Почетна / Фудбал / Супер лига

„ТРОФЕЈ ДРАГУТИНА КОСТИЋА” - Нападач ТСЦ–а Ненад Лукић: Сезона из снова

Не рачунајући играче вечитих ривала само су Мрђа и Тадић у Војводини заједно постигли 32 гола као Силађи и ја – рекао је један од тројице голгетера Супер лиге
ФОТO: М. Спасојевић

Трка за „Трофеј Драгутина Костића” није као борба за најбо-љег стрелца Супер лиге ушла у фото–финиш, иако су актери били исти. Ненад Лукић је одлучујућу предност у бици за најкориснијег играча елитног ранга у избору Спортског журнала, „Спорт нетворка” и Спортског–видео центра „Џеф” стекао коло пре краја. Нападач ТСЦ–а био је недостижан за Николу Петковића и клупског друга Владимира Силађија.

Лукић је заслужено десети лауреат награде установљене у знак сећања на доајена спортског новинарства и дугогодишњег уредника фудбалске рубрике нашег листа. Од Ненадових девет претходника само тројица (Дарко Спалевић 2011/12, Милош Стојановић 2012/13 и Нермин Хаскић 2018/19) су до признања стигли без голо-ва и асистенција у дресовима Црвене звезде и Партизана.

- Посебно ми је драго што сам значајну награду освојио као члан мањег клуба. Исто као и у трци за најбољег стрелца Супер лиге, заједно са Владимиром Силађијем и Николом Петковићем, срушили смо тај мит да само нападачи вечитих ривала дају много голова. Надам се да ће све више наредних добитника бити из других екипа – рекао је Лукић после уручења признања из руку кћерке Драгутина Костића Катарине.

Одлазак нужан због егзистенције

После блиставих игара и резултата логично је да ТСЦ–у буде тешко да задржи главне адуте за следећу сезону.

– Велико је интересовање за Силађија и мене, јер није мала ствар постићи 16 голова, а сви знамо да су шпицеви увек тражени. Реално је да останемо до почетка квалификација за Лигу Европе, јер је епидемија коронавируса пореметила термине првенства, па ће већина лига да траје до краја јула. Биће тешко да обојица останемо и касније. Надам се да ће један од нас да оде и финансијски се обезбеди. Јако је тешко остваривати успешне резултате у континуитету, нама шпицевима може да дође и сезона у којој нас неће гол, а онда се брзо заборави претходна.

Лукић је са 18 година од почетка 2011. до средине 2012. провео у Локомотиви из Пловдива.

– У Бугарској није све било сјајно. Био сам и много млад, надам се да ће  следећи инострани ангажман да ми буде далеко бољи.

Последњих десет сезона гро суперлигашких играча сваког уторка помно је пратило редослед у трци за „Колетов трофеј”.

– Журнал је водећи спортски медиј у нашој земљи и редовно читам и друге рубрике. Од уводних кола био сам високо котиран, надао сам се да ћу да завршим на првом месту, што се обистинило. Поносан сам и срећан због ове награде.

Свих десет лауреата су нападачи. Шпицеви су у предности у односу на друге играче у тиму, јер се поени додељују на основу постигнутих голова, с тим што се више вреднују погоци постигнути шутевима ван шеснаестерца, посебно из слободних удараца. Важне су и асистенције, а биланс се умањује за број жутих и црвених картона.

– Управо ме је другар питао како сам добио МВП признања, иако не играм одбрану. Објаснио сам му да се свуда у свету и у сваком спорту, за најкорисније играче углавном проглашавају нападачи, креативци јер постижу голове или кошеве. Сасвим је нормално да они који завршавају нападе буду мало цењенији од одбрамбених.

Адут ТСЦ–а је током шампионата успешно одолевао покушајима конкурената Николе Петковића, Мохамеда Бена и Умара Садика да га достигну. Лукић је освојио „Трофеј Драгутина Костића”, док је са 16 голова поделио прво место за најбољег стрелца елите заједно са Петковићем и клупским другом Владимиром Силађијем.

– Жао ми је што у Нишу нисам постигао гол да се издвојим на првом месту. На нашу жалост утакмица против Радничког кренула је у другом смеру. Рано смо добили црвени картон, што нам је отежало посао. Имао сам ипак, у финишу сјајну прилику да затресем мрежу. Овако је можда најпоштеније, поготово што смо Силађи и ја клупски другови,  учинили смо много за ТСЦ.

Добра организација пола успеха

Ненад Лукић играо је за Телеоптик, Локомотиву (Пловдив), Рад, Доњи Срем, Спартак, Бежанију, Земун, Рад, Борац, Инђију и ТСЦ. Нема дилему да су Бачкотополчани далеко најорганизованији клуб.

– ТСЦ ради по европском, а не по српском моделу. Клуб је у неку руку приватизован, до танчина се зна свака ситница. Имамо најбоље услове за тренинге, теренима и објектима у нашој академија може да се похвали само крем европског фудбала. Кад се заврши изградња стадиона у Бачкој Тополи постаћемо клуб са најбољом ин-фраструктуром у Србији. Играчки квалитет не вреди много уколико сви фактори за успех нису на потребном нивоу. Реткост је у нашој земљи да фудбалери могу да размишљамо само о обавезама на терену.

Тандем Бачкотополчана са 32 поготка рачунајући последње три сезоне остао је само иза ненадмашних шпицева Партизана Уроша Ђурђевића и Леонарда да Силве, такође изједначених на врху листе стрелаца 2016/17 са по 26 голова.

– За такав податак велику захвалност дугујемо саиграчима и стручном штабу, јер нисмо само ми заслужни за велики број реали-зација. Уз Звезду смо једина екипа која је играла са два нападача. Права је реткост бити тако офанзиван, а да нисте један од вечитих ривала. Сазнао сам да смо се Силађи и ја са 32 гола заједно изједна-чили са бившим играчима Војводине Драганом Мрђом и Душаном Тадићем из сезоне 2009/10. Трудићемо се да и у следећој сезони будемо подједнако ефикасни.

Убојит тандем суперлигашки дебитант створио је пролећа 2019. Ненад Лукић стигао је у Бачку Тополу из Инђије са 13 погодака на конту.

- Првенство Прве лиге завршио сам са 22 гола, Силађи је постигао 19. У Супер лиги смо наставили у истом ритму. Уколико останемо заједно нема разлога да наредни шампионат не буде исто тако добар по нас.

ТСЦ је апсолутни хит друштва најбољих. Лукић признаје да пре почетка сезоне његова оптимистичка очекивања нису досезала баш до пласмана у квалификације за Лигу Европе.

Најдражи гол Партизану

Гол Партизану у 27. секунди Лукићу је најдражи у минулој се-зони.

– Погодак ми је посебно драг јер сам затресао мрежу бившег клуба, уз то успех у Хумској најавио нас је као озбиљне кандидате за Европу.

– Било би нереално да сам се одмах надао европској визи. Ви-део сам нас свакако у плеј–офу. У клубу се ради системски, финансијска ситуација је стабилна. Наша највећа предност у односу на остале екипе била је што смо још прошле сезоне довели одлична појачања, направили смо  суперлигашку екипу и употпунили је доласком Тумбасевића, Грабежа и Антонића. Били смо уигранији од многих других, који тумбају тимове на сваких шест месеци. Од почетка су нам се сложиле коцкице, играли смо добро, ефикасно, ушли смо у победничку серију и мало ко је могао да нас задржи.

Реми у седмом колу у Хумској против Партизана био је нагове-штај брилијантне роле Бачкотополчана у дебитантском учешћу у елити. 

– Гостовали смо црно–белима после шест победа и ремија, односно њиховог пласмана у Лигу Европе. Меч је представљао пре-кретницу за нас, ремијем и добром игром потврдили смо да можемо равноправно да играмо са свима, да никог не би требало да се плашимо. Схватили смо да можемо да се укључимо у трку за Европу, на крају смо и успели.

Стадион у Сенти минуле сезоне био је неосвојива тврђава за суперлигаше, са десет победа и пет ремија ТСЦ је четврти домаћин по успешности, још важније уз Црвену звезду једини тим без пораза код куће. 

– Црвено–беле смо победили, Партизан нам се извукао голом из пенала у 90. минуту. У Сенти смо формално домаћини док се не изгради наш стадион у Бачкој Тополи, али верујем да ћемо ореол непобедивости одржати још дуго. Значајно је и да имамо лошији скор само од Црвене звезде. 

Бачкотополчани су једини пут у пролећном делу првенства по-ражени у последњем колу од Радничког.

Радије у иностранство него код вечитих

Не крије Лукић жељу да се овог лета отисне у иностранство, о повратку у Партизан чије је млађе селекције прошао размишља само потајно.

– Жао ми је што нисам добио шансу у првом тиму матичног клуба. Играма у млађим категоријама и као стандардни омладински репрезентативац заслужио сам да добијем шансу. У овом тренутку ми је далеко битније да пробам да се докажем у другој земљи. Код нас, ако се изузме пар клубова, ситуација није сјајна. Због тога бих више волео у иностранство него у Звезду или Партизан, али никад се не зна...

– Били смо јако мотивисани, иако утакмица није имала такмичарски значај. Желели смо да пролеће завршимо без пораза, али меч је кренуо у нежељеном правцу по нас.

Само је Вождовац освојио више бодова од ТСЦ–а и Спартака у последња четири кола, после двоипомесечне паузе због коронави-руса.

– Било је доста тешко играти после непланираног предаха. Ни-једна екипа није достигла пре свега физичку форму за озбиљне так-мичарске мечеве. Судећи по резултатима можда смо били бољи од осталих. Спремали смо се да играмо и плеј–оф, али свако је са сваким одиграо по две утакмице и изостанак доигравања не умањује ни за један одсто наш успех. Уосталом, побегли смо седам, односно осам бодова Радничком и Чукаричком. а смо с правом четврти. Остаје мали жал што нисмо освојили још три бода, јер би фасцинант-но било да као дебитант освојимо треће место.

Србија нема квалитет за 20 клубова

Ненаду Лукићу се не свиђа што је Супер лига проширена за следећу сезону.

– Нисмо довољно велика земља за 20 клубова, поготово кад се дода правило о два млада играча у првој једанаесторици. Боље екипе ће лакше да побеђују, али квалитет ће опасти, што је лоше за српски фудбал. Лепше би било да смо скраћивали лиге како се не би понављали случајеви из Чачка да клубови немају новца да исплате играче. После коронавируса многи ће бити у великим финансијским  проблемима..

Елиминација у осмини финала купа можда је и једина мрља у блиставој сезони клуба из бачке равнице.

– Током јесени распоред је био згуснут, већина екипа играла је у комбинованим саставима. Испали смо од Младости на пенале. Да смо прошли на пролећи бисмо имали више простора да дођемо до завршнице. Покушаћемо да наредне сезоне и у купу будемо успешни као у протеклом првенству.

Свестан је и Лукић да је успехе најтеже понављати, стога оче-кује захтевнију наредну сезону, поготово због учешћа на европској сцени.

– Сјајна пословна клупска политика обећава да смо способни да у континуитету остварујемо успешне резултате. Биће нам теже и зато што смо минуле сезоне шансу вребали из прикрајка. Већ смо током пролећног дела првенства улазили као фаворит у скоро све утакмице. Наредне сезоне ћемо с пуним правом да од првог кола да јуришамо на висок пласман, што значи да ће се и противници другачије понашати према нама – закључио је Ненад Лукић, најкориснији играч Супер лиге.

Можемо да прођемо прва два кола у Европи

ТСЦ ће квалификације за Лигу Европе да почне од првог кола, што је и једина фаза у којој ће имати статус носиоца.

– Сад кад се зна да ће се играти по једна утакмица у сваком квалификационом колу све је могуће. Шансе су постале веће мањим клубовима, али учинак ће зависити од много фактора. Свакако се на-дам да можемо да прођемо прво, можда и друго коло, да нећемо као Раднички прошле сезоне испасти од клуба из земље нижег ранга од српског. Ако будемо морали да испаднемо нека то буде од клуба из озбиљне европске лиге.

Солидардност са штрајкачима у Чачку

Недавно се Ненад Лукић придружио бившим саиграчима из Борца у штрајку глађу испред Скупштине општине Чачак.

Људи из ТСЦ–а изашли су у сусрет Ђуру Зецу и мени да по-држимо раније клупске другове. Желели смо да појавом у Чачку помогнемо момцима који су дуже штрајковали. Јако је битно да се играчи  заједнички боре против ружних ствари. Много момака остало је без крваво зарађеног новца, месецима су остајали без плате, нису могли да издржавају своје породице. Тим гестом показали смо да у будућности неће тако лако да прођу такве ствари, надам се да смо бар за један проценат утицали да се ситуација промени на боље.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.