Вулетић: Црвена звезда силује историју, нема право на титулу из 1946!

44

Партизан не признаје право Црвене звезде на титулу из 1946!

ФОТО: И. Веселинов

Скупштина ФС Србије је у недељу усвојила иницијативу црвено-белих да Правна комисија ФСС размотри њихове аргументе и да своје мишљење које би се нашло пред фудбалским посленицима на следећем заседању, али...

Потпредседник Партизана др Владимир Вулетић, професор римског права на Правном факултету у Београду, у опширном излагању поткрепљеном историјским подацима и подељеним у 10 тачака, казује због чега Црвена звезда нема право на „наслов најбољег” из 1946:

„Започето претпрошле године, специфично и агресивно силовање вишедеценијске прошлости, комбиновано са елементарним непознавањем правне историје Србије и рђавим познавањем основношколских математичких операција, окончано је самовласним, бахатим, нелегалним и нелегитимним чином некаквог тобож захтева за признавањем тобож титуле назови првенства Србије из 1946. године.

Услед околности да су, како то је то Ајнштајн приметио, само свемир и људска глупост неограничени, премда за ово прво то још није доказано, правно-историјском анализом, као прилог будуцем раду и одлуцивању Комисије за правна питања ФСС, могу се истаћи следеће чињенице:

1. ФК Црвена звезда, основана 4. марта 1945 године, знатно пре него што су завршене ратне операције у Другом светском рату, пре ослобађања Јасеновца, у јеку борби НОВЈ на Сремском фронту и са првом званичном утакмицом у Енвер Хоџиној Албанији, учествује у једном пројекту чији су организатори били Фискултурни савез Југославије (ФИСАЈ) и Фискултурни спортски одбор Србије (ФИСОС).

2. Према одлуци ФИСАЈ, први шампионат ФНРЈ планиран је да започне 11. августа 1946, па би, до 15. јуна 1946. сви окрузи морали дати свог првака у ту, први пут организовану, фудбалску лигу послератне Југославије. ФИСОС је, у ту сврху, уредио ОКРУЖНА првенства као квалификациона за овај будући шампионат.

3. ФК Црвена звезда је у такмичењу за округ тзв. уже Србије тријумфовала испред екипе ФК Жељезничар из Ниша и ФК Металац (каснији ОФК Београд) док је у округу Војводине победила екипа ФК Спартака из Суботице испед ФК Војводина из Новог Сада. Куриозитета ради, ФК Металац је, годину раније, у оквиру истог ранга, био првак испред ФК Црвена Звезда.

4. Устав ФНРЈ из 1946. у чл. 2. наводи да Федеративну Народну Републику Југославију, између осталих, чини и Народна Република Србија која има у свом саставу и Аутономну покрајину Војводину и Аутономну косовско-метохијску област. Следствено овоме, јасно је да је НР Србија недељива територија са две аутономне покрајине.

5. Оба клуба, ФК Црвена звезда и ФК Спартак Суботица, као победници двају окружних квалификационих такмичења, квалификовали су се за прво фудбалско првенство послератне Југославије.

Никад није одиграна утакмица између ова два клуба која би утврдила "првака НР Србије", будући да се читав квалификациони циклус у организацији ФИСАЈ и ФИСОС одигравао по спортским окрузима а не према уставом зајемченим и заокруженим републичким територијама.

6. Онолико колико ФК Црвена звезда данас полаже право на ову "титулу" то право полаже подједнако и ФК Спартак Суботица, изузев уколико ФК Црвена Звезда одриче тадашњу (а и садашњу) уставну недељивост Републике Србије и не сматра да је АП Војводина интегрални део наше државе.

Исто такво право, у таквом случају, полаже и тадашњи ФК Металац (садашњи ОФК Београд) и то за тријумф истог ранга такмичења и то над ФК Црвена звезда 1945. године.

7. Наиме, овим на одређени начин падају у заблуду и раскринквају се одговарајуће фалсификаторске намере ревизионизма историје од стране челника Црвене звезде, по следећим критеријумима: Црвена звезда основана је у марту 1945. године, то је чињеница. Други Светски рат на територији Европе завршен је 9. маја 1945. године. То је чињеница.

Логор Јасеновац, ослобођен је у мају 1945. године, и то је чињеница. Блајбуршка операција догодила се с пролећа 1945. године, и то је чињеница. Југословенска Народна армија, из које ће настати секција ФК Партизан у тим месецима ослобађала је Јасеновац, ратовала је на Сремском фронту, на којем је погинуло преко 20.000 Срба.

ФК Црвена звезда је основан у марту 1945. Последњих 600 заточеника делова јасеновачког логора, Циглана и 117 затоценика логора Кожара 22. априла 1945. започели су пробој логора. Преживело их је укупно 117.

Црвена Звезда је 26. априла исте године, дакле 4 дана касније, већ одиграла реванш званичне утакмице против фудбалске репрезентације Енвер-Хоџине Албаније. Победила је Звезда 5:2. Дакле, док је наш народ у оквиру ЈНА ратовао и даље на територији Југославије, дотад је Црвена звезда била оснивана и играла пријатељске утакмице.

8.Покушај да се наметне да је Црвена звезда основана као нека врста “реакције београдске мангупарије на загребачко оснивање Партизана”, овим се потпуно развејава. Нит је Партизан основан пре Црвене звезде, да би то била реакција Црвене звезде, нити је рец о загребачком оснивању, нити овде има говора о некаквој “београдској мангупарији”.

ФК Партизан је основан тек након свих ратних дејстава у Другом светском рату, 4. октобра 1945. године у Београду, и, као такав, није учествовао у овом окружном квалификационом циклусу за прво послератно првенство Југославије, али је у њему учествовао и у њему освојио своју прву шампионску титулу као представник Југословенске народне армије.

Србија је, дакле, у првом шампионату Југославије имала три представника: победника округа централне Србије, победника округа Војводине и представника Југословенске народне армије.

9.У свом нелегалном и нелегитимном чину, ФК Црвена звезда је, изгледа, пронашла узор у одлуци хрватског националног фудбалског савеза који је ХНК Хајдуку из Сплита признао титулу освојену у хрватским квалификацијама из 1946. као државну.

У том погледу, квалификациони турнир у Србији, у којем је учествовало свега шест екипа и одиграно пет утакмица у једнокружном систему, није могао представљати правни основ по било ком решењу, које би омогућило да се титула додели Звезди, на основу чињенице да је у том моменту Србија била сукцесор, било које друге и било које сличне фудбалске федерације у било ком периоду.

Том логиком, којом нас убеђују да је могуће направити овакво поређење и изједначавање, мене чуди зашто није стигао захтев да се Црвеној звезди као сукцесору ФК Југославија, клуба из предратног периода, који је освојио три титуле и то у тадашњем заједничком првенству, додели као правном наследнику чији је стадион био где данас игра Црвена звезда?

10.Таквим насилним методом, таквим ревизионизмом историје, таквим покушајима да се историја силује и да се на основу ње покушава насилним путем преузети некаква шампионска титула, чини ми се, само служи на част онима који данас предводе један велики клуб, којем у историји није падало на памет, нити ранијим фунцкционерима, да се баве овако нечасним непочинствима у покушају да се дође до титуле.

Његошевим речима: “Не требује царство нељудима, нако да се пред свијетом руже. Дивљу памет а ћуд отровану дивљи вепар има а не човјек. Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом.”

Kоментари (44)

Само регистровани и улоговани корисници могу да оцењују коментаре!

Пpиjaвa Региcтрyј ce

Додај коментар

Преостало карактера:
dejavu

Zasto nemamo ovakve talente za svoj posao i u sportskom sektoru ? Pa i u upravi,ne racunajuci Vuletica.

Одговори
Pjer

i to bi bilo džabe. U današnje vreme se isplati samo kriminal Zvezda i njihov FSS su najbolji pokazatelj urušenog društva.

Одговори
Veselo drustvance majora Gaspara

Prof. Vuleticu,radi preciznijeg informisanja srpske sportske javnosti,moram da iznesem nekoliko podataka koji se razlikuju od onih koje ste izneli: 1) 28.03.1945. u Beogradu CRVENA ZVEZDA – ALBANIJA 11:2. i 22.04.1945. REPREZENTACIJA TIRANE – CRVENA ZVEZDA 2:5 (prvo inostrano gostovanje). Naglasavam da sam podatke pronasao na RSB Forum. 2) SK Jugoslavija je zaista bila prvak Kraljevine Jugoslavije,1924 i 1925,ali i 7 puta prvak Prvenstva Beogradskog podsaveza 1922-1926,1928 i 1932,kao i prvak Prvenstva Srbije 1941/42. Kako ce se ova celokupna rasomonijada oko titula resiti nije na meni da iznosim,jer nisam lice iz pravne struke. Naravno imam svoje misljenje kao i svako drugi,ali prosto sam napisao ovaj komentar jer se podaci koje imam unekoliko razlikuju od ovih koje Vi navodite pod tackama 7. i 9. (mada sad vidim da ste u tacki 9. naglasili u zajednickom prvenstvu,sto odgovara podacima koje ja imam,jer su 7 titula u vremenskom razmaku od 1922/32,na teritoriji beogradskog podsaveza).

Одговори
JSD SE GASI

Zaboravi si one titule koje su osvojene pod imenom SK Velika Srbija.

Одговори
Dajte im titule i za 19 vek

hahahahaha...

Одговори
srbija

Dajte im bre sve od kosovskog boja nadalje! MA od cara dušana im dajte!

Одговори
RRR

Ma kad vam je Car Dusan (Savic)zabio treci u 22 minuti odmah je usledilo iskljucenje da ne bude bruke.

Одговори
Slave

Nista nisi napisao na latinskom

Одговори
Svejedno ti je

Onima kojima je Terza isprao glavu nikada ništa neće biti jasno.

Одговори
Psttt

A tek obozavaovima kulta zeljka vesnika

Одговори
Armija Terzinih tvorića

Zagadjujete vazduh spostske Srbije godinama, kao što pravdate desetine sklanjalica i sramnih penala... Sramoto Srbije. Upravu vam čine abolirana lica i lica sa poternica.

Одговори
Pigeon

Ma, daj, bre, sasvim nebitno...Dajte, bavite se nasim problemima, bas me briga da li je i ko je bio navodni prvak za vreme rata (jer to se igralo, a srpska madez je ginula na Sremskom frontu!). Samo jos da dodam da je cz formirana od strane SKOJ-a (Savez KOMUNISTA OMLADINE JUGOSLAVIJE), pa koliko je ta njihova moralna postojanost da su se igrali fudbala, dok su njihovi vrsnjaci ginuli. Samo da dodam, da su svi sa preko 16 godina bili nasilno mobilisani da idu na front; moj otac je izbegao zbog samo jedne godine manje, a svi koji su iz okruzenja i komsiuka otisli-odvedeni, nisu se vratili? Ali, zar je potrebno govoriti o moralu rupasa. koji su, kako neko rece "maskota moralne propasti srpskog dustva". Dajte im tu titulu, eto, decica da budu srecna jedan da, sledeceg se toga vise nece ni secati...

Одговори
Rupas ti

Pricas o moralu.dok su srbi zlostavljani u jasenovcu vasa legenda bobek je otpozdravljao duceu i pavelicu i uveseljavao ih svojim umecem.sa sve cajkovskim i matekalom.to su oni ako ti otac nije pricao sto su partizanu utabali put ka titulama a ujedno i postavili moralne norme vaseg jsd.dovoljno je da imas u ormaru drugi dres ili uniformu za nedaj boze pa da preletis

Одговори
@Rupas ti

Kako to pamtis sta je bilo pre 7-8 decenija, a ne pamtis sta je bilo pre 1 deceniju, kad je vasa legenda i zvezdina zvezda (Prosinecki) u Kninu slavili Bljesak i Oluju zagrljn sas Franju Tudjmana, to nisi video niti si zapamtio, !!!!

Одговори
Rupas ti

sve to nema veze jer vuletic nije odgovorio na pitanje.ko je salutirao duceu i pavelicu dok su ta deca na koju se poziva ginula.moj komentar nije uvod u dalje sukobe partizanovaca i zvezdasa vec pokusaj da se jasnim dokazima ovom coveku koji vam unistava klub stane na put.to sto on pluje po zvezdi meni ne smeta.otkad je on predsednik zvezda na kraju regularnog dela nikad nije bila ispod 10 bodova prednosti.to je njegova sramota.pozivanje na njegosa nece uciniti da zaigrate fudbal.a ja veruj mi pamtim partizan i sa djurovskim i sa usketom i mijatom i jokanom.tad ste bili klasa.ne mrzi svaki zvezdas partizan.samo ovo bezanje od istine da ne umeju da vode klub na ustrb pljuvanja i blacenja zvezde znate i sami da nije normalno.a ako je doslo vreme da zvezdasi na mrezama stite partizan od pantica i demagogije onda vasem klubu nema spasa.za razliku od vecine vas navijaca iz humske ja kao zvezdas odem na 40 %utakmica partizana.jer ja ipak volim fudbal

Одговори
RRR

Svaka cast, i ja sam kao mladji pratio PFC,pa u najboljoj postavi svih vremena PFC je Zvezdas Djurovski.

Одговори
Komedija

Ti nam govoris o moralu? ti? Kakve veze ima sremski front sa sportom???

Одговори
veteran

fk cz se nicega ne stidi i po tome podseca na susede -njene velike prijatelje u ex Jy.

Одговори
profo sta kazes

Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas ne pitaj mnogo, dospeces i ti na rdjav glas

Одговори
I ja sam pravnik

Mozda ste vi gospodine vuleticu sve u pravu ali bolje bi vam bilo da se bavite sadasnoscu nego proslosti jer vi silujete najnoviju istoriju i titule koje vama polovina drzave i sire ne priznaje.

Одговори
kondor

Ti si jako slab pravnik .

Одговори
Rale

Da si pravnik, ne bi se odao posle prve recenice, da si polupismeni ili nepismeni navijac jednog lopovskog kluba.Pokusavas nesto da poturis Partizanu a Zvezda se nakrala titula zahvaljujuci lopovima tzv sudijama.Mozda bi realno trebalo da ima desetak titula koje su zaradjene sportskom borbom ,ostalo je cist lopovluk.O tome pred svako Prvenstvo su ukazivali pre svih Hajduk,Dinamo a atim Partizan,Sarajevo i Zeljeznicar da Zvezda ima najmanje deset bodova fore i da ih ovekuje teska borba da je stignu.

Одговори
Milovan 2

Vuletiću bi bilo bolje da podnese ostavku i spase Partizan još veće blamaže nego što prebrojava Zvezdine titule. Dokle će uprava Partizana da vodi tuđu brigu dok im klub tone sve dublje.

Одговори
BGD

Dajte im dve tri pet,navikli na MUĆKE,KRAĐU,OTIMANJE !

Одговори
Dark

Gospodo Parizan nije ucestvovao jer nije ni postojao dok su njegovi buduci prvotimci branili boje i granice NDH. A sami znaju i oni koji su to od Glazera pa nadalje.

Одговори
filipkacl

Naravno da nema pravo, to je bila sezona u kojoj se nije igrala liga na drzavnom nivou jer je bilo gomile noosnovanih klubova i trebalo je da se igraju kvalifikacije za stvaranje prve savezne lige koja se igrala tek sledece sezone. Zato te lige iz te sezone su bile samo regionalne kvalifikacione lige. Zvezda ima titulu te lige, niko to ne osporava, ali ta liga nije bila vise nego regionalna kvalifikaciona liga. Ta liga ne moze da se poredi uopste sa drzavnom ligom.

Одговори
Madjionicar

Zvezda siluje istoriju, a ti Partizan.

Одговори
SRBA

Pa naravno da nema prava, nikada nije ni imala ni bas nikakvog zakonskog osnova nema ni da je zatrazi. Ali sta ces moze im se da lazu i kradu i otimaju dok su ovi jos malo na vlasti....zato i zure, znaju sta ih ceka kada im ode finasijski vodja. Doci ce na naplatu i ovih 45 miliona sto im je udelio u ove 3 god. Sve ce doci na naplatu!

Одговори
joco

A zašto se vi toliko brinete o tome kad niste u igri?

Одговори
duja

ne bavi sa vise Zvezdom,to nije tvoj problem,poslusaj savet navijaca i stalne povike,pronadji Vucelica,Vazuru i put pod noge iz Partizana

Одговори
RRR

Silovanje za vreme M.Marjanovica ne analiziras. Po 28 igraca u repki,sudije,ostali timovi na noz protiv CZ i da se ne ponavljam.Sve ovo Vas je stiglo i zbog tog vremena.Mora da shvatite.FK CZ je najveci klub na balkanu.Locirajte trenutno prave protivnike-Radnicki, Cukka,a sreca da je Mladost Vas tim ,i oni su jaci,ostale Vi pratite.Ostavite se CZ jer funkcionere ne interesujete,samo medju navijace unosite zlu krv.Zelim u FKP rukovodstvo sa strascu,ali ne bolesno ostrascenu.Neka Vam tu budu-Moco, Mijat,Sale Kralja dovedite iz Sapca i takve vedete koje su i na terenu bili OK.

Одговори
Che @ rrr

U vreme Marjanovica, koje je trajalo oko 2 godine, FKP je prvi put i jedini put imao budzet skoro kao CZ.. Sto se sadasnjeg vremena tice cim odu ovi sto odlaze bice ti jasnije ko ste, sta ste i koliko ste odrali gladan narod.

Одговори
Ujedinjena SRBIJA

Nije mi jasno Vuletiću dokle ćeš više da lažeš ? Kažeš da su partizani oslobađali Jasenovac, a sami se logoraši iz njega probili ?!?!!? Ko je ovde lud ? Zašto ti tvoji partizani nisu ranije pokušavali da oslobode Jasenovac nego su čekali kraj rata ? Jesi li čuo za dogovor ustaša i komunista o uništenju srpstva iz 1935 godine ? NISI ZATO I LUPAŠ GLUPOSTI. Lako možeš naći taj tekst na internetu !!! Kada ti tako lažeš u vezi sa najvećim stratištem srpskog naroda u kome je ubijeno više od 700 000 srba pa kako onda da ti verujemo u bilo šta drugo što kažeš ? Zašto nisi rekao da je 6 reprezentativaca NDH igralo u tvom posleratnom partizanu ?

Одговори
Mirce

Pa i Zvezdi su igrali Zebec,Borozan, Novak TOMIC,Krmpotic,Muslin,Bracuuun,Tanjga,Prosinecki,Juric,Jurisic, itd .sve Ujke.D ani je bilo njih i sudija vi bi bili podsavezni tim.Ali kad se udruzi mafija komunjare ujke istali eto Zvezde za respekt.

Одговори
@Ujedinjena Srbija

Partizani JESU oslobodili Jasenovac! Pogledaj malo istoriju...Bilo je i bekstvo, ali samo dela zatvorenika...Kada nesto citas, probaj da to uradis do kraja...

Одговори
Los penzos 47

Prvo,crno-beli moralisto-kada smo već kod istorije,morao bi znati da su te l945-te:Tito, Dimitrov i Hodža sanjali balkansku federaciju!Drugo, hoćete das kažete da,dok su Bobek i još neformirani grobari oslobađali Jasenovac i ginuli na Sremskom frontu ( zbog kojeg bi trebalo da odgovara ondašnja vrhuška JNA na čelu sa vođom ), a zvezdaši se zabavljali igrajući fudbal !Stvarno je Ajnštajn bio u pravu ,kada je rekao da je "ljudska glupost NEOGRANIČENA!"

Одговори
Grosic

Gospodine Vuleticu, Ja Vas molim da podrzite gosp.Terzica,i da se konacno ta beogradska manguparija okiti tom titulom uze Srbije, a posebno Vas molim da se zalozite da im se konacno prizna i taj kup Envera Hodze,i pridoda tim osvojenim kupovima Marsala Tita. Jer nije sala, dok su zagrebcani; Peko Dapcevic,Koca Popovic,Mijalko Todorovic Svetozar Vukmanovic-Tempo,Ratko Vujovic-Coce,Petar Stambolic,i drugi osnivaci zagrebackog Partizana,krvarili oslobadjajuci Jasenovac i ginuli na Sremskom frontu, dotle je beogradska srbadija Rajko Mitic, Branko Stankovic,Jezerkic,Tomasevic Djajic,Ciric i drustvo, igrala utakmice i osvojila kup Envera Hodze cak u Tirani. E to su neki od razloga gosp.Vuleticu zasto se ovom istinskom srpskom ravnogorskom klubu, koga su osnovali ravnogorci D.Mihajlovica, treba priznati sve sto traze tj,ovaj kup iz 1945 i tu titulu iz 1946 g. Pozdrav!

Одговори
Marko

Titula je nebitna za Zvezdu ali srpska posla su bitna prepucavanje koje bez vredno i titulu dodjeliti golubovima koji su preleteli Humsku...

Одговори
numerouno

Neznam kakve veze imaju Jasenovac i Albanija sa titulom prvaka Srbije za 1946 ali ako se već piše o nastupima u proleće 1945 treba znati da su i budući prvotimci Partizana tad itekako nastupali. Na primer : na proslavi "četvrte obljetnice NDH" 10.04.1945.u Zagrebu pred 8.000 gledalaca je odigrana "tekma" Građanski-HAŠK (konačan rezultat 2:2). Između ostalih za Građanski su nastupali Šoštarič, Brozović, Bobek i Matekalo a za HAŠK braća Čajkovski i Belin. Dana 30.04.1945.započelo je I "Nogometno prvenstvo Zagreba" gde su nastupali isti igrači : Građanski protiv Uskoka 6:2 (posle preokreta, poveo Uskok 2:0) a HAŠK protiv Gvožđara iznenađujućih 3:3 - izvor Hrvatski sportski list od 01.05.1945.). tako da je u proleće 1945 neko predstavljao svoju zemlju u inostranstvu a neko..... Inače Brozović zamalo rekorder po broju utakmica odigranih za NDH - 17 , samo je Franjo Velfl odigrao 18.

Одговори
ćela

Ovaj džemperko , može da se priključi nekom putujućem cirkusu i da uveseljava seoske đilkoše .

Одговори
Los penzos 47

Kratko i jasno "Profo",pao si i na Rimskom pravu i na istoriji !Sedi,JEDAN!

Одговори
part

ma gledajte šta će biti u budućnosti da napredujemo a raspravom o prošlosti gubimo dobar deo svoje budućnosti!

Одговори
RRR

Kako ste Vi vojni klub niko vam ne osporava da ste bili prvaci JNA.Nego gledam kad ce neka komisija za poreklo, kako je ratnim profiterstvom nastao Zemunelo.

Одговори
Pedja

Zasto ovog debelog, ruznog i odbojnog tipa stavljate na vesti o Zvezdi? Zaista je degutantno da vidim takvu osobu na vestima o klubu za kog navijam. Makar svaki dan izbacivao latinske poslovice, uopste me ne interesuje da citam njegova lupetanja.

Одговори

Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција СПОРТСКОГ ЖУРНАЛА ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „СПОРТСКОГ ЖУРНАЛА“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. СПОРТСКИ ЖУРНАЛ ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Да бисте видели остатак вести

Региструјтe Cе Пријавитe Ce

Пpиjaвa

Facebook Пријавa

или

Региcтрyј ce › Заборавили сте лозинку?

Региcтрyј ce

Facebook Пријавa

или

Унесите Вашу адресу е-поште да бисте добили нову шифру