Почетна / Фудбал / Велика петорка

НИЈЕ ЖЕЛЕО ДА УПЛАТИ 5 МИЛИОНА - Лука Јовић оптужен јер није хтео опортунитет попут Горана Бреговића

Тужилаштво је предлажило да Први основни суд у Београду Јовића огласи кривим и осуди га на казну од шест месеци затвора
ФОТО: EPA/JuanJo Martin

Прво основно јавно тужилаштво у Београду поднело је суду оптужни предлог против фудбалера Реал Мадрида Луке Јовића, којим га терети због кршења самоизолације у Србији у марту ове године након што се вратио из Шпаније.

Њему се на терет ставља кривично дело непоступање по здравственим прописима у време епидемије, прецизирали су у четвртак за Танјуг у том тужилаштву, а данас је тужилаштво објавило и званично саопштење поводом овог случаја.

Оптужним предлогом тужилаштво је суду предлoжило да Јовићу изрекне казну од шест месеци затвора.

Кривична пријава против Јовића уследила је у току прве недеље по увођењу ванредног стања након што је он по повратку у Београд по прописима требало да две недеље проведе у самоизолацији, што он није поштовао.

До оптужења је дошло јер фудбалер није пристао на опортунитет - одбацивање кривичне пријаве уз уплату 3,5 милиона динара.

У саопштењу прецизира се да Јовић током марта није поступао по прописима за спречавање епидемије вируса „Цовид 19” , односно по решењу Министарства здравља, Санитарне инспекције које му је уручено 14. марта на аеродрому „Никола Тесла” којим му је наложена мера кућне изолације од 14 дана на адреси боравишта, обзиром да је дошао из државе, Шпаније, са интензивном трансмисијом вируса, већ је током трајања периода кућне изолације напуштао место боравишта.

Тужилаштво је предлажило да Први основни суд у Београду Јовића огласи кривим и осуди га на казну од шест месеци затвора.

Пре подношења оптужног предлога, тужилаштво указује да је Јовићу предочена могућност одлагања кривичног гоњења - тако што би уплатио 5.000.000 динара у хуманитарне сврхе, са чиме се он није сагласио.

Како тужилаштво није било сагласно да износ који би окривљени Јовић уплатио у хуманитарне сврхе буде мањи од 3.500.000 динара, имајући у виду чињеницу да је кривична пријава против њега поднета редовним путем, односно да према окривљеном није одређено задржавање нити је предложен притвор, његово имовно стање и зараду, те да је окривљени јавна личност, то до примене овог института није дошло, наводи се у саопштењу.

Тужилаштво је подсетило да када се примењивао институт опортунитета на уметника Горана Бреговића због грађења без грађевинске дозволе, он је уплатио 2.500.000 динара у хуманитарне сврхе, у складу са својим имовинским стањем.

И у другим случајевима уплаћивани су велики новчани износи на име одлагања кривичног гоњења, наводи тужилаштво јер сматра да се на тај начин, искључиво у предметима где то закон изричито дозвољава и финанасијске могућности окривљених, испуњава сврха института опортунитета.

Улазује да су уплаћена новчана средства намењена за помоћ изградњи вртића, опремање педијатријских и других здравствених установа, опремање ИТ учионица и у друге искључиво хуманитарне сврхе.

Циљ тужилаштва је да се што већи број предмета решава опортунитетом и споразумом о признању кривичног дела, напомиње се у саопштењу.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

~~~
Balavac
Sasa
To je jedan NEVASPITAN , BEZOBRAZAN MLAD MOMAK, KOJI NEMA OSNOVNU KULTURU PONASANJA!!! A NAJVAZNOJE , NIKAKAV IGRAC, KOJI PREKO ZUTE STAMPE KORISTI MEDIJSKU PROMOCIJU!! U ZATVOR, AKO JE PRAVDA ISTA ZA SVE !!
Rio Bravo
Zasto “sram ga bilo”?Ogromna vecina se pridrzavala i pridrzava propisanih mera,bez obzira na politicku opredeljenost,a neko samo zato sto eto moze mu se glumata i bahati se.Zakon vazi za sve,i zasto ni Jovic ili bilo koja druga licnost bila izuzetak?Nebitno gde je Lika igrao i igra prema svakim treba imati isti kriterijum,naravno razlikuje se imovinsko stanje.Ljudi od +65 godina su izdrzali u cetiri zida,i sad im objasni da momak od dvadesetak godina moze sam da odredjuje pravila?E vidis da ne moze.Zna Luka kako na zaoadu prolaze sportisti u orekrsajima-nulta tolerancija.
Nemanja
Sram te bilo !
Debla
Tužiti sve novine , i sve institucije za ukaljanu čast i povredu ljudskog dostojanstva i pokušaj iznude i da nadoknade svu nanetu štetu , jer vanredno stanje protivustavno i sve pada u vodu ali ukaljanu obraz ostaje . Zato Luka presavij tabak i tuži dok se svi neke opamete ....

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.