Почетна / Фудбал / Велика петорка

ХАОС У БАРСЕЛОНИ - Бацили милијарду на трансфере, плате им поједу 630 милиона, а прихода нема

Oчигледно је да у клубу на свим новоима, од свлачионице до управе, има много нетрпељивости
ФОТО: ЕПА/Алехандро Гарсија

Пандемија коронавируса урушила је светски поредак, пре свега наневши тежак финансијски ударац најбогатијима, па и фудбалским клубовима.

Међу онима који су то највише осетили је Барселона,  актуелни шампион Шпаније, која је према прелиминарним прорачунима, већ изгубила 200 милиона евра. Атлетико је, рецимо, изгубио 100 милиона евра, док је Реал из разних разлога, прошао кроз кризу знатно боље, мада биланс још не наводи.

Као што је опште познато, ковид-19 је послао је људе у карантин и стопирао туризам, па је Барселона тако остала краћа за огроман профит који јој доносе улазнице за посе-ту клупском музеју, као и за профит од продавница сувенира. Овај клуб само од посета музеју годишње заради 60 милиона евра!

Огроман новац, кад се узме у обзир да троше „само ”15 милиона евра годишње на функционисање академије, чувене Ла Масије, а сад је чак и та „сића” велики проблем.

Наравно, прекид сезоне је најтежи ударац, кад се узме у обзир да стадион Камп ноу, највећи у Европи са 99.354 места, не доноси приход, као и да нема новца од ТВ права за преносе утакмица. А зна се да Барса и Реал од тог колача добијају као сви остали клубови Ла лиге заједно.

Други огроман проблем су плате играча на које Барселона издваја највише на свету, чак 63 одсто буџета од 1,047 милијарди евра. Рачуница је лака, на плате одлази 630 милиона!

Рецимо, Реал издваја 50 одсто буџета.

Аризабалага за Цилесена

На Пиринејима би на лето могло да се догоди велико премештање голмана.

Шпански медији извештавају да се Јаспер Цилесен, голман Валенсије, припрема на повратак у Ајакс. Предуслов је да Копљаници претходно продају Андреа Онану за кога је заинтересован Челзи.

Ако би Онана прешао на Стамфорд бриџ, у Челзију би вишак постао скупо плаћени Кепа Аризабалага. Валенсија је спремна да реагује, па медији већ извештавају да су са Местаље послали позив некадашњем голману Билбаоа да им се придружи.

Просечна годишња плата првотимца Барселоне је 11 милиона евра!

- Барселона има најскупљи тим на планети – рекао је Виктор Фонт, будући кандидат на изборима за председника клуба који је овом изјавом започео кампању. – Чињеница да у тиму имате најбољег на свету јесте фактор за то, али проблем је што су остали преплаћени. Клуб је потрошио милијарду евра на трансфере играча који нису задовољили и остварили игре и резултате које су навијачи очекивали. А онда је стигла и пандемија која је ситуација учинила још много гором!   

Први лек у борби против коронавируса био је смањење плата за чак 70 одсто.

За други лек постоји рецепт, али тешко се гута. Управа и стручни штаб желе да се реше неколико играча. Могу да оду Иван Ракитић, Филипе Кутињо или Самјуел Умтити, али они имају важеће уговоре и огромне плате, па се неће предати без борбе. Остаће у клубу по сваку цену, а за раскид уговора ће тражити велико обештећење, што значи да је Барса у великом проблему.

Наполи би радо видео Умтитија у редовима, али газди Аурелију ди Лаурентису не пада им на памет да му да тренутну плату од четири милиона евра годишње, а њему не пада на памет да је се одрекне.

Шта рећи тек за Кутињову плату од 10 милиона и Ракитићеву од осам милиона евра годишње...

Све то је „сића“ у односу на Месијеву плату од 40 милиона евра, коју је дефинитивно заслужио, али треба ли се запитати да ли је голман Марк-Андре Тер Стеген заслужио да зарађује 18 милиона евра годишње, колико захтева за продужетак сарадње.

И на крају, не и најмање важно, поред финансијских проблема, очигледно је да у клубу на свим новоима, од свлачионице до управе, има много нетрпељивости.

Чувен је већ рат главних звезда, Месија, Бускетса и Суареза и спортског директора Ерика Абидала пре свега због смена тренера без њиховог аминовања, као и објављивање прљавог веша испод тушева.

Такође, следеће године су председнички избори, први човек клуба Ђозеп Мариа Бартомеу налази се под великим притиском, а ривала је све више и све су моћнији.

У сваком случају, иако звучи бајковито, ових дана није баш лако бити у кожи челника једног од највећих клубова света.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.