Почетна / Фудбал / Звезда

Звездина титула светског шампиона не сме да падне у заборав, као ни Владица Поповић

Црвена звезда и српски фудбал данас испраћају Владицу Поповића, поштованог и вољеног на разним континентима
ФОТО: Архива Црвене звезде

О тренерској и играчкој величини Владимира Владице Поповића, кога ће данас породица и његова Црвена звезда испратити на вечни починак, све говоре трофеји. Као фудбалер освојио је пет титула и три купа, о утакмици за светског шампиона у Токију као шеф струке вољеног клуба све се зна, али посебан печат дали су успеси на клупама колумбијских суперлигаша. Ретко ћете наћи такав пример – са три различите екипе (Индепендијенте Санта Фе, Атлетико Насионал, Депортиво Кали) постајао је шампион!

А, какав је Владица био човек можда и најбоље говори да га је за здравље из далеке Колумбије повремено питао у телефонским разговорима једна од омиљених светских фудбалских личности – због фризуре и мајсторства с лоптом. Карлос Валдерама поштовао је некадашњег учитеља у Депортиво Калију, позивима ка Београду показивао је колико су му значиле играчке и животне лекције од Поповића.

О Валдерминим гестовима пажње Владица Поповић је говорио у испоставило се свом последњем интервјуу 2017. године Татјани Шајковић за Звездину емисију „Легенде Маракане“.

– Свака земља у којој сам радио имала је посебну драж за мене, негде сам био и по четири-пет пута. Имао сам изузетно добар контакт са тренерима и играчима. Ето и Валдерама, велики ас, јави се и пита како сам. Пошаље честиту кад је неки повод. Јужноамерички дани су ми остали у лепој успомени. Није било лако научити језик и снаћи се, али пошло ми је за руком – говорио је Владица Поповић.

Гајио се некадашњи Звездин капитен и тренер одликаш пријатељство и са легендарним Бразилцем Пелеом.

– Велики, светски ас. Играли смо једном један против другог, остао ми је у дивној успомени по скромности и понашању. После утакмице смо разговарали.

У Црвену звезду је стигао као дечак, имао је свега 15 година. Тамо га је дочекао Рајко Митић, друговали су до смрти прве Звездине звезде.

– Дошао сам 1950. године у Црвену звезду као младић. Почео сам у пионирима, срећа ме је послужила, ишло је све редом. Од малена сам волео клуб, а кад сам дошао све ми се допало. Имао сам велику подршку Рајка Митића и других, са њим са до последњег дана његовог живота био пријатељ. Посећивао сам га, могао си да научиш и у старим данима. Прескроман човек. Као најмлађи имао сам подршку у тиму, пробијао се и видео шансу да дођем и до репрезентације.

Жеља није остала неостварена, оставио је траг и у државном тиму.

– Од 1956. до 1965 био сам у репрезентацији. Велика је то част, учествовао сам на два Светска првенства и Олимпијским играма. Дивне успомене.

Још као играч припремао се да постане тренер, завршио школе у Немачкој где је био интернационалац у Штутгарту.

– Лепше је играти него бити тренер, али сам се припремао. Желео сам да будем тренер Звезде и успео сам. Одрадио сам посао на коректан начин, био захвалан управи на челу са Џајом и Цвелетом. Звезда је имала одличан тим, сачувала га је у тешком времену. Наша титула светског шампиона не сме да падне у заборав – говорио је Владица Поповић.

И неће. Као ни Владица Поповић. Играч. Тренер. Човек.

Коментари12
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zuk
Koji bre svetski prvaci.pa vas deru Kairat Sasuolo,Ludogorec,Ael, Slovan i ostale velicine a Bajern ,Totenhem i PSG vam uvaljuju po sest komada.Ajde ne tupite vise.
Bravo
Koja 2 slovana, od njih smo ispali jednom, a braca grim Dda ti pozavide na tim petardama od seltika, borusije, fenera, i od polonije. Evo, daj datume tih utakmica, ili volis da ispadas smesan pisuci nebuloze?I da tema je zvezda prvak evrope i sveta, a neznam odakle vi grobari sa svojim kompleksaskim komentarima?
@@bravo
Pusti ti te prijateljske, to je trening i ne racuna se...vama je u evropskim takmicenjima u zvanicnim susretima 6 komada dao dinamo drezden,vasas budimpesta..a 5 komada od tamo neke tikve i to u sred beograda su sigurno mnogo gori nego 6 komada od bajerna...ko je bajern a ko je petah PUČE TIKVA....a imate petarde i protiv vase brace iz zagreba, juventusa, videotona, rapida...itd itd. Nego, kog ste vi ono pobedili u ligi sampiona? Koji ste vi ono trofej u Evropi ili cak van nje osvojili?
Прикажи још одговора
majstori muljanja
Nikada nisu bili svetski prvaci, jer to takmicenje tada nije ni poastojalo, ali oni vole da se kite i nepostojecim titulama.
Da, tako je
Osvojili kup sampiona, i sami otisli u Tokio da igraju sa prvakom juzne amerike, i pobedili.. A, mi smo u to vreme gubili od faljmurtarija, dinama iz bukuresta, sve velikani evropskog fudbala...
Objektivno@majstori muljanja
Zvezda je 1991. pobedila sampiona juzne Amerike u finalu interkontinentalnog. Kups. E sad, FIFA od 10/2017 kaze da je to titula prvaka sveta. Do sad ni jedan klub to nije odbio pa zasto bi Zvezda !? Svako ima pravo na svoje misljenje ali cinjenuca je da nikada do te 1991.a ni posle toga ni jedan klub iz Afrike,Azije ili sa severnog pola nije uzeo taj trofej - uvek samo Evropljani i Juznoamerikanci. A da to nije bilo revijalno takmicenje dokazuje radovanje svih velikih klubova nakon pobede u Tokiju kao i cinjenica da je jos od 60-ih godina dodeljivan prelazni pehar koji su darivale Uefa i Comnebol. Zvezdi je taj pehar u Tokiju dodelio zvanicnik Uefe. Tojotin pehar se uz taj zvanicni dodeljivao tek od 1980 kad je Tojota postala sponzor.
Прикажи још одговора
Tokio
Tako je, Vladicu nikada necemo zaboraviti a za vek vekova ostaje i da je Zvezda svetski sampion 1991. Zvezda jedini nas klub u bilo kom sportu koji je uspeo da bude prvak sveta. Vrh vrhova!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.