Почетна / Фудбал / Супер лига

Лалатовић: Држава не помаже Звезду

Велики клубови увек имају наклоњеност судија. Ту мислим на Црвену звезду, Партизан, Јувентус, Милан… - каже тренер Војодине Ненад Лалатовић
ФОТО: М. Спасојевић/penal.rs

На званичној Фејсбук страници ФК Војводина, навијачи „старе даме“ имали су прилику да поставе питања новом-старом шефу стручног штаба црвено-белих Ненаду Лалатовићу.

Питања је било доста, а тренер Воше стрпљиво је одговарао на свако од њих.

Да ли планирате да останете у Војводини дуже од једне године?

- Потписао сам уговор на годину дана и волео бих да радим у Војводини докле год не одем у иностранство. Наравно, под условом да се не мења управа. И први пут када сам био овде, имао сам исту жељу, али је дошло до промене руководства и сматрам да је то била грешка оних који су то руководство сменили. Да се то није десило, можда до данас не бих ни одлазио из Војводине.

Да ли мислите да је Војводина кренула бољим путем после две године?

- Војводина је велики клуб и увек мора да буде пласирана међу прва четири на табели, јер има велику историју и реноме који је познат не само у Србији, већ у читавој бившој Југославији. Мој задатак као тренера јесте да дам све од себе да Војводина поново изађе у Европу и сигуран сам да ћемо у томе и успети.

Да ли Војводина може да освоји Куп ове сезоне?

- Ја сам за то да најпре изборимо пласман у Европу, па да тек онда размишљамо о трофејима, јер не треба заборавити да се Војводина прошле сезоне борила за плеј-оф. Наравно, моја највећа жеља јесте да освојим трофеј у Србији и било би сјајно уколико би се то десило ове сезоне, поготово што сам, и након одласка из Војводине, говорио да сам овде провео најлепших 13 месеци у својој тренерској каријери. Било ми јако лепо и у Нишу, али нигде као у Војводини.

Како оцењујете квалитет играчког кадра у односу на главне конкуренте?

- Играчки кадар је сигурно бољи него прошле полусезоне, али морају да се промене неки принципи у игри. Играчима мора да се врати победнички менталитет и глад за победом, односно да буду још дрскији и агресивнији у игри, те да будемо много бољи у дефанзиви, јер је недопустиво да Војводина на две утакмице против Напретка и Црвене звезде прими 10 голова. Што се тиче офанзиве, сигуран сам да ћемо на сваком мечу моћи да постигнемо бар један погодак.

Лалатовић: Није ми била намера да било коме подилазим, иако ћу, кад год ме неко пита, увек рећи да је моје опредељење за Вучића

Да ли сматрате да су за спортског радника на месту коментари и похвале на рачун политичара (председника државе) које сте за време претходног мандата упутили на званичној конференцији као тренер, а уједно и представник клуба?

- Навијачи морају да знају да сам, у том тренутку, као тренер био у најгорем положају, јер су многи желели да одем из Војводине и слали ме у друге клубове, а ја то нисам желео и имао сам притисак какав само ја знам. Моја ствар је то шта ћу да кажем и за то се никада никоме нисам правдао, нити ћу, али тада сам био доведен у ситуацију да треба да будем склоњен на шест месеци из фудбала, само зато што сам тренер Војводине. Пошто сам видео шта се дешава и да остајемо без управе клуба, само сам желео да истакнем да ми је тешко да сам водим Војводину. Желећи да нагласим колико је тешко водити овакав клуб, споменуо сам колико је тешко водити Савез и државу, па сам истовремено рекао да они који воде Савез и државу то раде добро, узимајући у обзир да имају још већи притисак и проблеме са којима се суочавају. Није ми била намера да било коме подилазим, иако ћу, кад год ме неко пита, увек рећи да је моје опредељење за Александра Вучића.

Да ли сте члан неке политичке партије?

- Нисам, нити ћу икада бити, али увек имам своје политичко опредељење. Волим људе који су храбри и верују у оно што раде, те моје мишљење нико никада неће променити. Није ме нико наговарао, нити познајем лично те људе, нити ми ишта у животу треба од њих. Само волим да слушам паметне људе и не видим зашто би мени неко замерао уколико ја за неког кажем да је добар. Тај неко мени никада није помогао у животу, нити бих се икада понизио толико да од неког тражим помоћ. Мислим да вредим довољно да могу сваки успех да остварим сам.

Да ли сматрате да је Раднички прошле сезоне имао наклоњеност судија?

- Кад је добра организација у њима, велики клубови увек имају наклоњеност судија. Ту мислим на Црвену звезду, Партизан, Јувентус, Милан… Ја се надам да ће и Војводина имати наклоњеност судија, односно да ће суђење на њеним утакмицама бити 50:50. Ипак, морам да кажем да је Раднички током прошле сезоне имао само два пораза и, после Црвене звезде, био најквалитетнији тим у Србији. Играо је најлепши фудбал и освојио највише бодова у историји клуба, оборивши и бројне друге рекорде. Да нисмо играли тако квалитетно, Раднички после мог мандата не би Ранђеловића, кога смо довели из Динама из Врања, продао у Олимпијакос за 500.000 евра. Црномарковића смо довели из Јавора, који је испао из лиге, и продали га у Лех за такође пола милиона. Радован Панков, који није играо у Русији, за 350.000 је прешао у Црвену звезду. За Хаскића смо добили званичну понуду од 400.000 евра, али господин Тончев тражи 500.000. Голман Ристић је отишао у Ларису, Дринчић је дошао у Војводину… Никакву наклоност судија нисмо имали, већ смо играли добар и квалитетан фудбал. На 40 утакмица, имали смо само два пораза, при чему смо три пута победили Партизан, са Црвеном звездом играли 2:2, ремизирали и са Макабијем… Ја сам јако поносан на период који сам провео тамо.

Због чега страни играчи код Вас ретко добијају прилику да играју?

- Где год сам био тренер, нисам имао много страних играча у тиму, евентуално по једног. Обично је случај да страни играчи у Србији неће да играју уколико не добију једну-две плате, а ја недисциплину не подносим. Једноставно, он мора да цени клуб за који игра. Ја могу да схватим да је дошао да игра за плату, али и он мора да разуме да у Србији плате нису редовне. Када га видим на тренингу да тренира са 30% због тога што му управа није дала плату, код мене неће играти ни на утакмици, јер знам да неће дати свој максимум. С друге стране, наравно да немам ништа против странаца, напротив. Једино што странац увек мора да буде много бољи од домаћег играча. Ја ћу увек пре у тим ставити дете из Србије, које се бори за своју породицу и жели да заради, а странац који дође и има дупло већу плату мора бити и дупло бољи. Ако није дупло бољи, неће играти.

Због чега појединим играчима Војводине нисте дали прилику да дебитују за први тим, говорећи да немају квалитет, а касније сте их одвели у Чукарички, где су вам редовно играли?

- То апсолутно нема никакве везе са мном, јер њих је Лео Леринц одвео у Чукарички. Мићин је био моја велика жеља и у једном тренутку сам хтео да му дам шансу да дебитује за Војводину, али су тада људи из омладинске школе дошли код мене и рекли ми да он није тај квалитет, већ да треба да се кали, а да дебитује неко други. Ја сам се супротставио том мишљењу и дао му шансу да одигра две пријатељске утакмице. После тога, он је оперисао колено, а ја сам напустио Војводину. Још тада сам видео да је Мићин један врло квалитетан играч, док Тедић тада није био при првом тиму и њега сам упознао тек када је дошао у Чукарички. Да се није повредио, Мићин би сигурно дебитовао код мене, јер ја сам га и прикључио првом тиму. Људи из омладинске школе су ми рекли да је у Војводини правило да за први тим дебитују играчи који су чланови репрезентативних селекција, али сам им рекао да код мене не пролазе играчи које менаџери гурају у репрезентацију за 500 евра, што се дешавало у периоду пре доласка Славише Кокезе, те да они не могу да играју пре Мићина. У њему сам видео перспективу и будућност клуба, као што сада видим у Зукићу, који ће проћи још боље од њега. Мићин је на крају из Чукаричког продат за 2,5 милиона евра и испоставило се да сам био у праву. Не знам како је он дошао у Чукарички, али ми је било чудно, фасцинантно и ненормално да је тамо отишао без обештећења. Док је Војислав Гајић био у клубу, све је функционисало беспрекорно, али после су играчи одлазили без обештећења, што значи да се у клубу јако лоше радило, па ово питање треба поставити онима који су тада били на челу клуба и омладинске школе, јер то је њихов огроман пропуст.

Кокеза ће све поставити како треба, ради се о квалитетном човеку

Како коментаришете рад ФСС, када се узму у обзир реални киксеви репрезентације у свим категоријама још од одласка Муслина и Светског првенства у Русији?

- Што се тиче Савеза, нисам селектор да бих било шта коментарисао и причао. Занима ме само Војводина и то како да је вратимо на европску сцену. Искрено, утакмице репрезентације ни не пратим, иако јој желим све најбоље. Ја сам сигуран да ће Славиша Кокеза све то поставити како треба, јер се ради о квалитетном човеку. Уосталом, након његовог доласка, наша репрезентација је после осам година отишла на Светско првенство, а и млада репрезентација је учествовала на Европском. То значи да се направио велики помак у нашем репрезентативном фудбалу и тога морамо бити свесни, јер не може сад због једне утакмице и пораза да у воду падне све оно што су Фудбалски савез и Славиша Кокеза феноменално радили током претходне четири године. Кокеза је мој пријатељ и са моје стране има подршку.

У којој лиги бисте волели да радите и да ли постоји неки клуб о којем маштате?

- Ја сам доста реалан човек и знам да, осим уколико нисте 15 година играли у Италији као Синиша Михајловић, ми Срби тешко можемо да дођемо тамо. Наравно да је моја жеља да се опробам у некој јачој лиги, али ја сам играо на руском поднебљу. Да сам Шпанац и да сам овакве резултате правио у било којој другој земљи, данас бих зарађивао неколико милиона евра по сезони. Међутим, ја сам Србин и због тога сам најпоноснији на свету. Ипак, морам бити реалан и искрен и због тога, ето, волео бих да радим у Русији.

Да ли је могуће да Војводина у првих шест кола освоји 18 бодова, а потом у седмом колу победи Црвену звезду?

- Надам се да ћемо у првих шест кола освојити што више бодова, а што се тиче Црвене звезде, то је тим који у свом саставу има једног Марина са годишњом платом од милион евра, а ту су и Мића Иванић, Бен, Боаћи… Имају јако квалитетан тим, са огромним буџетом. Међутим, када је Црвена звезда имала најдужи победнички низ и када јој је јако мало недостајало да обори европски рекорд који држи Бенфика, тај низ су прекинули Нови Сад и играчи Војводине на челу са Ненадом Лалатовићем. Мојим играчима увек говорим да покажу да могу да победе велику Црвену звезду, па да сутра и они могу да играју у великим клубовима у Европи. Ако нам се буде указала шанса, сигурно ћемо је искористити.

Ако би Вам, теоретски, Црвена звезда понудила да на полусезони преузмете тај тим, да ли бисте прихватили?

- Моја велика жеља је да више уопште не радим у српском фудбалу, односно да после Војводине одем у иностранство. Докле год не одем преко, био бих јако срећан и поносан да будем у Војводини, јер јако волим Нови Сад као град и публика ми је овде до сада увек била наклоњена. Њену наклоност поново треба да заслужим и надам се да ћу у томе успети.

Колико пута у Вашој тренерској каријери сте побеђивали Црвену звезду?

- Победио сам је са Вождовцем 1:0 и Војводином 3:1, а два-три пута сам играо нерешено. Чешће сам побеђивао Партизан, али то је због тога што је Црвена звезда квалитетнији тим од Партизана. Но, ја свакако увек дајем све од себе да победим и Црвену звезду.

Због чега, када говоримо о пласману, увек се потенцира да будемо трећи? Да ли то не постоји шанса да будемо први, немамо храбрости или је у питању већ устаљена државна хијерархија где Војводина не сме да буде на врху?

- Не ради се ту о Војводини, јер мислим да би био смак света да, поред Звезде и Партизана, неко трећи буде први. Мој бивши газда Тончев је био храбар да то каже, а и ја сам храбар да кажем да мислим да је време да титула изађе из Београда. Кад би све било реално и поштено, мислим да би се то догодило за једно три-четири године, али то је страх многих, па и оних који су много већи од мене.

Када ће се десити да Црвена звезда и Партизан не буду прваци државе, већ неко други?

- Нажалост, не у скоријој будућности.

Мислите ли да је у реду према осталим клубовима што држава помаже Црвеној звезди?

- Не знам да држава помаже Црвеној звезди, али знам да је раније много година помагала Партизану. Пре седам-осам година, хтели су да униште и Црвену звезду, и Војводину и све што је црвено-бело, али нису успели. Црвена звезда сигурно има велики буџет и у овом тренутку има најбољи тим у лиги, те унапред могу да кажем да ће освојити трећу титулу заредом, јер то се види по квалитету тима, организацији и свему осталом. Ипак, апсолутно се не слажем са тим да Црвеној звезди помаже држава.

Кад Војводина може да освоји титулу и да ли је то уопште могуће?

- Да свака, али буквално свака утакмица у лиги буде 50:50 по питању суђења, Војводина би могла да се нада титули у наредне четири године. Међутим, докле год Црвена звезда и Партизан морају да буду прваци, ми ту немамо шта да тражимо.

Коментари22
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Belo
Pukovnik Šmrka ponovo jaše! Dečko zar ne vidiš da nisi pri sebi...
Marko NS
Sad mozes da pokupis kofere i pravac Beograd,ja nikad necu razumeti kako neko moze da radi u Vojvodini a javno hvali Zvezdu
лалатовићу
Предлажем ти да се јављаш само кад имаш нешто паметно да кажеш. У том случају никада се не би чуо твој глас.
Raky
E moj cigane...samo napredno. Zao mi navijaca vojvodine, ma koliko voleli svoj klub znaju da su tek filijala, a da im klub vode oni koji vise volejedan drugi klub istih boja.
@raky
plava i crvena zvezda, isto s...e. ovaj pomesao koga trenira.
Zubus72
Ok,komentar ti je u principu na mestu iako si navijač Partizana tj drugog "državnog projekta".Ja sam navijač Vojvodine i zbog toga sam najponosniji čovek na svetu.Meni je najviše žao nas samih što smo tu gde jesmo,a to nije našom krivicom,da smo postali "filijala" što je suva istina ,ali voleo bih da mi neko objasni kako da klub u Srbiji bude šampion a da se ne zove Partizan ili CZ.Licemerno je na ovaj način komentarisati bilo šta vezano za klub od 104 god svetle tradicije .Lično se ja sećam i "dominacije " Partizana i njegovih uzastopnih titula šampiona,Nije mi namera ovim komentarom da vređam niti CZ niti Partizan ali mi je stvarno muka od ovakvih komentara.
Pigeon
Lazov...kao i svi iz rupe...kada mu je vodja idol...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.