Почетна / Фудбал / Звезда

На данашњи дан: Звезда по први пут угостила велики Ливерпул (ВИДЕО)

Сезона 1973/74 донела је Црвеној звезди осмо учешће у најјачем клупском такмичењу – Купу европских шампиона
ФОТО: ФК Црвена звезда

Три године раније, Црвена звезда је постигла до тада највећи успех, стигавши до полуфинала овог такмичења – иако су након београдских 4:1 против Панатинаикоса сви већ видели Црвену звезду у финалу.

Двадесет и четвртог октобра 1973. године, у осмини финала КЕШ-а на Маракани су се, по први пут у историји, састали Црвена звезда и славни енглески Ливерпул. Претходно, Звезда је у шеснаестини финала елиминисала Стал Диделанж. Дуел Црвене звезде и Ливерпула је, мислило се тада, стигао у „невреме”, јер су многи Звездини првотимци били у не тако доброј форми.

На највећем стадиону у Србији те октобарске ноћи се окупило близу 40.000 навијача. Црвена звезда је успела да наметне свој стил игре, па гости из Енглеске нису могли да припрете голману Петровићу.

Ни након изласка Кулета Аћимовића из игре због повреде у раној фази утакмице, Црвена звезда није препуштала игру Ливерпулу.

До предности је наша екипа стигла у 39. минуту голом Слободана Јанковића. И то каквим голом!

Звездино десно крило је „скинуло паучину“ са Ливерпуловог гола, и тада је постало јасно да Црвена звезда има снаге и квалитета да оствари повољан резултат против фаворизованог гиганта.

Црвена звезда је на перфектан начин отворила и други период утакмице, и голом Владислава Богићевића у 48. минуту повела са 2:0.

Фудбалери Ливерпула схватају, можда и прекасно, да храбра екипа коју је са клупе предводио Миљан Миљанић не осећа ни мрвицу страха или превеликог страхопоштовања према славном противнику.

Ипак, црвено-бели нису успели да до краја утакмице задрже иницијативу, и Ливерпул је у 72. минуту преко Криса Ловера успео да смањи Звездину предност, а резултат 2:1 је био и коначан.

Да победа Звезде није била случајна, потврдила је и реванш утакмица која је одиграна у Ливерпулу, а у којој је југословенски тим славио идентичним резултатом, наневши на тај начин једини европски пораз Ливерпулу на његовом терену у 20. веку!

 

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Miki
To je bio dvomeč u kojem je CZ pokazala evropsku veličinu. Takvih utakmica je bilo svake godine tako da pamtimo puno velikih evropskih utakmica i trijumfa koje nema ni jedan jugoslovenski pa ni srpski tim. Stvarno je grandiozna istorija Crvene zvezde!
Deki
E moji grobari koga ste vi pobedili u Evropi, raspali Seltic, Groningen, Djurgarden
Max
@Car Druze, samo pogledaj golove i sanse. Nek ti je nebitan datum, pogledaj fudbal, poslusaj aplauze na stadionima posle golova. To je fudbal. Ti napravi svoju listu bitnih datuma, pa ih se seti i uzivaj. "Car" si!
gičin ja
DANAS JE TAČNO ( oko ) 9 362 DANA OD OSVAJANjA KUPA ŠAMPIONA U BARIJU 1991. VELIKI JUBILEJ.
Car
Ovo je STVARNO BITAN DATUM ! Smesni ste !

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.