Почетна / Фудбал / Супер лига

Томане: Марин није желео да шутира пенал у Атини

Антонио Мануел Фернандес Мендеш, познатији као Томане, нападач Црвене звезде у опширном интервјуу, говорио је спорту и много чему
ФОТО: В. Марковић

Љубитељи фудбала у Србији, памте Португалца Томанеа као атинског трагичара у поразу Олимпијакоса и испадања из Лиге шампиона, што је било и прво питање, како се осећао после неуспеле реализације у Грчкој.

Лоше, поготово што сам у Тондели изводио пенале и нисам промашивао. Уосталом, нисам извођач пенала у Звезди и није требало да шутирам. Капитен који шутира пенале није желео да шутира и ја сам преузео одговорност. Опет бих то урадио без проблема. Лоше сам шутирао и жао ми је што нисам био спреман за тај пенал. Никад није лепо промашити, поготово у Лиги шампиона – признао је Томане.

Осврнуо се посебно на Супер лигу.

Лагао бих да је такмичарски добра. У првом делу смо направили 11 бодова предности у односу на Партизан, иако нисмо играли ништа посебно. Српска лига су само Звезда и Партизан, остали тимови нису конкурентни. Уосталом, нисам дошао због тих утакмица, већ због трофеја и Лиге шампиона. То је сан сваког играча.

Истакао је шта му смета у српском фудбалу.

Нема агресивности као у Португалији. Такође, није ми јасно како не могу да направе макар конкурентну репрезентацију за велика такмичења, а имају толико добрих играча. Немају никакве резултате, јер им је такав менталитет. Стално би нешто да мењају. Изгубе једну утакмицу и одмах мењају тренера. Нестабилни су. На пример, ми смо имали 11 бодова предности, играли Лигу шампиона, прошли смо даље у купу и променили смо тренера. Тешко за разумети.

Томане је истакао да упркос 11 бодова предности Звезда није одлучила шампионат.

Није још готово, али није лако ни прокоцкати оволику предност у таквој конкуренцији. Имамо још два меча против Партизана и ако изгубимо, ствари би могле да се закомпликују. Верујем да ћемо освојити титулу, али сачекајмо још мало.

Разлике српског и португалског шампионата:

Менталитет, у Португалији имамо менталитет да стално учимо. Тако смо као мала земља постали фудбалска сила, која је много тога освојила и створила многе велике играче. У Србији нису отворени да уче од успешних људи из иностранства. Поготово што се тиче фудбала. Зато им је репрезентација неуспешна. Имају квалитет, али су променили десет селектора у последњих неколико година. Требало би да виде како раде успешније земље и да то примене, у супротном, неће много напредовати.

О животу у престоници:

Живи се лепо. Београд је диван и живахан град.

Морао је Томане да збори и о ситуацији кад експедицији Црвене звезде није дозвољен улазак на територију Косова и Метохије, због чега је одложен куп дуел са Трепчом.

Сви су већ знали да нас неће пустити да уђемо, али смо отишли. То је више питање политике него спорта, а Звезда је клуб који је као нека врста заставе Србије. Отишли смо да покажемо да они неће да нас пусте и да се види како ствари не функционишу на Косову. Више је то била политика и није било никакве опасности којој су играчи Звезде били изложени, нити је клуб хтео да нас доводи у такву ситуацију. Дошли смо на границу, директор је причао са полицијом, ми смо изашли из аутобуса да се фотографишемо и то је било то. Срби сматрају Косово својим, јер су их Европљани натерали да га напусте. Чак и у европским такмичењима истичу незадовољство према УЕФА и називају их мафијом због тога. Никако не воле да се потеже та тема – рекао је Томане.

Звезда као Бенфика, порази се не праштају

Није промакло португалским колегама да Томанеа упитају и о навијачима.

Познати су по атмосфери, поготово на дербијима против Партизана. Заиста воле фудбал и много га прате. Одлични су, увек су уз тим и то се видело у Лиги шампиона. Звезда је велики клуб који могу да упоредим са Бенфиком што се тиче броја навијача. Има милионе присталица. Клуб има велику историју, већ је био првак Европе, али мислим да и навијачи морају мало да промене менталитет. Фудбал није више оно што је био пре 30 или 40 година. Црвена звезда више није велики „играч” у европским оквирима, као што је била када се борила са Миланом и осталима. Сада је другачије, јер је и Србија земља са потешкоћама. Звезда мора да напредује на многим пољима да би опет била конкурентна са највећима. Али навијачи су увек ту да подржавају тим и стварају притисак великог клуба као што је у Порту, Бенфики и Спортингу. Када се не побеђује, онда иду звиждуци. Срећом по нас, ми смо углавном побеђивали и није их било. Али кад смо изгубили од Партизана, било је тешко. Људи у Србији баш не воле да њихов тим изгуби дерби. Као у Португалији када играју Виторија и Брага. Ако победиш дерби, завршио си сезону.

Коментари10
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Soler
Zvezdina zvezda exexexexe veliki srbi idu do granice s kosovom da se slikaju sramota I beda od kluba
Marko
Jednom sam pisao da se srbi sami sebi sprdaju, zato vam je tako kako je..Svi veliki srbi a tamo jedne kukavice i dvolicni ljudi..Tomane je ispricao sto je partizanski novinar napisao..Ne znam zasto ovaj intervju kasni toliko.Glupo da se ovako nesto izjavi pred pocetak nastavka lige..Malo izmisljen razgovor od strane Vucelica,narvno da ce svaki pravi srbin to uociti..SRBIN JE NEVASPITAN ALI PRIRODNO OSJETLJIV NA OVE GLUPOSTI ...Srbija mjenja selektore i to se moze protumaciti kako bi se zadrzao partizanski selektor i glupom kamo li pametnom jasno.Srbija je imala selektora odveo na svetsko i pred svetsko dobio otkaz..Opet partizani cine svoje.Dok komunisti budu setali sa franjvcima po Beogradu nema fudbala u Srbiji..
milos
zato sto je znao da mora promasiti zbog dogovora.
Севера део
А,Томане као велики мајстор фудбала био сигуран да ће се лопта после његовог шута у пречку одбити у поље,а не у гол.Мислим,пошто је било договорено..... хахахаха.
Milka Noisette
Jedan zanimljiv intervju i nisi rekao nista sto vec odranije nismo znali. Ali zbog javne izjave o nadaleko cuvenoj legendarnoj hrabrosti legendarnog kapitena,a pogotovo o jos cuvenijoj odbrani srpskih svetinja na medjama juzne srpske pokrajine od strane stuba srpstva ako te ne streljaju-bice dobro. Cuj,izasli smo iz autobusa da se fotografisemo i nije bilo nikakave opasnosti. A u medijima ste predstavljeni kao heroji na braniku Kosova koji su pobedili! Ti decace ako nastavis ovako da pricas,proci ces kao cuveni Mario Kempes,koji je svojevremeno u potkosulji i gacama bezao preko albanske granice kada je trazio ono sto mu pripada-da ga isplate kao trenera izvesnog albanskog kluba koji je trenirao pre dvadesetak godina. Znaci,sutiraj loptu,a politiku prepusti politicarima kojih u tvom trenutnom klubu ima na izvoz. Pogotovo u rukovodecoj strukturi.
vidi se
Nije tebi lako....
@milka
ma oni su kao one instagram kokosi otisli da se malo slikaju za drustvene mreze.....i dnevnik u 7:30
realno
Tomane nije za sad opravdao svoje dolazak ali isto tako ne verujem da bilo sta izmislja..Marin je vise puta pokazao da ponekad nije imao herca da preuzme odgovornost.On je mozda igracki bio nadmocniji od ostalih igraca Zvezde ali vodja nikad nije bio.Zato mu je karijera vec 7-8 godina u silaznoj putanji,da je nesto posebno nikad ga nebi ni videli u Srbiji.Jos kad je isplivala njegova plata od 1,2 miliona evra plus ostale dazbine,videlo se da je u pitanju jos jedan sto voli Zvezdu do poslednjeg evra.I onda se javljaju pametnjakovici koji optuzuju klub sto ga je prodao,pa dali su se ikad upitali dali on vredi taj novac i kako utice na druge igrace to sto on prima toliko a ucinak mu je realno bio za 400 hiljada evra godisnje..plafon.Miloje je imao neku fizionomiju,igru dok nisu doveli Marina..da podsetim usli smo i u ligu evrope i prvu ligu sampiona bez njega.I onda su odlucili da se igra vrti oko Marina a igrac nije taj kapacitet i tada je pocelo mrcvarenje i ceo sistem je pao.
@realno
Brale on je primao 1.7 miliona evrica sa bonusima in tek onda plus ostale dazbine.
Željko Pavlović
Kanjas.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.