Почетна / Фудбал / Звезда

Караси пронашао узрок мање посете: Лош фудбал тера гледаоце!

„Превише се игра уназад, данашњи фудбал ми личи на рукомет“
ФОТО: Н. Неговановић

Овонедељни 154. вечити дерби био је најслабије посећен на стадиону „Рајко Митић” у последњих скоро девет година.

Само 26.112 гледалаца премало су за највећу светковину српског фудбала, без обзира што су у прошлости четири дербија на нашем највећем спортском објекту изазвала још мање интересовања љубитеља фудбала.

Посета је зачуђујуће скромна ако се узме у обзир значај утакмице, односно да је меч у великој мери утицао где ће пехар намењен шампиону завршити на крају првенства.

Станислав Караси био је актер десет вечитих дербија. Некадашњи ас Црвене звезде био је редован учесник спектакла и у југословенским оквирима, од 45. до 54. међусобног окршаја наших најбољих клубова, односно у периоду од 1969. до 1974.

По завршетку играчке каријере познати стручњак и функционер тренерских организација, изненађен је лошом посетом у уторак.

Кад сам ушао на стадион нисам могао да верујем колико је мало људи на трибинама. Утисак ми је био мало другачији после утакмице. Народ је испражњен од свега, избора, Ускрса, протеста на улицама, тако да је нешто више од 26.000 људи можда и пуна капа за дерби у овом тренутку.

Да ли је узрок полупразног стадиона и квалитет фудбала, поготово лоша игра на претходном дербију почетком марта?

Свакако да јесте. Били смо разочарани игром у 153. дербију. Очекивали смо да ће сад бити боље, поготово како су актери најављивали меч у штампи. Квалитет је ипак, био солидан после дужег времена. Партизан је био много бољи, Звезда испод свог нивоа.

Размак између два првенствена окршаја био је месец и по дана. Да ли је публика и засићена због честих дуела вечитих?

Док сам ја играо дешавало се да играмо и пријатељске утакмице и да дође да нас гледа 50.000 људи. Ако кренемо том логиком онда на евентуално финале купа Звезда – Партизан неће нико доћи. Све више људи схвата да су то обичне утакмице, далеко је то од некадашњег нивоа. Не можете натерати људе да дођу на дерби ако немају шта да виде. Мало су два-три добра потеза за такав меч. Ми смо били шмекери, знали смо да одиграмо штиклу, комбинацију, да противнику гурнемо лопту кроз ноге, ухватимо лепе волеје.

Шта је акутни проблем у игри наших најбољих клубова?

Превише се игра уназад и то не могу да разумем. Многима није јасно кад данашњи фудбал у Србији упоређујем са рукометом. Све се своди на додавање. Барселона је била претеча такве игре у Европи, а она деформише фудбал. Каталонци су били најбољи док су имали врхунске играче, а кад су ушли у аутоматизам онда више нису доминантни.  Неопходна је много конкретнија и директнија игра.

Утиче ли велики број странаца на пад посете у дербијима?

Иако странци у Србији нису по мом укусу, није због њих дошло мање гледалаца. Стрелци сва три гола у уторак били су играчи из иностранства, али ипак, нико међу њима није доминантан, не доноси превагу. Знам да сам, кад сам отишао у Француску, био најбољи. Партизанови играчи су у дербију били бржи, не и доминантни.

Очекујете ли већу посету на следећој утакмици вечитих?

Видећемо прво како ће да се заврши ова сезона. Много тога ће зависити од исхода борбе за титулу. Далеко је наредно првенство – закључио је Станислав Караси.

ПУБЛИКА ЈЕ 1965. СТАЈАЛА ПОРЕД ТЕРЕНА

У чему је основна разлика у квалитету игре некад и сад?

Генерацијски смо били другачији, имали много више мајстора, играли организованије, лепше. Гледаоци су одлазили задовољни с наших утакмица. Сећам се да су 1965. проваљена врата на северној трибини, да је дербију присуствовали више људи него што је могло да стане на стадион. Публика је стајала на атлетској стази, али нико није ушао на терен. Људи су поштовали игру, утакмице су се боље организовале, једноставно, био је то други фудбал – подвукао је Караси.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ljubo
ako partizan pobedi ili bude bolji onda derbi nevalja ,cuj bili brzi ali nisu bili dominantno pa sta treba da rade da pretrci stane da ga ovaj stigne i jos jednom ga pretrci
Duka Dizel
Nemojte slučajno vi mlađi treneri da koristite usluge starih trenera da uz njih popravite individualne karakteristike fudbalera koje trenirate.Ovako je najbolje ,samo dva tri čovjeka rade sa 26-28 fudbalera i nezna se ko pije a ko plaća na terenu...
relativno
Pa to je pomalo i fama da su raniji derbiji bili dosta kvalitetniji. Kako kada! Evo, ovo je bas bio solidan derbi. Ja sam onomad gledao Spartu i Slovan...kartastrofa od igre, ovo nase za tri koplja ispred...Eno, na SOS-u su vrteli jedno vreme derbi iz tog vremena, igrali Vasovic, Kovacevic, Galic...s druge strane Sekularac, Dzajic...i nista od igre...Sve je to relativno.
pfc
Pozdrav za najveceg medju legendama, slavnog i nikad zaboravljenog, velikog Sekija! To je biocudo prirode, as kakav se radja u 50 godina! Cudo od driblingaivizije, golgeter, vi-igrac! Pozdrav i za Karasija, narod se seca Atine, Stane, ne zaboravlja narod. Pozdrav za sve velike asove iz jednog velikog slavnog vremena JU i srpskog fudbala! Dugo godina jos da nam zivite i uzivate koliko mozete u savremenom fudbalu.
Djeka
Regularno prvenstvo, gde postoji mogucnost da izgube i zvezda i partizan i da i vojvodina, cukaricki ili radnicki nis imaju sansu da budu sampi gledanost Do tad banana poseta, ova skupina ljudi to nikad nece dozvoliti...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.