Почетна / Фудбал / Велика петорка

Браун: Видић ми често говори о Србији

Вес Браун најавио отварање школе Манчестер Јунајтеда у Србији и дуел са некадашњим саиграчем
ФОТО: М. Рашић

Вес Браун је професионални фудбал играо 22 године. Првотимац Манчестер јунајтеда је постао 1996, а каријеру је завршио пре осам месеци у индијском Керала бластерсу.

За више од две деценије фудбала никада није за противника имао српску екипу. Мимоилазио их је и с клубовима и са репрезентацијом Енглеске чији је дрес носио једанаест година.

Фудбал га је, ипак, довео у Србију. Браун је предводио експедицију Манчестер јунајтеда која је дошла у Београд да са овдашњим сарадницима најави отварање клупског кампа у Србији.

- Немања Видић ми често говори о Србији и више пута ме је позивао да дођем – открио је Браун да је и даље у контакту са некадашњим саиграчем из Јунајтеда: - Много пута сам му обећао да ћу једном прихватити позив, али није било времена. Каријеру сам недавно завршио и надам се да ћу у скроријој будућности имати времена да се са драгим пријатељем дружим у Србији.

Кад је разговор већ почео од подсећања на некадашњег капитена Манчестер јунајтеда, Браун је наставио причу о Видићу.

- Част ми је била да играм са Видићем. Заиста је изузетан играч. Нисам знао много о њему пре него је дошао у Јунајтед. Дошао је у исто време кад и Патрис Евра. Одмах смо могли да видимо да ће бити велики играчи. Видић нам је много значио. Правио је одличну атмосферу и мотивисао саиграче. Заслужио је све што је добио од фудбала.

Са некадашњим репрезентативцем Србије има неке нерашчишћене рачуне.

- Расправљамо се ко је бољи са рекетом, а ко са штапом. Могуће је да би ме Видић победио у тенису, али ја ћу га сигурно победити у голфу. Завршио сам каријеру, па ћу имати времена да коначно прихватим Видићеве изазове. У голфу нема шансе против мене.

Браун је у Београду представио Јунајтедов пројекат школе фудбала која ће током следеће године бити организована у Србији. Дошао је с поруком да у тој школи пажња неће бити усмерена само на талентоване дечаке који би једног дана могли да заиграју у Јунајтедовој академији.

- У Јунајтедовој школи деца не уче само о фудбалу. Ја сам прошао целу Јунајтедову академију. У њој сам поред фудбала учио и друге вештине неопходне за живот. Васпитаван сам како да се понашам, научио сам социјалне вештине. Захваљујући тренерима сам стигао до првог тима, али у Академији раде и многи други људи који омогућавају да млади играчи у њој живе. Од свакога може много да се научи.

Срби талентовани

Вес Браун никада није играо против српских екипа, али је водио дуеле против српских играча.

- Мало искуства имам против српских играча. Играо сам против Коларова и Митровића, лако се видело колико су талентовани. Можда сам играо још против неког, опростите ми ако ми је промакао или сам га заборавио. За саиграча сам поред Видића кратко време имао Зорана Тошића. Био је талентован играч, али се кратко задржао у Јунајтеду.

Много талената је прошло кроз Јунајтедову школу фудбала. Брауну је била логичан избор. Дечак из Манчестера имао је само два пута кроз град – ка Јунајтеду или Ситију. Избор се сам наметнуо.

- Манчестер је подељен на навијаче Јунајтеда и Ситија. Временом је избор клуба постао породична традиција. Мој отац је навијач Јунајтеда и пренео ми је страст према клубу.

У причи о првим корацима у копачкама Браун је открио да је било покушаја да га преведу на плаву страну града, али да је Јунајтед био бржи.

- Чуо сам да су ме на некој утакмици локалних школских тимова видели скаути Ситија. Уместо њих дошао је Ноби Стајлс. Велико име Манчестер јунајтеда. Позвао ме је у Јунајтедову академију. После седам дана дошли су и људи из Ситије. Рекао сам им да нема шансе да се предомислим.

У Јунајтед је дошао са 12 година. Остао је 19 година. Остварио је сан дечака из Манчестера. - Догодило ми се нешто о чему нисам могао ни да сањам да ће бити могуће. У тренутку док се тако нешто дешава можда узимате здраво за готово, али кад се данас осврнем на схватам да су године у Јунајтеду биле најбоље време у мом животу.

Браун је сврстан је међу петорицу најбољих „дипломаца” Јунајтедове академије. Избор је доказао токо 15 сезона у првом тиму и освајањем 13 трофеја. Личним примером је доказао да Јунајтедова школа може да припреми играча за напоре Премијер лиге.

- Академија играча прпреми за све што га у каријери очекује. У сваком смислу обухваћени су сви сценарији. Све се одвија под истим кровом, а повремено тренирање са првим тимом покаже шта ће доћи касније у каријери.

Браун је 2011, у 32. години напустио Јунајтед и отишао у Сандерленд. Међу Црним мачкама је провео пет сезона, потом једну у Блекбурну. Кад се припремао да окачи копачке о клин, добио је позив да се упусти у авантуру на какву није ни помишљао. Иако је целу каријеру провео у Енглеској, окончао ју је у Индији, у дресу Керала бластерс. За необичну завршницу је, каже, опет заслужан Манчестер јунајтед.

- После година проведених у Сандерленду и Блекбурну добио сам неколико понуда из иностранства, али сам прво хтео да одем кући и да проведем неко време са породицом. Тих дана ме је позвао Рене Моленстин. Знамо се из Јунајтеда, био је помоћни тренер. Рекао ми је да преузима тим у Индији и питао ме да ли сам заинтересован да пођем са њим. С обзиром на то да волим фудбал нисам много размишљао. Прихватио сам и одиграо једну сезону.

Искуство у Индији је зачинило каријеру.

- У Индији је крикет убедљиво најпопуларнији спорт, али се осећа и страст према фудбалу. Посебно је тако у Кочи. Навијачи Бластерса су врло привржени клубу, на сваку утакмицу долази 50-60.000 људи.

По завршетку епизоде у Индији, Браун се вратио кући, у Манчестер и у Јунајтед. Вратио се у Академију, ради као тренер у младом тиму. Сада у очима дечака види како је он некада гледао учитеље.

- Младим играчима су узори најбоља мотивација. Сваки дечак жели да игра фудбал као његов фудбалски узор. Неки ће их превазићи, неки неће остати у фудбалу. Наш задатак је да их припремимо за оно што доноси фудбал и све поред њега – завршио је причу Вес Браун.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

kiza
Ves Braun fudbaler poznat po tome sto je u krarijeri postigao vise autogolova nego golova.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.