Почетна / Фудбал / Звезда

ФИНАЛА СЕ НЕ ИГРАЈУ, ВЕЋ ПОБЕЂУЈУ: Брага – Црвена звезда (21,00 – САСТАВИ)

Дејан Станковић, тренер Црвене звезде, пред окршај са Брагом, пресудан за пласман у нокаут фазу, цитирао Жозеа Муриња
ФОТО: ФК Црвена звезда

БРАГА – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (21.00)

Стадион: Мунисипал у Браги (капацитет: 30.286). Судија: Марко Гвида (Италија)

БРАГА: Са, П. Оливеира, Мело, Леите, Коуто, Минеиро, А. Орта, Галено, Медеирош, В. Оливеира, Р. Орта. Тренер: Карлос Карвахал.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан, Панков, Драговић, Ераковић, Гобељић, Петровић, Канга, Родић, Иванић, Катаи, Бен. Тренер: Дејан Станковић.

 

Садашња генерација Црвене звезде предвођења тренером Дејаном Станковићем имаће вечерас прилику да  после 90 минута утакмице са Брагом уђе у историју.

Победа над незванично четвртим тимом Португалије донела би црвенобелима директан пласман међу 16 најбољих тимова у Лиги Европе, први пут у богатој историји.

Ни овај пут, као и током сезоне, Станковић неће моћи да рачуна на најјаче снаге. Један од најважнијих шрафова у редовима шампиона Србије Секу Саного и поред жеље да помогне неће бити у могућности, јер је повреда била јача.

КАЛКУЛАЦИЈЕ - И ремијем се може у осмину финала

Много је комбинација пред последње коло у Ф групи Лиге Европе, а за Црвену звезду је повољно да и ремијем у Браги може до првог места и директног пласмана у осмину финала. За такав расплет било би неопходно да Митјиланд не победи у Бугарској.

Реми би Црвену звезду одвео на друго место у групи и у шеснаестину финала Лиге Европе ако би Митјиланд савладао Лудогорец. У том случају би Данци освојили групу, а Брага се преселила у Лигу конференције.

Црвена звезда последње коло дочекује као лидер групе и у случају победе у Браги неће је занимати резултат из Бугарске, ако би остварила подвиг и савладала Португалце забележила би скок у осмину финала.

У шеснаестину финала Црвена звезда може и ако изгуби у Португалији, али само под условом да Митјиланд не победи у Бугарској.

Најгора варијанта за црвенобеле би била да изгубе од Браге, а Лудогорец буде поражен од Митјиланда. Онда би се Станковићев тим преселио у шеснаестину финала Лиге конференције. 

- Могло би се рећи да је ово наш дипломски рад после скоро две године заједничког рада, напретка, добрих утакмица, трофеја... Покушавам играчима да предочим да имамо шансу да уђемо у осмину финала Лиге Европе. Утакмица у Браги је практично „шеснаестина” – каже Дејан Станковић.

Потенцијални творац највећег Звездиног успеха у новијој историји надовезао на дуел са Брагом.

- Не желим да будемо од старта у подређеном положају на терену. Нека се меч одвија као у неким деловима утакмице у Београду. Покушаћемо да  одговоримо на њихову офанзиву. Желим да будемо опасни, уз више храбрости са лоптом него без лопте. Очекује нас лепа и најважнија утакмица генерације.

Дуел у Браги је специфичан, јер само победа Звезди и португалском тиму гарантује пролаз у елиминациону фазу истог такмичења, утеха би била учешће у шеснаестини финала Лиге конференције. Могуће да ће шампион Србије покушати да надмудри ривала већим поседом лопте.

- Требало би да будемо стрпљиви и организовани. Брага има квалитет, напада простор, посебно је добра у последњој трећини терена. Ривал је технички перфектан, такав је био и у Београду. Успели смо тад, као што рекох, да патимо заједно, и сад ако буде потребно бранићемо се организовано. Португалци играју одлично у последње време, у сјајној су  форми. Променили су однос према игри у последња два месеца, нису исти тим као у септембру, тако да ће нам посао бити тежи. Нећемо се предати. Респектујемо противника, знамо њене врлине, али и мане. Нећемо одустајати од циља. Рекао сам после утакмице са Лудогорецом да смо ми победници, али овакву шансу не треба испуштати, свесни смо шта меч може да нам донесе. 

БЕН ИСПРЕД ПАВКОВА

Нема дилема да ће Црвена звезда почети вечерашњу утакмицу са три штопера, а неизвесно је ко ће предводити напад. Могућа је и чини се као реалнија варијанта да се у шпицу као стартер нађе Бен, а Павков чека шансу са клупе.

Због већег броја дефанзиваца, Станковић мора да „жртвује” једног из напада. Нема места у првих 11 за четири офанзивца, играће се на карту индивидуалној квалитета Иванића и Катаија.

Очекује се да Ераковић и Панков добију прилику у дефанзивном бедему пре Дегенека и са командантом одбране Драговићем чине трилинг штопера.

Гобељић је због физичких предиспозиција у предности у односу на Гајића, а сигуран на левом боку је Родић.

Мини дилема је да ли ће из тактичких разлога поново да игра Срнић, али очекује се да буде на клупи и место стартера уз Петровића заузме Канга.

Открио је Станковић шта је ново запазио у игри вечерашњег ривала:

- Брага је тотално друга екипа у односу на септембар, много живља, директнија, са пуно самопоуздања. Португалски тим игра озбиљно у последњих месец дана, стварно је доминантан.  Гледаћемо да одговоримо на то добром организацијом  и стрпљењем. О вољи и жељи нећемо да причамо, биће на максималном нивоу. Верујем да можемо да направимо позитиван резултат. Срећа треба да се заслужи. Сигурно је да страха у нашој игри неће бити.

И Звездин ривал има проблеме са саставом, Мустрати и Калено су под упитником.

- Знамо да су у уторак тренирали са екипом, треба видети у каквом су психолошком стању, али то је већ питање за колегу.

Ни кадровска ситуација у Звезди није сјајна.

- Све смо покушали да опоравимо Секу Санога... Није стопостотно залечио повреду. Његов изостанак је велики хендикеп. Знамо шта доноси у равнотежи,  свака његова добра игра била је убојита за напад. Можда делује чудно, али верујте ми, кад год је Саного стигао да све „похвата” по средини били смо ефикасни. Успели смо Његоша Петровића да вратимо у такмичарски ритам, тако да ће бити адекватна замена. Вељко Николић се вратио, одрадио је два тренинга, али неће путовати у Брагу. Фалко је  повређен, требало би мало више да поведе рачуна о себи, поготово у моментима, кад нам треба сваки играч, некад треба стиснути „зубе”, али то је до карактера. Имали смо оне који су играли повређени, Санога са покиданим мишићем, Катаи са температором 38,2 степена. Неко то има, неко не и неће никад ни имати. Ту се прави разлика кад долазимо до циља. Долазимо до онога што сам говорио да ће ми некад више значити човек, него играч на терену. То су моменти кад неко стегне зубе и себе целог ризикује за групу. То је за поштовање до неба.

Могуће да ће неко од играча из другог плана одлучити меч са Брагом.

- Група избаци појединца. Без компактности и организације ништа се не може.

Новинари су на крају питали Станковића да ли је спремио говор пред утакмицу за можда неке од изабраника који нису су до краја свесни значаја.

- Не спремам говоре. Оно што ми налети кроз емоцију у том тренутку то и кажем. Много се добро познајемо, некад је довољан и поглед да капирамо.  Што би рекао Мурињо финала се побеђују, а не  играју – закључио је шеф стручног штаба на најбољи начин обраћање пред можда и историјски окршај са Брагом.

ЗА ЗВЕЗДУ ВЕЗАН ЕМОЦИЈОМ, НЕ УГОВОРОМ

О писањима италијанских медија да су Лацио и Удинезе спремни да ангажују тренера шампиона Србије, тренер Дејан Станковић је рекао:

- Ово је последњи пут да причам о томе. Желим да се бавимо само Звездом и са њом да се у Браги изборим за резултат, који ће бити исписан златним словима у историји клуба. Не могу никоме да забраним да пише и распитује се. Лепо је чути да вас траже. Увек треба да постоји респект према председницима клубова. Наравно, сваки човек треба да буде амбициозан да би дошао до успеха. У овом моменту сам фокусиран на садашњи клуб и тако ће бити до даљег. Са Звездом нисам везан уговором, већ емоцијама. Калчо меркато у Италији је култура, кад би се анализирало шта пише сваки дан би било промена.

ПОДРШКА КАО У КЛУЖУ

Симпатизери Црвене звезде претходних дана пристизали су у Брагу. Очекује се да их вечерас буде око 2.000.

- Много ће нам значити подршка навијача. Сећам се меча у КлужНапоки, тад нам је помоћ са трибина  много значила. И сви они који не буду у Браги, знам да ће навијати да испишемо историју. Заједно чинимо целину, која је само за уживање.

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dule
za sada Zvezda bolja a i sudija ne naseda na padanja Brage, samo da se ne zanosimo!
MIŠO
Uz zvezdu i partizan i srcem i dušom ale ale ale
RedStar91
Ludnica je bila i 78/79 pa je Zvezda dosla do finala. Ucestvovala je i tada Braga ali i Milan, Ajaks, Borusija, Mancester Citi, Arsenal, Everton, Vest Bromvic, Valensija, Bilbao, Sporting Hihon, Nant, Benfika, Herta Berlin... Hrabro i posteno, uz malo srece sve je moguce.
Pepe iz New-yorka.
Bravo za Stankovicja ,i ako je to nas najboli Tim ,u kome Nas (Maldini) Pankov i Dragovic su Extra klase ,dai Boze da Pobedi i Zvezdsa i Partizan .
Бари
Уз Божију помоћ можемо све. Напред Звездо наша,највећи не само српски него и православни клуб на свету. Гази само нека пате!!!
pola tima, a ti lupas
Kanga, Ben, Sanogo, Falko, Dioni...ma sve sami "pravoslavci"...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.