Почетна / Фудбал / Супер лига

ТРАНСФЕР ПОЛИТИКА - Продај своје и пазари било шта

Србија четврти извозник фудбалера у Европу, десета по заступљености у пет најјачих лига
ФОТО: И. Веселинов

Србија је и даље у врху фудбалских извозника у Европу. Последње објављено истраживање „Фудбалске опсерваторије”, сместило је нашу земљу на четврто место према броју играча ангажованих у 31 држави Старог континента. На првом месту убедљиво се налази Бразил, одакле је чак десетина од укупно „упослених” странаца у најјачим такмичења обухваћеним анализом.

Наша држава нашла се и у групи десет највећих извозика у најјаче европске лиге – Премијер лигу Енглеске, шпанску Примеру, Бундеслигу, француску Лигу 1 и италијанску Серију А. Од укупног броја (172) фудбалера са српским пасошем у иностранству, њих 29 игра у пет престижних континенталних такмичења. Највише у Италији – 12, или 41 одсто.

Нажалост, и овог пута у тој групи налазе се најталентованији домаћи фудбалери. Продати далеко испод пројектоване тржишне вредности, са скромнијом минутажом у европским клубовима, после одређеног периода често се налазе на списку жеља најбољих српских клубова, кадрих да, мимо тржишне логике, издвоје значајна средства за куповину већ продатих и из Србије извезених фудбалера. Углавном, у жељи да се фудбалски „врате у живот”.

Последњи примери Горана Чаушића (Црвена звезда) и Лазара Марковића (Партизан) најбољи су доказ у прилог причи о промашајима пословних политика црвено и црно-белих. За првог је Звезда морала да плати невероватних милион евра турском клубу, други је од Партизана добио огромну и за српске прилике незамисливу плату на годишњем нивоу!

Партизан је вратио и Сашу Здјелара (ученика ОФК Београда), Доминика Дингу и Небојшу Косовића (Војводина), свог ђака Рајка Брежанчића, додуше већ зашлог у четврту животну деценију.

У актуелном Звездином саставу место су нашли и у Европи недоказани и код нас тихо велу заборава препуштени Орлићи Срђан Бабић (Војводина), Милан Гајић (ОФК Београд), у белоруским беспућима изгубљени Мирко Иванић (Војводина), повремени репрезентативац Ненад Крстичић (ОФК Београд) и недоречени исписник црвено-беле школе Вељко Симић. Претходно, повратак Немање Радоњића, из Роме у Србију, био је пројекат сасвим атипичног садржаја од већине – Црвена звезда је трансфером Партизановог ђака, у Олимпик из Марсеља, остварила запажену зараду.

За то време, у последње две године, Партизан је за симболичне суме, у озбиљним европским клубовима подведене под термин „статистичке грешке”, продавао племените изданке: Данила Пантића (18, Челзи), Немању Михајловића (18, Херенвен), Светозара Марковића (19, Олимпијакос), и мање интересантног, али свакако из серије „његово време долази” Армина Ђерлека (19, Сивас). Кофери су, вероватно до првог трансфер периода, већ натакнути на руке Страхињи Павловићу (18) и Филипу Стевановићу (17).

Са Маракане стижу још фрапантнији подаци у причи о извозу. Прошлогодишње учешће у Лиги шампиона било је сигнал за продају голобрадих дечака, попут Алексе Терзића, много раније браће, Ивана и Луке Илића, и на сениорску сцену тек забасалог Дејана Јовељића. И ранијих година, Звезда је увела необичну праксу – увек је продавала најбоље изданке клупске школе: Луку Јовића, Марка Грујића, Луку Аџића, Уроша Рачића... У одсуству тржишне конкурентности сениорског погона, опет су у жижи омладинци, у првом реду, капитен Милош Пантовић.

Ни остали српски клубови нису изутетак – с првом понудом продају најбоље ученике. Већина од њих, по правилу, не успева да остави запаженији траг у иностранству. Само ретки, попут Уроша Ђурђевића и Небојше Косовића, зависно од статуса преко границе, одлучују да се за мање своте врате у Србију и на домаћем тлу пронађу одскочну даску за повратак преко границе...

Србија, ипак, није пожељна дестинација за странце. Ванредни и мимо тржишта пројектовани буџети Црвене звезде и Партизана остављају простор ангажовању, углавном, нереално скупих Африканаца. Зато и не чуди што је од укупног броја странаца у нас (60), трећина (20) из најближег комшилука – Црне Горе (11) и Босне и Херцеговине (9).

Нема нас у Енглеској, Холандији, Немачкој...

Занимљиво, српски фудбалери су се проредили у неколико, некад пожељних и фудбалских дестинација за понос.

Нема наших играча, у запаженом броју, више ни у Енглеској (Лука Миливојевић и Немања Матић), Холандији (Душан Тадић, Немања Михајловић), Норвешкој, чак ни Турској и Румунији.

Фудбалери са црвеним пасошем Србије најзаступљенији су у Пољској. У држави централне Европе, где раде и чак двојица српских тренера, Александар Вуковић и Александар Рогић, уписано је чак 17 момака из наше земље. У Белорусији и Грчкој има их по 14, Словенији и Мађарској по 13, Италији 12, Чешкој, Русији, Белгији и Кипру по 7, Хрватској, Швајцарској, Шпанији, Португалији, Француској и Словачкој по 5, Бугарској и Шведској по 4...

Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dule "Grobar"
Savo nije trener kakav nam treba jer razmislja potpuno defanzivno (iako je bio napadac). Pravi trener kao na pr. Simeone, kada vodi, a protivnik pokusava da izbegne poraz i sve karte baci na napad - pravi trener dakle, uvodi sveze napadace i "dotuce" protivnika.. Savo je mozda dobar momak, ali je obicni "ziheras" i sa takvom filosofijom fudbala se ne stize daleko. Lako je biti general posle bitke, ali kada je Savo izveo Sumu i Asana, poslao je poruku pre svega svojim igracima - nazad u odbranu i naravno, vise skoro da nisu presli centar.. UTAKMICU tj. sansu za plasman dalje su izgubili SAVO i STOJKOVIC. E, pa neka sada jih dvojica nabave Vazuri onih 5 miliona koje smo izgubili. Ako je Suma poceo da brlja - soliranjem u zelji da se istakne, trebalo je da ga zameni Stevanovicem, a ako je Asano bio umoran, zasto nije uveo Lutovca (ako je uopste bio u protokolu( il nekoga slicnog Lutovcu jer se videlo da nas razbijaju po toj njihovoj levoj strani. Ispustili smo pobedu kao diletanti!
dekipfc
Dule zar nismo to pokusali u Bg protiv istog protivnika. Isli smo po treci pa primili drugi isto sa igracem vise. Mislim, slazem se sa tobom da nismo smeli da se branimo samo kazem iz Savinog ugla je bilo logicno da se pokusa sa defanzivom odbraniti 2-0 10 min pred kraj. Po meni je Stojkovic najveci krivac i to ne samo zbog njihovog prvog gola. Covek kad god se dokopa lopte besomucno ispucava napred i tako stalno njima daje sansu da organizuju napad. Pa brate dodaj tu loptu prvom slobodnom i cuvaj trezultat kroz pas. I uopste Stojkovic vise nije onaj oisti golman i po meni bi trebalo da mu se zahvalimo i to vec na polusezoni. Ako se secas dok je bio Tawamba u Partizanu. Igra Partizana se zasnivala na tome da Stojkovic ispucava loptu na Tawambu a ovaj sta uradi. To je bila sva taktika Partizana. Savo je napravio neku igru. Igra se brzo sa puno golova ali nema igrace da tako nesto sprovede do kraja..
A kao dodatak, mala ali vazna ispravka. U zadnjem delu govorite kako sve manje nasih igraca igra u "nekad" pozeljnim destinacijama. U pitanju je to da ubacivanjem i koriscenjem termina "nekad" bezite od potrebe da se naglasi da se u tim ligama drasticno smanjio interes uvoza nasih igraca. Nisu te destinacije prestale da budu pozeljne nasim igracima, nego je ocigledno da znatno manji broj nasih igraca izaziva tamo interes i zadovoljava kriterijume i standard. Taj podatak ne cudi uopste. Globalizacijom i znatnom olaksavanju pristupu raznim trzistima. Klubovi iz tih zemalja zele profesionalce, spremne da odmah daju doprinos. Nasi igraci su se nazalost previse puta dokazali i zadnjim vremenima kao neformirani, nedovrseni, igraci tek u razvoju. Cela ta ideja da budemo neka kao "razvojna liga" je pogresna jer onda tek necemo biti pozeljni na trzistu sem niceg drugog osim male cene.
misa tumbas
moto naseg fudbala je " nije bitno kakav si nego ciji si igrac" sve se svodi na malverzacije transfera, gyraju se neznalice nebi li se uzela neka kinta. Otiso je nas fudbal skroz u k.... Samo da se zgrabi I proda sto pre. Deca od 17-18 pa I raniie se prodaju bud zasto. Menadzeri vode glavnu rec umesto da sportski direktori idu okolo I traze igrace , to im je valjda I posao ??
Znao sam da nemate dostojanstvo da objavite moj komentar. Vi ste stara skola, vi ne informisete narod, vec pravite vesti da im nametnete zakljucke koje vi zelite. Nikad necete shvatiti da stranci nisu bauk niti skode ikome, naprotiv, oni samo povecavaju konkurenciju i teraju domace da budu jos bolji. Ne bi se Pavlovic nikad tako dobro prodao da pored sebe nije imao jednog Sumu, Natkha, Sadika... A vi zaista naivno mislite da je umesto njih on imao svoje vrsnjake kao saigrace, da ima icega dobrog u tome? Mnogo bolje da imamo jednog Strahinju godisnje nego 50 klinaca koji ne vrede nista Pa zasto mislite da nema nasih igraca u ligama 5? Zasto nasi klinci nista ne urade vani? Jer odu nespremni. Resenje je da prestanemo sa mazenjem nase dece vec da ih spremimo vec u Superligi za surov ambijent koji ih ceka. A to se postize ne zastitom dece, nego bas suprotno, stvaranjem lige i klubova gde ce vec imati i osetiti profesionalizam. Zato je ovo vase forsiranje dece i teranje stranca lose.
Pojačanja se dovode planski
Savo da ostane trener Partizana. Ono što treba su: prvi napadač, prvi golman, desni bek za rotaciju; i pre nego što odu Suma i Pavlović dovesti adekvatne zamene za njih.
nekrolog s'osmehom
I, pod obavezno, tebe za sportskog direktora je l'...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.