фудбал / Звезда

Милојевић открио: Увек знам све о противнику

– Битно ми је да сваког играча упознам као јединку и добијем његово поверење – открио је један од метода шеф Звездине струке
ФОТО: Д. Жарковић

Скоро да нема тренера у Србији који данас не би волео да се нађе у улози Владана Милојевића. Лидерску позицију у суперлигашком каравану украсио је пласманом са Црвеном звездом у шеснаестину финала Лиге Европе. Колегама се обратио другарски, не заборављајући почетке.

Изузетно ми је велика част што сам пред вама . Кад сам добио позив професора Јанковића, нисам имао ниједну дилему, увек је лепо да се прича о фудбалу са колегама, пре свега другарима. Овде је много људи са којима сам играо, од много вас у сали сам учио тренерски посао и изузетно вас ценим – било је уводно обраћање Владана Милојевића.

Свестан да се много тренера данас у Србији среће са огромним проблемима, Милојевић је наставио:

БОГ СИ ИЛИ НЕ ЗНАШ НИШТА

Интересантну опаску Владан Милојевић је имао на Ђукићеву констатацију да му је посебно битно како игра Партизан:

– Нема лажи и преваре, тренер живи од резултата! Тачка. Ђука каже да да би волео да његов Партизан игра лепо, а ја желим да моја Звезда побеђује, урадићу све за то. Не водимо развојне тимове. Кад имате добре резултате сте Бог, а кад немате не знате ништа.

Прошао сам дуг пут пре него што сам постао тренер Црвене звезде. Знам шта вас тишти, тај процес морате да истрпите. Да будете своји, имате филозофију, у нашем послу важно је да будеш изузетно мудар, жаргонски речено намазан, некада флескибилан. То није само у Србији, преувеличавамо, јер је и у другим земљама исто. Само је питање колико тренер може да препозна све то.

Милојевић је имао јуче и „задатак” да предочи свој тренерски стил:

У Црвеној звезди сам која тражи победе, а основно ми је како ћу да се одбраним. То је темељ, одбрана је нешто што се учи, напада је креативност и у офанзивној трећини дајете могућност играчима да искажу индивидуални квалитет. Ако не неутралишете противника, немате никакве шансе да направите било шта на европском нивоу. Много се базирам на анализи противника, имам јако добар стручни штаб, осим што су едуковани много прате и гледају. Фудбал је „стратего”, о противнику волим да знам све, иако вам можда некада не делује тако. Перфекциониста сам по том питању, како бих направио план који ће играчи да спроведу. Дисциплинован сам, не дозвољавам ни на тренингу да раде што се не сме у одређенима зонама.

Исказао је Милојевић и важност психологије за тренерску струку:

Много се базирам на психологији, иако је нисам студирао. Битно ми је да сваког играча упознам као јединку и добијем његово поверење. Знате и сами како они гледају на новог тренера. Свако има личност коју не смете да повредите. Задеси се да имате и егоисте у тиму, увек су то шпиц играчи, воле да дају гол и живе од тога. Са друге стране, ако такав почне и да асистира, видећете да сте много успели у животу.

Затим је уследила добра психолошка лекција:

НЕКАД САМ ТЕРАПЕУТ

Открио је Владан Милојевић и да има ситуација кад играчи траже разговор са њим:

– Не тражим да ми се играчи воле, него да се поштују између себе, јер имају заједнички циљ. Да ли ће да се друже, то је друга ствар, а волим кад је тако. Причамо индивидуално највише, а и колективно. Добро је кад ти верују, будем као неки терапеут, седим и слушам. То су деца, као што каже Ђука, волимо их као наше наследнике.

Не можете да критикујете играча пред колективом, јер никоме то не прија. Водим се тиме шта сам као играч волео. Желео сам увек да знам, шта ми је посао на терену. Ако вам играчи верују, лакше можете да спроведете шта хоћете. Ако не успете да схвате шта желите, имате хаотичну ситуацији и вртите се у круг као на рингишпилу. Кад стално причате да нешто не ваља, он вас не разуме, играч не сме ни да вас пита. Имао сам тренера, шта год да урадите код њега – не ваља. Све негативно, па се плашим да питам било шта. А кад га питаш нешто, он ће: „Јел` ја да ти кажем, а ти примаш 20, 30 или 50 хиљада?“. То је погрешна филозофија.

Однос са страним играчима важан је сегмент:

Битно је да направите добар однос. Играчи гледају све: како се облачите и шта радите, да ли сте правични или не. Морате да будете мудри, некада да прогледате кроз прсте. Фудбалер вас гледа, посматра, осети, зна где може, а где не. Најбољи је систем топло-хладно, кад мисле да је све у реду – ударите контру. А опустите их кад су превише затегнути...

Милојевићева идеја је да једног дана укључи и психолога у редован састав стручног штаба:

Хоћу да буде 24 сата са играчима, а не да долази по потреби у екипу. Знам да није лако, али сматрам да је потребно да имате везе са психологијом у клубовима. Радите са људима, емоције су ту. Треба да достигнете ниво у односу са играчима, да крену са вама у рат кад их позовете. Психологија је битна и према управи, чистачици... Можда ће чак и економ да вам изнервира играча и то може да се одрази на резултат. Ту сте ви као тренер да све држите под контролом.

И ВРИШТИ СЕ У ПОЛУВРЕМЕНУ

Посебну пажњу изазвала је и Милојевићева елаборација о методама у паузи између два полувремена:

– Да се не лажемо, понекад вриштимо, скачемо, преврћемо столове, ломимо руке, као Ђука. А некад имате потребе да ћутите. Професоре, знам да то није књишки, али шта да радимо. Све је то индивидуално. Битно је у сваком тренутку да се држите плана утакмице.

Сложио се Милојевић са мишљењима да систем игре током утакмице мора да се повремено мења у складу са потезима противника:

Волим да се играм системима, посебно је битно у Европи да тако решиш одређене проблеме, а да би то радио мораш да имаш интелигентне и обучене екипе. Опет се долази до односа играча и тренера. Могу то да остварим зато што имам играче који прихватају, поготово новајлије из иностранства. А овде често кажу: шта овај измишља, замишља да је Гвардиола.

Поручио је Звездин тренер и да има „планове А, Б, Ц и Д”:

Екипа мора да буде обучена на све системе које желите. Некада промените и само да се барем нешто догоди, као кад померите фотељу у дневном боравку на други крај и све вам изгледа лепше. Некад дођу резултати, некад не, свакако идемо даље.

Продаја најбољих играча је неминовност у Србији, Милојевић ове зиме остаје без Боаћија и вероватно још неколико фудбалера.

Имао сам велику част да сам као клинац, са 16 година, дошао у Звезду, знам шта је систем тако великог клуба. Моје је да направим и избацим на тржиште, друге инстанце продају играче. Кренули смо летос са једним тимом, завршили са другим. Покушавам да брзо убацим нове у систем, имам срећу да су ми жеље испуњене, знам шта хоћу.

Тренере је занимало и како је Црвена звезда успела да одржи физичку спрему на високом нивоу током чак шест месеци такмичења.

И за мене је то новитет. Немате шест или осам недеља за припреме, суочавате се са ситуацијом, зато је битно да имате добар тим људи око себе. Господин Влада Јанковић је један од најбољих тренера, слепо му верујем, његова је заслуга физичка спрема. Не може човек да уради све сам, признајем, многе ствари не знам. Имам могућност и за већи стручни штаб, ако је ви немате, изаберите некога у кога верујете.

О првим корацима после преузимања уздрмане Звезде, Милојевић је рекао:

Све сада изгледа дивно и бајно. Морате да верујете у себе, да упознате играче. Ушао је немир, био ми је циљ да их смирим. Нисам име као Ђука, дошао сам из Паниониса, тренирао Јавор и Чукарички, али играч какав год да је, кад верује, много вам је лакше да радите.

БУДИТЕ И МАЂИОНИЧАРИ ДА НЕ ОТКАЖЕТЕ ТРЕНИНГ

Један од тренера је запитао – шта ћемо кад нема услова за рад у клубовима?

Ђука тешко може да одговори, он је био у оним слабим клубовима, као што су Депортиво и Валенсија – нашалио се Милојевић.

Затим је имао поруку тренерима:

Морате да имате „план Б”. Могу да вам кажем из мог искуства у Паниониосу. Тренирали смо на терену где је пао снег, у атинским брдима, било је лоше време. Отишли смо на главни терен, одакле су нас избацили, а за два дана је утакмица. Нашли смо се потом у баскет сали, са 25 играча на паркету... Морате нешто да организујете, направите тренинг и да имате једну лопту, или да је ораница. Да направите амбијент код играча, без обзира колико вам се не свиђа. И у једном великом клубу сам имао очајан проблем с тренингом. Немате маркере, имате две-три бушне лопте, али морате да направите тренинг. Играчи тада да схвате да то није зезање. Будите мађионичар, шта год да вам падне на памет, али морате да одрадите планиран посао. 

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Народ против Предрага Страјнића
Иако не тренира мој клуб, признајем да за сада ценим овог човека, јер није препотентан и не надокнађује мањак аргумената глупим досеткама као Божовић, или усиљеним звездаштвом као Ђуровски, мада немам ништа против што воли свој клуб. Респектује противника и, бар за сада, нема ружних алузија према супарничком клубу. С те стране, као и по томе што је студиозан у раду, подсећа ме на Марка Николића. Очигледно, добијамо нову генерацију солидних тренера-радника, који полако треба да преузимају и клубове и репрезентацију, коју треба да води најбољи, а не најстарији пред пензијом и због старих заслуга, којих се нико и не сећа.
bokiRUS
Izvini Murinji,nismo te prepoznali...Već vidim sledećeg leta da ga traže Real,Barsa i ostali velikani...hahahaha,kakav smešan lik u još smešnijoj i jadnijoj ligi gde mu se ili sklanjaju ili sudija "otvara" penalom i crvenim za grešne misli
PENZIONER
UVEK SVE ZNAM ... O SUDIJAMA I SUDJENJEM ... !!!
nikola mirkovci
xaxaxaxaxaxa takav stručnjak bi i ja bio kad znam da će mi se većina klubova super lige SKLANJATI to dokazuju rezultati protiv 3 i slovima tri kluba koji se nisu sklanjali mislim da ih ne moram nabrojati xaxaxaxaxa
venger
kazi slobodno sparta,keln,krasnodar
MX.
Milojevic,nas Klaudio Ranijeri! Dozivotni ugovor za tebe u klubu.
@MX
Hahaha, ovaj je počeo kao Grof. Nema ništa od titule, on je samo malo kultivisaniji Božović. Najiskrenije želim da doživotni ugovor potpišete sa trenerom koji nije dobio ni jednu utakmicun koja nije bila namještena u Srbiji i pobijedio na jedvite jade uz mnogo sreće Keln koji nikog ni u Njemačkoj nije u stanju da dobije.
RS
Bas tako :D i dobru platu

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.