Почетна / Фудбал / Звезда

ЛАЗЕТИЋ КАО САВИЋЕВИЋ - Ковачевић: Сличнији Ибри него Влаховићу

Пре младог центарфора једино легендарни фудбалер забележио прелазак директно из Црвене звезде у Милан
ФОТО: ФК Црвена звезда

Марко Лазетић је 19. фудбалер у историји Црвене звезде који је остварио трансфер са Маракане у Италију, а други у славни Милан.

Пре њега то је учинио само Дејан Савићевић и ако новајлија у тиму Росонера буде упола успешан као он могу да трљају руке на Сан Сиру.

Чувени Геније је оставио неизбрисив траг дриблинзима и головима, а стигао је већ као звезда европског фудбала, континентални и светски клупски шампион.

Савићевић је у периоду од 1992. до 1998. године за Милан одиграо 144 званичне утакмице и постигао 34 гола. Освојио је Лигу шампиона, Супер куп Европе, три титуле у Серији А и два Супер купа Италије.

Један је од највољенијих фудбалера у историји клуба и оставио је неизбрисив траг. 

Висина трансфера износила је десет милиона марака, преведено данас у евре то је око 4.600.000.

КАКИН БРОЈ

Марко Лазетић је показао храброст и одлучност да успе у Милану избором броја – носиће на дресу 22 као и Кака.

Славни Бразилац је блистао у Милану, најбољи период каријере везан му је за Сан Сиро.

Тада су улагања у фудбал била мања, кад би се Савићевићев квалитет упоредио са данашњим играчима прелазак не би био испод 80 милиона евра.

Дејо је један од четворице Звездиних асова који су после освајања титуле светског шампиона са Црвеном звездом интернационалну каријеру започели у Италији, осим њега „чизму“ су обули Дарко Панчев, Владимир Југовић и Синиша Михајловић.

Панчев је плаћен скупље од Савићевића (14 милиона лира, око 12 милиона евра), али се једини у звездашком квартету није снашао у Италији и није потом године каријере везао за ту земљу.

Југовић је почео до Сампдорије, потом постао шампион Европе са Јувентусом.

Михајловић није одлазио са Апенина, после Роме носио је дресове Сампдорије, Лација и Интера.

Развио је и тренерску акријеру, тренутно се налази на клупи Болоње.

Александар Аранђеловић, познатији по надимку Аца Аутобус, могао је да буде први фудбалер који је играо за Црвену звезду и Милан. После бега из Југославије у Италију требало је да понесе дрес Росонера, али није добио дозволу из политичких разлога.

Аранђеловић је био актер првог вечитог дербија, а два месеца касније је „нестао” после Звездине утакмице у Трсту. Емигрирао је у Италију.

Желео га је Милан, потписао је чак и уговор, али бележио само пријатељске утакмице.

Дозвола из ФС Југославије за регистрацију није стигла, пошто је пребегом рушио државне интересе и на њега се гледало као на издајника.

Чекајући дозволу, изгубио је повластицу да заигра за Милан. Први клуб после Црвене звезде била му је Падова, а у Роми је показао колико је велики фудбалер био.

КОВАЧЕВИЋ: СЛИЧНИЈИ ИБРИ НЕГО ВЛАХОВИЋУ

Дарко Ковачевић, некадашњи центарфор Црвене звезде, Јувентуса и Лација, говорио је за италијанску „Газету“ о Марку Лазетићу.

- Да ли је Лазетић нови Влаховић? Пре бих га упоредио са Златаном Ибрахимовићем. Висок је, али веома окретан и гледајући технику и таленат способан је да уради велике ствари. Реч је о момку који има 18 година и рано је рећи да ли ће достићи одређени ниво, али нешто вам говори чињеница да се Милан фокусирао на њега. Марко има материјал за врхунског нападача. Знао сам да ће завршити у великом клубу, било је само питање времена. Милан је победио у трци, сада је на играчу да покаже да је зрео да игра у Серији А.

Једну сезону у Италији је провео и бомбардер Бора Костић, али се брзо вратио у своју Црвену звезду.

Рекордер по висини обештећења при преласку из Црвене звезде у Италију забележио је Дејан Станковић, актуелни шеф стручног штаба српског клуба је отишао 1998. године за 24 милиона марака. Потом је са Интером постао европски и светски шампион.

Клубови из Ђенове најчешће су доводили фудбалере из Црвене звезде.

Сампдорија је после Југовића ангажовала Зорана Јовичића и Братислава Живковића, а  њен градски ривал касније Марјана Марковића, Ненада Томовића и Дарка Лазовића.

Чачанин Лазовић је у Ђенову стигао после истека уговора са Црвеном звездом и од 2015. године се налази у Италији. Сада је у Верони.

У слично време Удинезе је ангажовао из Црвене звезде Александра Луковића и Душана Басту, а пре Лазетића ка Италији су кренули Алекса Терзић и Милош Вулић.

Левог бека је Фиорентина платила 1.700.000 евра, а везисту Кротоне 800.000.

Коментари11
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Peki
Vlahovic je imao debelu srecu da ga je trener ispostovao a on /Vlahovic/ je to iskoristio.U to vreme Fiorentina je bila tanka sa spicevima tako da se sve namestilo.Inace bi i on grejao klupu ko zna koliko.U svakom slucaju voleli bismo da i Lazetic napravi isto.Bilo bi dobro i za nas fudbal.
@Peki
Tako je, neka i on u 21oj god ako Bog da vredi 70 miliona i dostigne ili prestigne Vlahovic, a ako ne neka bar dostigne Ibru u tim godinama koji je vredeo 10ak miliona i igrao u Holandiji.
moma52
Želim momku da ostvari veliku karijeru,ima fudbalski pedigre i talenat.Ne razumem čemu ovakvi tekstovi,pominjanje Savićevića,Kakin broj,poređenje sa Vlahovićem?Da li pisac teksta zna ko je bio Savićević.kakve veze ima Kakin broj sa ovim momkom,a tek poređenje sa Vlahovićem,pa taj Vlahović je tri godine radio i igrao da bi postao ,ono što je danas.Da se razumemo želim momku da bude bolji od Vlahovića,jer bi to bilo između ostalog korisno i za naš fudbal,ali velika je razlika otići u Fiorentinu i Milan.Fiorentina veruje u svoje mlade projekte i tu ih razvija,ne šalje ih na pozajmice,jer,malo je onih koji nađu put na koji su krenuli,a preusmerili su ih na pozajmice po Krotoneima,Specijiama,Empolijima ili kome već,jer i tamo greju klupu.Ili se ja baš ništa ne razumem u fudbal i ne znam da je dovoljno obući Kakin dres i biti bolji od njega ili da se ne vraćam na Savićevića.Međutim,poznata priča,ipak je Vlahović bio igrač Partizana i treba izjednačiti 75 sa 5,alal vera za pokušaj.
Tokyo91@moma52
Niko ovde ne izjednacuje 75 sa 5. Ako nesto treba da se izjednacuje to je 1,5 sa 5. Vlahovic sada ima 22 godine a kad je imao 18 (kao sada Lazetic) vredeo je 1,5 milion, dok Lazetic sada vredi 5. Mozda ce Lazetic kada bude imao 22 godine, vredeti 100 miliona a mozda nece ni 10, vreme ce pokazati. Vlahovica izuzetno postujem kao igraca, decko je napravio ime u svetu fudbala a Lazetic to tek treba da postigne.
koji epp!
Bolje da su ovi kupili Milovanovica. Ali, on vredi mnogo vise...
@koji
Pa vredi sigurno, vec ima vise golova u prvom timu po utakmici. Partizan za njega ne sme manje od 10 milki da ume.
Kiks
hahahahhaa :) :) :)
"Ušati"
Sto se malog Lazetica tice, ako bude uporan da radi na sebi kao sto je radio Vlahovic, moze da napravi slicnu karijeru jer je mozda cak malo i talentovaniji nego sto je bio Vlahovic sa 18 godina. Ipak, talenst je jedno a rad i upornost nesto sasvim drugo. Sto se ove statistike tice sve je to lepo, jedino su cifre malo drugacije. Onaj i onakav Dejan Savicevic bi po danasnjim cenama vredeo bar 120 miliona evra a Darko Pancev 100 miliona. Dejo je bio najbolji fudbaler Evrope te godine. Osvojio je srebrnu loptu (zajedno sa Darkom) a svi znamo kako i zasto je Papenu dodeljena zlatna.
@Usati
Mozda dostigne Ibru, a ako bude jos bolji mozda dostigne i Vlahovica. Ibro u 21 god nije bio najbolji strelac lige 5, tek u 24. god je stigao do lige 5!
Alooi
Ko je dozvolio da za 500.000 se otkupi 10%od narednog transfera?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.