Почетна / Фудбал / Велика петорка

Сергеј Милинковић-Савић: Једва чекам Бразилце на Мондијалу

Ас Лација пресрећан због повратка у А репрезентацију и што ће са Орловима следећег лета у Русији играти против најтрофејније светске фудбалске нације
ФОТО: Фејсбук/ФК Лацио

Играма у Лацију постао је звезда о којој се прича широм Европе.

Велики клубови попут Манчестер јунајтеда, Барселоне и Јувентуса, према писањима страних медија, не жале новац да га доведу у своје редове. Његова вредност процењује се на 80, последњих дана чак и на 100 милиона евра колико износи откупна клаузула одређена од стране Римљана.

Сергеј Милинковић-Савић можда није најбољи, али тренутно је најинтересантнији српски играч у Европи.

Везиста Лацијала на Апенинима скупља само похвале пуне две године. Скоро исто толико времена није га било у репрезентацији Србије. Доскорашњи селектор Славољуб Муслин позвао га је за прво окупљање крајем маја 2016, касније се ниједном није нашао међу играчима заслужним што ћемо после осам година имати државни тим на светском шампионату.

Причало се и писало о разлозима њиховог сукоба. Бивши вођа Орлова пристао је да о томе говори, некадашњи адут Војводине и Генка био је оријентисан на игре у клубу и само је недвосмислено демантовао да због непозивања Муслина жели да игра за Црну Гору.

Све се променило пре месец и по дана. ФСС и селектор под чијом је командом наша репрезентација изборила учешће на Мондијалу споразумно су се растали.

Вршилац дужности селектора Младен Крстајић уврстио је Милинковића-Савића на списак за турнеју по Азији. Сергеј је дебитовао за Орлове против Кине у Гвангжуу (2:0), четири дана касније одиграо је и утакмицу са Јужном Корејом (1:1).

Нико не сумња да ћемо аса Лацијала гледати у окршајима с Костариком, Швајцарском и Бразилом на Светском првенству у Русији.

- Емотивно сам доживео деби за репрезентацију. Сан сваког играча је да обуче дрес сениорског државног тима. Разумљиво је да сам био пресрећан. Саиграчи су ме сјајно прихватили. Већ смо се дружили на првом окупљању, у мају прошле године. Познавао сам пар њих дуже времена, било је ту и чланова златне омладинске генерације с Новог Зеланда 2015. Радујем се већ следећем окупљању – не крије задовољство најзад избореним статусом члана А селекције Сергеј Милинковић-Савић, на почетку интервјуа за Журналов магазин.

ЗА НАШ БОЖИЋ НАЈЗАД КОД КУЋЕ

Играћете премијерно уочи Новогодишњих празника, тачније 30. децембра против Интера у Милану, а до сада сте прелазак из једне у другу годину дочекивали у Новом Саду?

До ове сезоне одлазили смо на паузу после Божића по грегоријанском календару, сад ћу бар бити код куће 7. јануара кад се најрадоснији хришћански празник обележава за православце у Србији. Имаћемо кратку паузу, само у каснијем термину.

Победили сте Кинезе и ремизирали с Корејцима. Да ли игра са азијске турнеје може да нас охрабри више од пола године пре Мондијала?

- Можемо да будемо задовољни, али обавеза нам је да гледамо унапред. Имаћемо још провера у марту и јуну, довољно је времена да се добро припремимо за такмичење најбољих светских репрезентација.

Жреб за планетарни шампионат се различито коментарише. Већи део јавности у почетку је сматрао да смо добро прошли, многи су касније кориговали почетни оптимизам. Како вама делује група у којој је носилац Бразил, најтрофејнија фудбалска нација?

- Свиђа ми се што смо за противника добили Бразилце. Увек се радо сетим финала против њих на Светском првенству за играче до 20 година. Драго ми је што ћемо имати прилике да се састанемо са тако јаком репрезентацијом.

Јесу ли Швајцарска и Костарика наши ривали по мери?

- Против њих може да се игра. Одлично је што ћемо с њима одмерити снаге пре дуела са Бразилом. Победама бисмо већ обезбедили учешће у осмини финала. Даћемо све од себе да тако и буде.

Швајцарци су ипак, осма репрезентација на ФИФА листи, Костарика је играча у четвртфиналу 2014. у Бразилу. Сложићете се да не смемо да верујемо да ћемо имати лак посао?

КРИВО МИ ЗБОГ ВОЈВОДИНЕ

Вечити блистају у Европи, Ваша Војводина посрће на домаћој сцени?

Криво ми је. Пратим дешавања у бившем клубу, видим да стално мењају тренера. Надам се да ће кризи брзо да дође крај и да ће се Новосађани вратити у врх српског фудбала.

- Наравно да никог не смемо да потценимо. Ниједна репрезентација није се случајно пласирала на Мондијал. Наши противници у групи имају квалитет, предстоје нам велике и тешке утакмице, али морамо да верујемо у себе.

Да се вратимо на ваш претходни статус. Како сте поднели непозивање међу најбоље српске играче иако сте играма у Лацију одавно заслужили бар место међу 22 играча?

- Било ми је криво. Давао сам све од себе у клубу, играо квалитетно, а нисам позиван у А репрезентацију. Селектор Муслин је имао такву процену. Чекао сам дуго шансу и дочекао је.

Колико сте због свега љути на бившег првог стручњака Орлова?

- Свако има право на своје мишљење. Није моје било да коментаришем одлуке селектора. Његов став био је такав, он је одговарао за своје поступке и резултате.

Јесте ли све време навијали за Србију крај малих екрана?

- Наравно. Гледао сам сваку утакмицу, радовао се победама и пласману на Мондијал после осам година. То што нисам играо за државни тим не значи да је требало да кунем репрезентативце. Био сам срећан после свих победа подједнако као и они.

Заједно с вама у А селекцију вратили су се Андрија Живковић и Марко Грујић, још раније су међу Орловима били Немања Максимовић, Предраг Рајковић, Мијат Гаћиновић и Милош Вељковић. Сигурно сте се обрадовали друштву из млађих селекција?

- Значило ми је што смо опет заједно, у конкуренцији за најбољи тим Србије. Било је лепо видети другове, у млађим селекцијама остварили смо велике успехе. Чим смо сви позвани значи да имамо квалитет, селектор је осетио тренутак да нас окупи у А тиму, није погрешио.

НЕ МИСЛИМ НА ПОНУДЕ И МИЛИОНЕ

Како на Вас утичу сталне медијске шпекулације где бисте могли да наставите каријеру и десетине милиона колико би Лацио требало да добије ако вам одобри прелазак у други клуб?

Лепо ми је кад се моје име помиње, али и даље сам чврсто на земљи, са размишљањем како да што боље играм за Лацио. Не обазирем се на писања медија. Лепо је ако толико вредим, али реалан сам и знам како је у стварности. Нису ми у глави милиони већ сам фокусиран на сваку следећу утакмицу.

Продужили сте уговор са Лацијом до 2022, значи ли то да видите себе до тада у небескоплавом дресу?

– Прво се пита клуб, па онда ја. Тренутно немам разлога да размишљам о понудама. Са Лацијом већ другу сезону играм добро, жеља ми је да клубу вратим углед из старих дана и да оставим што већи траг на Олимпику.

Да ли вам је в.д. селектора Младен Крстајић доделио позицију на којој можете да пружите највише?

- Играо сам на сличној позицији као у Лацију. Навикао сам се брзо и на саиграче које нисам познавао раније. Све је против Кине и Јужне Кореје протекло како сам замишљао.

У жижу европске јавности стигли сте играма у небескоплавом дресу клуба из Рима. Са Лацијом сте у водећем квинтету италијанског фудбала другу сезону заредом. Имали сте важну улогу и у лако избореном пласману вашег тима у шеснаестину финала Лиге Европе?

- Задовољан сам својим играма, али увек желим да будем бољи и подижем лествицу. Добро играмо ове сезоне, позитивна је атмосфера. Били смо фаворит у групи са Ницом, Варегемом и Витесом, али није било лако ни у једном мечу. Оправдали смо очекивања, као првопласирани прошли даље.

Следи вам двомеч са Стеауом?

- Још не размишљамо о Румунима. Имамо много утакмица у првенству и Купу Италије до половине фебруара кад нам предстоји наставак Лиге Европе. Крећемо поново од нуле, елиминациона фаза је другачија од групе, а желимо да на сцени Старог континента догурамо што даље.

Јесте ли задовољни учинком у Серији А?

- Близу смо врха. Имали смо неколико одличних утакмица. Приоритет је да будемо међу прва четири тима и пласирамо се у Лигу шампиона. Напредујемо из кола у коло. Циљ је достижан.

Италија ће после седам година, али сад због другачије расподеле места у европској елити, имати четири представника међу најбољим клубовима?

- Добро је што су Серији А додељене четири визе. У италијанском првенству има доста добрих екипа. Велика ће бити борба између свих нас који желимо да будемо у водећем квартету.

Колико Вас је пореметио пораз од Торина, претходно и Роме у дербију главног града?

- Остаје жал за сваким негативним резултатом. Сигурно је да смо могли боље да прођемо у те две утакмице, али десили су нам се порази. Напорни ритам тера нас да стално размишљамо о следећем противнику и трудимо се да надокнадимо пропуштено.

НЕ ДОПАДА МИ СЕ ВАР СИСТЕМ

Како Вам се допада ВАР систем уведен од ове сезоне у италијански и немачки шампионат?

Искрено, не допада ми се. Игра се успорава, постигнемо гол, прославимо га и касније ако судија процени да је било нешто спорно погледа снимак и све падне у воду.

Јувентусу сте се, с друге стране, осветили за поразе из прошле сезоне?

- Славили смо два пута за месец дана, у Суперкупу и борби за бодове. Били смо пресрећни јер нас је дуго мучио негативан скор са Старом дамом. Прошле сезоне изгубили смо од Јувеа финале купа. Освета је била слатка. Предстоји нам бар још једна утакмица са Торинезима на пролеће.

Шампион бар засад није лидер, већ Интер, са минималном предношћу у односу на Наполи. Садашњи редослед у врху наговештава велику борбу за титулу са можда и мањим шансама Јувентуса да настави доминацију?

- Много екипа је напредовало ове сезоне. Интер игра добро, не учествује у европским куповима што му даје предност јер може  максимално да се посвети првенству, није уморан од учешћа на три фронта као остале екипе из врха. Јувентус ће свакако бити у трци за трофеј, Наполи такође, ту је и Рома, ми имамо заосталу утакмицу против Удинезеа и још три бода могу да нас још више приближе водећима. Тренутно сви тимови из горњег дела табеле играју добро. Нико превише не заостаје, могуће је да ће тако бити до краја сезоне. Очекује нас дакле, узбудљива зима и пролеће – закључио је Сергеј Милинковић-Савић, играч који је у Лацију на путу да достигне славу Синише Михајловића и Дејана Станковића, тип је фудбалера каквих је мало у Европи.

БРАТ ВАЊА ПУН ИЗНЕНАЂЕЊА

Ваш брат Вања је резерва у Торину, али недавно је у купу против Карпија добио шансу од тренера Синише Михајловића и погодио пречку из слободног ударца...

- Вања је утриповао да је везни играч, а не голман. Шалим се, Михајловић му је дозволио да шутира, а мој брат је пун изненађења, тако да ме не чуди што је уздрмао оквир гола. Задовољан је у Торину иако седи на клупи, на сваком тренингу даје све од себе, још је млад, може много да научи од искусног Сиригуа. Недавно смо први пут били на супротним странама, али он је остао на клупи, ја одиграо 90 минута против Бикова.

САД ЋЕ ИТАЛИЈАНИ МЕНЕ ДА ГЛЕДАЈУ НА СП

Италије неће бити на Мондијалу. Прошле године сте ви Имобилеа, Кандреву и остале гледали путем ТВ екрана током ЕП у Француској, обрнута ситуација биће на лето током СП?

- Италијани не могу да прежале што их неће бити у Русији. Сви на Апенинима сматрају да је њиховој селекцији место међу 32 најбоље планетарне репрезентације. У фудбалу се дешавају такве ствари. Кад већ њих нема нека моји саиграчи гледају и навијају за мене.  

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

007
ajde SERGEJ sa svojom generacijom koja je osvajala oml. EP I SP i starijim drugarima koji su osvajali vicetitule sa mladima na EP uradite isto što i ŠPANCI, koje su naši stručnjaci 50,60,70,80,90 tih učili fudbalu,što reče KASILJAS samo preneli naviku sa osvajanja juniorskih na seniorske TITULE, kad mogu BASKI,KATALONCI I KASTILJANCI oko fudbala da se bar slože ,možemo i mi ko LEGENDE IZ MONTEVIDEA,RIMA,PARIZA,ČILEA I ITALIJE pa i KORAK VIŠE u RUSIJI NA SP 2018.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.