Почетна / Фудбал / Супер лига

ЗВЕЗДИНЕ „МУКЕ“ - Добро на семафору, непријатно у каси

Звезда има велики број играча на платном списку, што се исплатило кроз три титуле и европске успехе
ФОТО: М. Рашић

Има Црвена звезда велики број фудбалера на платном списку, оптерећење је то за клупску касу, али гломазни играчки кадар донео је и бенефите у претходне три шампионске сезоне. Клуб са Маракане од старта је газио ка титулама, јер је тренер Владан Милојевић имао довољно квалитетних адута да распореди снаге за домаћу и европску сцену. Епилог је било стварање предности у односу на Партизан у раној фази првенства.

Црвена звезда је, у просеку, користила 35 играча по сезони. Највише момака облачило је дрес на званичним утакмицама у такмичарској 2018/19, чак 37. Најстандарднији су били голман Милан Борјан, Мохамед Бен, Бранко Јовичић и Душан Јованчић, једини са преко 40 мечева.

Опција и смањење плата

Руководство Црвене звезде разматра могућност да првотимцима смањи плату за 10 до 20 одсто у наредној сезони, због последица коронавируса. Разговори са фудбалерима биће обављени после окупљања на стадиону и почетак припрема.

Фудбалери су пристали да им плате од марта до јуна буду смањене за 50 одсто, како би изашли клубу у сусрет током периода стопирања такмичења због коронавируса.

Апсолутни рекорд по броју одиграних утакмица у сезони забележио је Александар Пешић, у такмичарској 2017/18. уписао је 51 меч и био најбољи стрелац Супер лиге. Управо је он најбољи пример како је Црвена звезда убирала плодове широког играчког кадра. Током јесењег дела, док је у Лиги Европе предност у формацији 4-2-3-1 имао Ричмонд Боаћи, спретни Нишлија је ређао поготке у првенству.

Тим Борјан, Стојковић, Ле Талек, Савић, Родић, Доналд, Крстичић, Срнић, Канга, Радоњић, Боаћи био је стандардан у сезони 2017/18, али уочи европских изазова посао су у првенству добро одрађивали Гобељић, Бабић, Милијаш, Рачић, Аџић, Пешић

Свесни да су се определили за добру стратегију, на Маракани су решили да за наредну сезону још више прошире кадар. Што се нису сви играчи испоставили као појачања друга је тема, али поново је Црвена звезда имала прејак кадар за домаћу сцену. Опет је у раној фа-зи првенства створена предност, уз рутинско одржавање до краја.

У недавно завршеној сезони, Црвена звезда је имала великих проблема са бројем странаца. То се рефлектовало на изостанак континуитета за поједине фудбалере. На минутажу се рефлектовало и незадовољство играма, међутим, кад погледају у ретровизор на Маракани могу да буду задовољни на чињеницу да су и у такмичарској 2019/2020. брзо створили услове за одбрану титуле. Поготово је таквом стању допринео систем такмичења без поделе бодова.

Нема сумње да ће Црвена звезда и у наредној сезони имати кадар са великим бројем играча, вероватно највише од свих суперлигаша. То је мука коју ће руководство морати да носи. Чак и у случају идеје да се промени стратегија и смањи број професионалаца, тешко ће то да се изведе због чињенице да појединци тешко могу да пронађу боље услове и под чврстим су уговорима.

Поглед само на августовски распоред Црвене звезде указује да је широк кадар, ипак, потреба. У наредном месецу, првом такмичарском, првак Србије ће одиграти минимум седам, могуће и осам утакмица. Зависиће да ли креће од првог кола квалификација за Лигу шампиона 18. августа, или седам дана касније.

Разлика у односу на претходна лета је да на почетку неће бити паралелног играња у првенству и европским квалификацијама, међународни изазови почеће после четвртог кола.

Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Severa deo
ЗВЕЗДИНЕ „МУКЕ“ – “Добро на семафору, непријатно у каси”! Pogrešno izvučen zaključak! Zvezdine muke počinju i završavaju se na lošoj selekciji igrača. Čak i neznalicama koji vode Zvezdu mora biti jasno da spori igrači (ma kako se zvali), ne mogu igrati u ozbiljnom evropskom fudbalu. Neću ovde da licitiram sa imenima sporih igračia Zvezde, jer svi znamo o kome se radi! Hoću samo još jednom da naglasim i upozorim Zvezdin menadžment, da sa sporim igračima nećemo proći evropske kvalifikacije, a u SLS ćemo biti iza Vojvodine, Partizana, Čukaričkog i Radničkog, u sledečoj sezoni ako zadržimo spore igrače!
Fudbalske sudije
To za SLS ne brini. Dok je sudija, biće i "onakvih" penala za Zvezdu!
32° Zagorska @ Severa deo
Skauting nam je uzasan vec godinama. Ne mozemo da dovedemo jednog krstenog igraca, sve promasaji za promasajem, a kostaju nas milione evra.
Marko
Kako je tek onda u siromasnom partizanu...
Srpska Sparta CGCZ
KAda su ljudi normalni, lako se dogovori sve... ZVEZDA JE ŽIVOT!
32° Zagorska
Ti na svim sportskim sajtovima pratis Zvezdu ljepi.
Vanja Grubač
Hahaha

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.