Почетна / Фудбал / Велика петорка

У Хамбургу нису клонули после испадања у Цвајту: Нова ера на северу Немачке

Опомене из 2014. и 2015. кад је Хамбургер кроз бараж са друголигашима опстајао у елити, где је био једини тим који је до сад одиграо све бундеслигашке сезоне, нису биле довољне
ФОТО: Бундеслига

Хамбургер је по први пут у историји друголигаш. Најновија генерација је платила цех за дугогодишњи лош рад па и јавашлук у некад славном клубу.

Јер, популарни Диносаурус, како је назван клуб због дуговечности, чији су темељи били ударени 1887. године, већ годинама је на ивици амбиса.

И сад мора да почне нова ера. Она је уствари и почела 12. маја 2018, јер легендарни сат који је стајао на Фолкспарк стадиону и обавештавао све колико је дуго Хамбургер бундеслигаш стао је на 54 године, 261 дан, 0 часова, 36 минута и две секунде.

Петорка оних који нису напуштали Бундеслигу

Само пет клубова од актуелних Бундеслигаша, од кад су ушли нису напуштали елитно друштво: Бајерн (игра од 1965/66), Леверкузен (1979/80), Волфзбург (1997/98), Хофенхајм (2008/09) и Аугзбург (2011/12).

Односно после одиграних 1.866 утакмица у најјачем немачком рангу… Одмах после меча против Менхенгладбаха на њему је освануло 0 година, 0 дана, 0 часова…

Вратићемо се брзо – поручује председник Бернд Хофман.

Кристијан Тиц ће да остане тренер, а неће се повући ни Клаус-Михаел Кине. Преостаје само да нађемо новог спортског директора, а у ужој конкуренцији је остало њих неколико.

Тиц који је одрадио добар посао (13 бодова из осам утакмица) иако је екипу преузео трек 13. марта пошто су већ многи возови били пропуштени са Марксусом Гисдолом и Берндом Холербахом на клупи.

Кине, милијардер који је власник 20 одсто клуба (у Немачкој приватник још увек не може да преузме клуб), константно је давао новац и још ће.

Али,бизнисмен (81) чије је богатство процењено на више од 12 милијарди долара наравно неће да се разбацује парама.

Предстоји нам редуковање трошкова и смањење уговора играчима, да будемо у складу са осталим друголигашима – каже 55-годишњи Хофман.

Нисам веровао да ово може да се догоди Хамбургеру, бар у мом животу – рекао је после испадања легендарни играч клуба али и немачке репрезентације, 81-годишњи Уве Зелер.

А баш са Зелером који је играо од 1953. до 1972. за клуб, Хамбургер је освојио прву титулу немачког шампиона после тридесет године (трећу у историји).

Да би убрзо, од 1973. и освајања Лига купа почела Златне ера клуба са Севера. До 1987. Диносаурус, углавном предвођен чувеним тренером Ернстом Хапелом је освојио три титуле шампиона Немачке (пет пута био вицешампион), два Купа, три Суперкупа, Куп шампиона и Куп купова.

За екипу су тада играли Феликс Магат, Кевин Киген, Хорст Хрубеш, Манфред Калц, чак и Франц Бекенбауер.

Али од тад Хамбургер је готово замро. Освојен је тек један трофеј (2003. у Лига купу, такмичењу које је угашено у међувремену).

И Северњаци су запали у осредњост и тугу, поготово у 21. веку. Заблистали су само у сезони 2008/09. кад су стигли до полуфинала УЕФА купа, где су испали од Вердера.

Да би сад потпуно потонули и доживели судбину такође некад великих клубова и шампиона Бундеслиге Дортмунда, Штутгарта, Ајнтрахта, Келна, Кајзерслаутерна, Вердера, Нирнберга, Минхена 1860 и Брауншвајга, али и бивши првака Немачке Шалкеа, Хановера, Херте, који су морали да се селе у нижи ранг.

Неки од великана су се опорављали, прегруписали и опет имају запажену улогу, неки полако нестају као Минхен 1860 или Кајзерслаутерн и Брауншвајг који су ове сезоне испали у Трећу лигу.

Којим ће путем Хамбургер и ваљда за њим неће Вердер, сад клуб који има највише сезона у Бундеслиги.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

007
nigde se ne živi od stare slave osim kod bg.titulara i državnog budžeta a devetični ostatak lige nek se bori oko koske zvane 3. i 4. mesto..ovde bi bio cunami iz bivšeg Panonskog mora kad bi bivši slavni dvojac ispao a trebali su već odavno da smo normalna zemlja

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.