Почетна / Фудбал / Супер лига

НОВИ КАПИТЕН ЗВЕЗДЕ: Борјан лидер без гласања

Некада је голман биран за капитена Црвене звезде одлуком екипе, сада нема дилема око носиоца траке после Марка Марина
ФОТО: Н. Неговановић

Одласком Марка Марина трака припада Милану Борјану и Црвена звезда ће тек четврти пут у историји имати голмана за првог капитена. Пре лидера ове генерације, у тој улози су се налазили Стеван Стојановић, Звонко Милојевић и Александар Коцић, док је Предраг Рајковић обављао ту дужност у одсуству повређеног Александра Луковића.

Голмани капитени

Стеван Стојановић 1990-1991.

Звонко Милојевић 1996-1997.

Александар Коцић 2000-2001.

Милан Борјан 2020. – ?

Нико у екипи нема дилему да Борјану трака и припада, није случајно био заменик. Лидерска црта, квалитет на терену, голманска класа – ништа више није ни потребно.

Избор капитена проћи ће сада без неизвесности, а није увек тако било на Маракани. Посебна драматика настала је баш кад је први пут у историји клуба чувар мреже добио такву част.

Чекало се 45 година од оснивања Црвене звезде да голман постане капитен, то се догодило кад је отишао Драган Стојковић Пикси. Ко ће да понесе траку после аса ретког кова била је ударна тема у јавности, а челници и стручни штаб нису у тиму препуном звезда хтели да препусте ништа случају и изазову неслогу. Дошли су на сјајну идеју – играчи су бирали лидера између себе. Цедуљице су попуњавали Савићевић, Панчев, Просинечки, Југовић, Бинић, Шабанаџовић...

Тајно гласање обављено је средином јула 1990. године, највише гласова добио је Стеван Стојановић и исписана је историја – голман је премијерно постао први капитен у Црвеној звезди.

Пре њега траку су носили у одређеним периодима Ратомир Дујковић, Љубомир Ловрић, Огњен Петровић и Александар Стојановић, али до именовања Малог Дике званични капитени били су само играчи: Милован Ћирић (1945-1946), Рајко Митић (1947-1958), Љубиша Спајић (1958-1960), Бранко Зебец (1960-1961), Владимир Поповић (1961-1964), Војислав Мелић (1964-1966), Драган Џајић (1966-1975, 1977-1978), Владислав Богићевић (1975-1977), Владимир Петровић (1978-1982), Златко Крмпотић (1982-1983), Милош Шестић (1983-1986), Бошко Ђуровски (1986-1988) и Драган Стојковић (1988-1990).

Стојановић је улогу капитена одрадио велемајсторски и на терену и ван игралишта, све је заокружио одбрањеним пеналом у Барију за титулу првака Европе. Подигао је највреднији клупски пехар, имао част да остане записан као предводник најуспешнијег тима у историји Црвене звезде.

Наредни голман са улогом првог капитена постао је светски шампион Звонко Милојевић. Био је између статива после Стојановића у токијском мечу против чилеанског Коло колоа, изградио се као чувар мреже и личност у наредним годинама, па 1996. године добио поверење.

Годину дана после преузимања траке, Милојевић се преселио у Андерлехт. Капитен је постао његов кум, тада велики таленат Црвене звезде и актуелни шеф стручног штаба Дејан Станковић.

Писање историје

Уколико остане у Црвеној звезди и током комплетне 2020. године, очекивано је да Милан Борјан постане рекордер по броју европских утакмица у историји клуба са Маракане.

Борјан, до сада, има 40 утакмица, а рекордер је Јован Куле Аћимовић са 51. Испред њега на листу су још и Владимир Петровић Пижон (50), Драган Џајић (49) и Бора Костић (48).

Борјан је голман са највише европских утакмица у историји Звезде, претекао је Ратомира Дујковића 6. новембра.

Кад је Горан Буњевчевић прешао са Маракане у Тотенхем, капитен је постао Александар Коцић. Голман је био човек од поверења тренера Славољуба Муслина, а кад је и он напустио клуб траку је понео Ненад Лалатовић.

Од тада само је још Предраг Рајковић у нешто дужем периоду од голмана био капитен, али ту улогу је имао док се Александар Луковић налазио на списку повређених.

Од августа 2014. до фебруар 2015. Црвена звезда је променила пет капитена!? Сезону кад је Ненад Лалатовић био на клупи отворио је улози лидера Ненад Милијаш, искусни везиста је после два кола отишао у Турску.

Траку је преузео Никола Мијаиловић, али му је одузета у новембру 2014. због несугласица са управом и односу према појединцима у екипи.

После Мијаиловића, капитен је постао Дарко Лазовић. И њему је трака одузета, учинила је то управа зато што није хтео да смањи висину уговора. Повредило је то крилног нападача, али је поручио да нема никакав проблем са Александром Луковићем. Искусни штопер је убрзо доживео тешку повреду Ахилове тетиве и чекала га је дуга пауза.

Тренер Лалатовић и руководство именовали су Предрага Рајковића за капитена. Цело пролеће носио је траку, почео у тој улози и нову сезону код Миодрага Божовића. Крајем августа 2015, седам дана пре продаје у Макаби, на утакмици са Јавором, чим је Луковић крочио на терен предао му је траку. То је и била потврда да је садашњи голман Ремса био у статусу заменика капитена.

Коментари12
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

srbijanac
Ja bih ga vec sada promovisao u u 7 Zvezdinu zvezdu ali hajde neka ostane jos makar i ovu sezonu i nastavi sa dobrim odbranama
Rudi
Borjan je za naše prilike odličan golman. Valjda će ga traka obuzdati i da na drugom planu to postane.
BokiUSA
Sunce ti poljubim koja su imena bili kapiteni..... treba ustati iz postovanja kada se nabrajaju ovi velikani. Hvala ti ZVEZDO
Željko Pavlović
Može.
zuk
Ima da busimo kapitena,Suma,Sadik,Asano.
gile
@tokyo Malo mućni glavom pre nego što ovakve gluposti napišeš[. Prvo,čovek ima i naš pasoš,nije se odrekao srpskog,ali,kad bi bar malo razmišljao znao bi da je u vreme gradjanskog rata u SFRJ on iz Knina našao utočište u Kanadi,i tamo igrao fudbal, svideo im se i došao do reprezentacije. Kad ne bi bio zloban i zlonameran video bi da Borjan nikada nije bio u grupši tkz. stranaca u Zvezdi, znači, ima pasoš Srbije. E to što mu je supruga bivša službenica Partizana, a to vas boli, to je već druga stvar. Zato ste joj onakve gadosti nedostojne čoveka dobacivali na stadionu. Ali, vi niste muškarci, džentlameni, vi ste tri četiri frakcije ,ne zna se ko koga....
Севера део
Неки други голман се јавно одрекао српског држављанства после једног вечитог дербија.Мислим да се презива Стојковић!
Прикажи још одговора

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.