Почетна / Фудбал / Супер лига

Милошевић: Нећемо се од титуле опраштати у октобру

Саво Милошевић, тренер Партизана искрено: о Купу, Звезди, новој сезони, играчима, клађењу, проблемима српског фудбала, прелазном року…
ФОТО: В. Марковић

Са Савом Милошевићем никад краја причи, било да је у улози тренера, глумца, директора, или само обичног човека. Занимљив, елоквентан, приступачан и отворен за сва питања, односно одговоре, зато и не чуди што је последњи овосезонски брифинг са представницима „седме силе” трајао чак сат и 35 минута.

Многи би рекли прича од „Кулина бана”, али с разлогом, јер је Милошевић за само два месеца успео да са посрнулим и у купу већ прежаљеним Партизаном стигне до трофеја. Много је тога „претурио” преко главе у минулом периоду.

– Имам утисак да сам дошао 2016. на место тренера, прво због броја одиграних утакмица у кратком периоду, а онда и свих проблема екипе, а на то се надовезао и психолошки притисак. Дошли смо у ситуацију да стрепимо за место у Европу, што је за овај клуб могло да има катастрофалне последице. Када се вратим два месеца уназад просто не могу да верујем да сада причам као тренер који је освојио куп и то заслужено. Првенство смо завршило тријумфално и то је био добар крај. Тешко је објаснити кроз шта смо све прошли и како је наша игра против Звезде изгледа тако. Заслужено смо добили утакмицу, а највећег ривала смо практично свели на један шут током целе утакмице – рекао је Саво Милошевић.

Пружили сте шансу свим играчима, ветеранима, али и клинцима од 18 година, како сте успели да направите за кратко време добитни спој?

– Не признајем поделу на младе и старе играче. То је аматерско гледање на фудбал, могао бих да употребим и тежу реч. Идиотизам. Професионални фудбал подразумева да у једној екипи игра 11, или 18, најспремнијих и најбољих играча. Ако је то већ тако онда и није битно да ли неки играч има 18 или 38 година. Компликоване и тешке ситуације „клинци” не могу да извуку. Определили смо се да подигнемо и вратимо старије играче јер они имају капацитет и могућност за оно што је нама требало. На крају је и логично било да они „повуку”.

Имали сте храбрости да у финалу убаците и „клинце” на терен?

– Партизан је финале купа завршио са три клинца на терену. Не мислим да сам урадио ништа спектакуларно, то су биле логичне и разумне одлуке у складу са искуством које имам као играч, функционер и сада као тренер. Није ту било ничега што се може назвати научном фантастиком.

Имате ли идеју како ће Партизан изгледати наредне сезоне?

– Играчи су добили одмор, ја га практично нећу ни имати. Почетак припрема смо померили за 13. јун, јер сада имамо мало више времена до квалификација за ЛЕ. Битно је да се играчи одморе после оваквих напора, а чекају нас још теже утакмице у јулу. Најважнија ствар коју смо добили поред трофеја овом победом, јесте што смо себи обезбедили мало дужи одмор.

Колико је вама сатисфакција за куп за даљи рад?

– Звао ме је Бранко Брновић, велики пријатељ, тренер Будућности, честитао, а онда смо причали баш о купу. Финале црногорског је за пар дана и он се нада да ће после шест месеци рада у Будућности успети да узме овај трофеј. Мислио је да то истакне као битну ставку, али ми је јуче рекао да сам га „убио”, јер сам освојио куп после само два месеца. Сада то не може да потенцира. У Црној Гори сам почео тренерску каријеру. Брновић ме је звао за помоћника, Дејо је и тада био председник, тако да су њих двојица највише утицала да се вратим у фудбал, али никада не можете да знате колико вам је времена потребно за први трофеј.

Ове сезоне екипа је играла споро, могу ли навијачи да очекују бржи Партизан?

– Само такав Партизан могу да очекују, ако ја будем ту. Циљ нам је да се не опраштамо од титуле у октобру.

Да ли ћете активно учествовати у прелазном року, с обзиром да то раније није било случај са тренерима?

– Ко ће учествовати, ако не ја? Нећу се враћати на оно што је било, више пута сам то поновио, немамо ни времена. Не знам како је било раније, али апсолутно желим да контролишем све када је у питању стручни део, зато сам и доведен. Нисам за то да мешамо ингеренције, већ да свако ради свој посао, а самим тим знамо и чија је одговорност за одређени део. Тада се тачно зна ко шта ради.

Значи ваша ће бити прва и последња у прелазном року?

– Оооо, па нисам Хитлер. Моја ће бити последња, а до тада ће низ људи да проверава и контролише све. Имамо жеље по питању прелазног рока, али сви знају нашу финансијску ситуацију. Већина нових играча биће из наше лиге, можда ћемо неке и споља покушати да вратимо, под условом да знамо њихов квалитет. Код довођења странаца је компликовано, једна ствар је погледати видео материјал, статистику, а друго је када неког пратите уживо. Странца не могу нигде сад да видим уживо, јер је пауза. Морамо да будемо обазриви, а не да доводимо играча, само да бисмо га довели, већ мора да буде за Партизан. Немамо луксуз да промашимо. Чека нас тежак посао.

Да ли вам је засметало то што се после дербија више причало о лошој игри Црвене звезде, него о трофеју Партизана?

– Не, није. Нисам чак ни много пратио медије, не знам шта се писало и на који начин. Трудим се да се фокусирам само на свој посао и екипу. Звезда је играла лоше, зато што смо ми играли добро, а не зато што су хтели да буду такви. То је заслуга моје екипе.

Шта сте научили за ових неколико месеци рада као тренер?

– Научио сам доста ствари ако причамо о занатском делу, све остало се преклапало са оним што сам већ раније радио. У ова два месеца нисам имао времена за неки озбиљан рад, поправљање неких ствари, јер се играло среда-недеља. Ако већ на томе не можете да инсистирате, онда морате да брзо препознате проблем и да га решите што пре, односно да видите шта екипа може. То се зове извлачење максимума. Ту смо успели највише да урадимо, сваки играч је направио  помак. Са том чињеницом сам најзадовољнији.

Да ли у Партизану постоји трансфер листа и ако је нема да ли сте је предочили челницима клуба?

– Не, не постоји. Нама је новац неопходан што пре и једнина сугестија је да ако већ морамо да продамо, да то урадимо што пре. Директно зависимо од тог новца када је у питању куповина. Не верујем да ће нам новац пасти с неба, или да ћемо га добити из неких других извора.

Ко може да напусти Партизан?

– Имамо добрих понуда за одређен број играча и ако то буде тако, гледаћемо да тај посао што пре завршимо да бисмо могли да купујемо, односно формирамо тим пред припреме.

Претходни тренери Ђукић и Мирковић имали су проблеме са Сумом, он се враћа са позајмице, која је идеја са њим?

– Имамо доста играча на позајмици и сви ће морати да се јаве на почетак припрема. Они представљају одређену вредност за Партизан, а немамо право да се одричемо било кога. Колико ће и да ли ће Сума бити у позицији да уради нешто овде или ће отићи негде, у највећој мери зависи од њега. То важити за све играче, не само за Суму. Којих ће 11 изаћи на прву званичну утакмицу у јулу, не могу да предвидим. Нисам имао своје фаворите приликом доласка, гледао сам да играју они који су у датом тренутку најспремнији и који могу највише да дају. Практично смо користили свих 27 играча, осим малог голмана Поповића. На основу свега што сам видео мислим да ће бити тешко да се Сума врати овом клубу и уради нешто.

Ко је оправдао очекивања, за кога сте сматрали да може више?

– Ђорђе Ивановић у првих неколико утакмица није био ни у међу 18. Онда је постепено добијао шансу и на крају је завршио као стартер у дербију. Ивановића сам гледао једном или два пута у Спартаку, нисам чак добро знао ни како физички изгледа док нисам дошао у Партизан. Ето, момак се сам изборио. Играчи ће бирати ко ће играти, а ко ће на клупу.

Некада сте били велики критичар Супер лиге и нисте се либили да уђете у сукоб, сада видимо другачијег Саву, колико се елитно такмичење променило што се тиче регуларности и општих услова такмичења?

– Потпуно сам незадовољан многим стварима у нашем фудбалу, када је у питању суђење, сумњиви резултати. У последњих неколико година имамо велики проблем који се зове клађење, није то само код нас тако је у целом свету. Фокусираћу се на свој посао, а кроз то покушати да примером мењам ствари и покажем како треба. Од нас треба да уче деца, млади играчи. Трудим се будем пример како на терену тако и ван њега, да се понашам цивилизовано и у скалду са одговорношћу.

Значи убудуће нећемо гледати Саву који критикује?

– Сви ме добро знају, немам проблем да кажем кад нешто не ваља и уђем у сукоб, ако заиста можемо да постигнемо нешто. Трудио сам се да инсистирам на позитивним стварима и да покажем како фудбал може да буде леп и нормалан. Код нас има толико ината у фудбалу, а из свега тога произилази болест да неки резултат мора да се оствари на једној или неколико утакмица, више од жеље за неким здравим надметањем. Радим и за УЕФА и знам какву бору ова организација води против намештања утакмица. Биће ту великих ломова, не само код нас, већ причам генерално. Велики број наших играча игра кладионицу, они то виде као део забаве, не схватају да је то сукоб интереса, кривично дело. Не би смели то да раде. Једног дана ће за то одговарати, а ми још и немамо свест да неке ствари радимо које не бисмо смели.

Можда су већи проблем функционери који то раде?

– То не бих ни коментарисао, ми у Србији имамо увек виши ниво.

Појавили су се тренери као што су Милојевић, Марко Николић који публику едукују односно кажу шта је сад модеран фудбал, да ли сте спремни да кренете истим путем?

– Одавно сам изгубио илузију да могу било шта коренито да мењам у овој земљи. То сам схватио бавећи се политиком пре неколико година. Могу само свој пример да дам и кажем оно што мислим и пошаљем тако поруку. Немам више илузију да ћу моћи много ствари да променим. Из личног примера сам схватио да индивидуално врло мало тога може да се промени, уколико те ствари не долазе са врха државе и системски. На то стање не морам да се навикнем и да га прихватим – закључио је Милошевић.

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ma da
Ma Savo Vi ste se vec oprostili
Karlo Veliki
Partizanu je potrebno vreme za stabilizaciju kluba i tima. I da kupi 11 igraca bilo bi potrebno vreme da oni postanu tim, pod uslovom da onaj ko ih vodi razume proces stvaranja timske kohezije. U ovom trenutku klub ima 6-7 vrlo mladih igraca, koje ne bi smeo da proda, ali bi uz njih mogao da zadrzi 4-5 starijih i dovede 3-4 domaca pojacanja, i tek onda potrazi 2-3 stranca. Savo nema iskustvo, koje se ne stice sedenjem u forumima vec praksom na terenu, pa sam skeptik koliko moze sam. Bilo bi dobro da iza ledja ima Ivicu Osima, coveka sa ogromnim iskustvom, i mozda najboljeg poznavaoca trenda razvoja igre i igraca na ovim prostorima.
sistem
Ovom timu Partizana treba 5-6 ozbiljnih pojačanja u pravom smislu te reči. Potrebni su igrači koji prave razliku.
da dodam
Prevashodno brzi igraci. Evropa ne trpi sporace.
Zuk
Savo je bio veliki igrac i najpismeniji medju fudbalerima kako igracki tako i intelektualno.Verujem da ce se dokazati i kao trener ali mu je prepreka ova Uprava u koju nemam ni minimum poverenja.Medju njima su i ubaceni zvezdasi koje trebamo kao korov da iscupamo.Ako bude radio sa novom Upravom uveren sam da cemo osvojiti prvenstvo jer i sa ovim igrackim kadrom smo bili bolji u tri od cetri derbija.Partizan treba da insistira na VAR tehnologiji i sve utakmice Zvezde i Partizana da sude strane sudije radi regularnosti prvenstva.
Луциано
Платформа за стварање тима је увек била прво видети шта можеш од постојећих играча да искористи друго шта можеш довести из наше лиге. Треће који повратници из иностранства могу доћи. Четврто ко од омладинаца одмах може у први тим. И на крају странци да праве разлику тамо где треба .од ових странаца могу сви отићи и никако не трошити место за одбрану .у одбрани морају бити Србски играчи. Па и Ђурђевић кад се вратио из иностранства рехабилитовао је каријеру у партизану и то још како . Не сумњам да ће Саво маћи модел да састави тим европски и светски прваци су на скенери . Из наше лиге довео би силађија из тсц.битно је да продаја буде адекватна л.б. Милетић..Урошевић..Павловић..Смиљанић..Рикардо Тошић итд. Вулићевић.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.