Почетна / Фудбал / Велика петорка

Велика "бура" у Немачкој, репрезентативци се сликали са председником Турске

Немачки репрезентативци на удару критика због фотографисања с Реџепом Тајипом Ердоганом
ФОТО: twitter/Akparti

Председник Фудбалског савеза Немачке (ДФБ) Рајнхард Гриндел стао је данас у одбрану репрезентативаца Месута Озила и Илкаја Гундогана, након што их је део немачке јавности критиковао због фотографисања с председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

- Људи чине грешке и мислим да морамо пронаћи меру. Мислим да су обојица свесни тога да су учинили грешку - рекао је Гриндел додајући да је добар део написа у медијима на ту тему „претеран”, пренела је агенција Хина.

Агент Озила и Гундогана, двојице играча турског порекла, Оливер Бироф најавио је да ће са свим репрезентативцима уочи Светског првенства у Русији разговарати о политички релевантним темема.

- С Озилом и Гундоганом сам већ разговарао. Мислим да морамо имати разумевања за то како функционишу Турци овде - рекао је Бироф.

Озил и Гундоган су се нашли на удару критика након што су се у Лондону фотографирали с турским председником Ердоганом и том му приликом поклонили дрес. Ердоганова странка АКП је потом објавила фотографије у склопу кампање за председничке изборе који се крајем јуна одржавају у Турској.

Премијер савезне покрајине Баден-Виртемберг Винфрид Кречман (Зелени), чија је странка један од највећих критичара ауторитарног стила владања турског председника, оштро је критизирао немачке репрезентативце турског порекла.

- Председник једног немачког држављанина се зове Франк-Валтер Штајнмајер. То би сваки репрезентативац морао знати - рекао је Кречман.

Немачко-турски односи нарушени су након покушаја државног удара у Турској 2016. године, након чега су турске власти почеле чистке у јавним службама и оптужиле Немачку да пружа уточиште следбеницима Фетулаха Гулена, којег оптужују да је из егзила организирао пуч.

Турска је од тада ухапсилавише немачких ;грађана под оптужбом да су повезани с тероризмом. Берлин редовно оптужује Анкару за непопустљивост према курдским сепаратистима и наводним пучистима који су учествовали у организацији неуспелог државног удара.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Не видим шта је овде чудно?!
Па они нису Немци, већ Турци. И зашто се неби сликали са својим председником ?!
Knego
Pa šta ako su se fotografisali sa predsednikom zemlje iz koje vode poreklo? Nemačkoj ovo odgovara "Председник једног немачког држављанина се зове Франк-Валтер Штајнмајер." a kad su drugi u pitanju onda su tolerantni.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.