Почетна / Фудбал / Звезда

ЗВЕЗДИНА МЕЧ ИСТИНЕ: Црвено-бели дочекују Либерец (18,55 - САСТАВИ)

Црвено-бели морају вечерас да савладају Слован Либерец како би имали реалне шансе за пласман у шеснаестину финала Лиге Европе
ФОТО: ФК Црвена звезда

 

Утакмица истине! Црвена звезда је после пораза од Хофенхајма на раскрсници и вечерас ће се јасно осликати да ли ће скренути на стазу ка европском пролећу или драстично смањити шансе за пласман у шеснаестину финала Лиге Европе.

За жељени тријумфални искорак неопходно је да се на највећем српском стадиону сруши чврст блок Слован Либереца, психолошки растерећеног после стартне победе над Гентом.

Јасно је свима у Црвеној звезди да се такмичарска амбиција осликана у освајању једног од прва дав места у групи може остварити само уз победе на домаћем терену, а додатни притисак доноси чињеница да је ривал добро стартовао и има прилику да евентуалном победом већ добро загази ка европском пролећу.

Дејан Станковић припрема тактику да тако не буде.

- Европа је лепа за играње, а притисак је увек ту. Било га је и кад смо одиграли 0:0 у првенству за викенд. Имамо јасан циљ, ово је такмичење које припада Звезди, желим да уживамо у њему. Императив победе је ту, циљ је да презимимо у Европи и желимо да тако буде. Фудбал је чудна игра, све ћемо урадити да превагне на нашу страну – истакао је Дејан Станковић, шеф стручног штаба Црвене звезде.

СТАНКОВИЋ НЕМА ПРАВО ДА СЕДИ НА КЛУПИ

Дејан Станковић данас нема право да седи на клупи Црвене звезде. Разлог је црвени картон у првом колу групне фазе на мечу са Хофенхајмом, добио га је због приговора судији.

На клупи ће бити три Станковићева асистента, а очекује се да улогу команданта крај аут-линије преузме Ненад Милијаш.

Као ретко када пре био је Станковић директан, освајање три бода једина је прихватљива опција за младог стручњака.

- Као домаћини, наравно, ићи ћемо на победу, иако је згуснут ритам утакмица. Имали смо времена да се наместимо и спремимо. Либерец је много дисциплинован, не жели да ужива у лопти и игри. Јако су директни. Против Гента су то и показали, посед лопте је био 72:28 за Белгијанце, а Либерец је добио са 1:0.

Образложио је Станковић на чему темељи оптимизам:

- Идемо на три бода, јер знамо наш квалитет. Поштујемо екипу Либереца за оно што стварно добро раде. Физички је то здрава екипа, момци добро изгледају. Спремни су. Ништа их не поремети, небитно да ли је пети, 18. или 75. минут, не одустају од дисциплине. Хоћемо да узмемо контролу игре, тежићемо ка томе.

КАНГА ВАН ПРОТОКОЛА

Потврдио је Дејан Станковић да Гелор Канга неће играти вечерас. Габонац је у ритму лаганих индивидуалних тренинга, после свежег опоравка од коронавируса.

- Седам дана мора да прође од негативног теста до утакмице. Жао нам је што је у овом случају „закашњење“. Канга ми много фали, јак је на лопти и има визију игре, добро би ми дошао за овај меч. Очекујем га у недељу против Радника – рекао је Станковић.

У свим прогнозама кад је обављен жреб за групну фазу Лиге Европе, Црвена звезда је сматрана за апсолутног фаворита против Либереца на домаћем терену. Сада долази тренутак да се бодови и упишу.

- Нема унапред уписаних победа, утакмица мора да се одигра, па ћемо да видимо да ли ће бити три бода, један или нула – спушта лопту Станковић.

О игри без публике беспредметно је више и да се прича, одавно су се у већем делу света спортисти навикли на то.

- Рекао сам и пре неколико недеља да ми је жао што се навикавамо на амбијент који није нормалан за фудбал. Велика штета је за све видети празну Маракану. Подршку и енергију осећамо и овако, имамо је. Ипак, доста је тужно, јер 55.000 људи на нашем стадиону може да обоји свет, а не једну утакмицу.

У премијерној европској утакмици групне фазе ове сезоне, Станковић је извео тим у формацији 3-4-2-1, највероватније је да ништа неће мењати у том смислу и поред чињенице да Либерец игра другачије од Хофенхајма и више ће бити концентрисан на дефанзиву. Сада их очекује пробијање бункера.

- Утакмице намештамо једну по једну, нису сви противници исти. Кад анализираш, трудиш се да будеш супериорнији. Мало повученије је било у Немачкој, али смо излазили високо и одузели им њихово најјаче оружје. Скратили смо им простор. Имаћемо тотално контра утакмицу, против ниског и јаког блока. Размишљам о позицијама свих, да не иду у крило, да им не не дајемо да лако могу да маркирају наше играче.

ПАНКОВ УМЕСТО МИЛУНОВИЋА

Немања Милуновић има проблем са повредом и највероватније данас неће бити у тиму, па ће место стартера у случају да се Станковић дефинитивно определи за формацију са три штопера заузети Радован Панков.

Биће неколико промена у односу на меч у Немачкој, сигуран стартер је Иванић, а очекује се да као трећи штопер заигра бек Родић.

Иза Црвене звезде је лоша утакмица против Јавора, приметно је било да екипа на енергетском нивоу није била на висини задатка.

Вечерас ће морати све да буде другачије да би се дошло до победе.

- Апликација ИнСтат коју сви користимо, аутентична је и доста говори шта се издешавало на утакмици. Победили смо Вождовац са 6:0, очекивани број голова био је 1,7. Против Јавора очекивани број голова био је 4,04, што је највише што имамо од почетка сезоне. Чудна је игра фудбал. По статистици, требало је убедљиво да победимо. Тачно, фалило је енергије, паклен је ритам. Нисмо искористили шансе. Момци су добро и физички и у глави, одличан тренинг су одрадили у уторак.

Повезивање три званичне утакмице без победе за Црвену звезду је екстремно ретка ситуација, а то је управо стварност за актуелни тим и стручни штаб. Резултати и игра против тотално другачијих ривала осликали су различите слабости, упалили аларм пред меч истине у групној фази Лиге Европе.

За остваривање такмичарске амбиције и пласман у шеснаестину финала Лиге Европе, Слован Либерец би морао да буде савладан на Маракани, а све што се догодило у минулих десетак дана јасан су показатељ да оптимизам може да буде само умерен и да постоји доста разлога за бригу.

Неопходна је хитна реакција на терену, јер ће се у наредна два кола на Маракани креирати европска судбина. Победе над Либерецом и Гентом намећу се као императив. Први корак се прави вечерас. 

Коментари18
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tako je to
Ne tako Dejane.Mora bolji sastav.Ovaj sastav sigurno nece igrati.
Pigeon
Odlican sastav! Ofanzivan! Dobijate!
srpsko novinarstvo
Na tv prvoj kazu da ste od onih iz nemackog sela sa 3000 stanovnika izgubili sa 1:2!? Podizanje morala?
Panonija@srpsko novinarstvo
Grobar jeli vece selo od 3000 stanovnika ili je vece selo od 1500 sstanovnika. Dajem ti 24 sata da odgovoris. Znam da je tesko pitanje al nadam se da ces uspeti.
cemu prpa?
Pa ako ove ne mozeteda dobijete (4 puta jeftiniji od vas) onda...Primecujem da odavno niste imali manje publiciteta za jedan evro-mec...
Zoki
Nije ovo sastav, ne lupetajte!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.