Почетна / Фудбал / Супер лига

ЗВИЖДУК: Черечење дербија

Таблоидна прича из фудбалске Куће великог брата, без имало одговорности према данашњици и историји, јер је унутар омеђених зидова српских клубова одавно умрла брига о будућности, није нестала ни са јучерашњим, лажним, помирујућим речима
ФОТО: Н. Неговановић

ПИШЕ: Бранко СПАСОЈЕВИЋ

Камени осмеси у свечаној ложи стадиона у Хумској, наручени пољупци, под „паљбом” камера и фото-апарата, као увод у општу хистерију и увреде испод сваког нивоа људскости.

Погани речник у спирали неодговорности узурпирао је и оно мало преосталог простора за причу о фудбалу и дискусију на тему како је уздрмани Партизан очитао лекцију никад моћнијој Црвеној звезди, учеснику Лиге шампиона у 158. дерби причи.

Хтели су то други, можда и најмање Владимир Стојковић, чија емотивна реакција и касније горко извињење не одударају од давно профилисане личности вечитог екцентрика.

Стојке јесте увредио своју земљу и иницирао лов на Ненада Ђокића, једино храброг човека да каже „да, био је гол”, из ходника Хумске, на светло дана, истерао ђавоље адвокате и сам затворио причу о снази и моћној партији свога тима.

Али...

Запарале су уши каснији концентрични кругови увреда у режији Митра Мркеле, Милорада Вучелића, Милоша Вазуре и Светозара Мијаиловића, знатно одговорнијих актера у читавом злоделу медијског черечења дербија и овдашњег фудбала.

Таблоидна прича из фудбалске Куће великог брата, без имало одговорности према данашњици и историји, јер је унутар омеђених зидова српских клубова одавно умрла брига о будућности, није нестала ни са јучерашњим, лажним, помирујућим речима.

Небитно да ли су их сами изустили, или остали уписани само као пуки потписници испод увређујућих конструкција, забасали су одавно у кажњиву зону одговорности.

Нису увредили само оних 15.000 искрених навијача на стадиону Партизана, већ и пљунули у лице и армији давно разочараних и преварених љубитеља српског фудбала, цементирајући њихову одлуку да у догледно време, у широком луку, заобилазе домаће стадионе.

Неће се очекивања овдашњег мњења мењати, нити добацивати много даље од актуелног тренутка. Нажалост, у читавој причи, трагајући за решењем проблема и са оне, разумније стране стварности, нико није отишао много даље од већ одавно излизаних прича о увођењу гол-технологије и код нас.

Чак ни међу бајним судијским коментаторима није прорадила колегијална саосећајност да се удубе у суштину одлуке из тог 73. минута дербија. Има ли већег лицемерја у причи о гол-технологији у ситуацији кад судија иза гола сече у тренутку за таксу од тричавих 80 евра? Најмање у Европи. И сме ли неко том момку, неошинутом у овом невремену, после свега нешто да замери, камоли подигне Србију на ноге...

Ситни интереси, ништа више од тога. Себично, мазохистичко, уживање у сопственом, лично, замишљеном кругу. Миљама далеко од дерби приче и величине Црвене звезде и Партизана.

Коментари16
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pigeon
O cemu pises? Uvredio svoju zemlju? Cime, autore? Time sto se suprotstavio kradji, time sto mu je prekipelo o "pravdi' u evrokolumbiji? Ovaj rumeni ti "hrabar"? Zato sto je priznao nepostojeci gol? Pa, on loptu nije ni video. Hrabar, jer krade? Kojih se moralnih etiketa onda ti pridrzavas? I moralises, ovde? Izvini, ali tvoja nacela zaista ne mogu da se prihvate, jer u prve tri recenice ti se stavljas kao navijac. Ne mogu da se prihvate jer si ocigledno ostrascen, a ovaj tekst bi trebalo da bude iz neutralnog ugla. Moram da kazem da mi tvoje ime nije poznato (mada kupujem zurnal od njegovog osnivanja), ne znam odakle te ovi izvukose, ali ni na kraju nisi mogao da se suzdrzis...Pogresan autor teksta sa dobrom namerom...
Pedja
Partizan vec duzi niz godina podstice atmosferu linca, cime se zaplasuju sudije i oni koji nisu najspremniji se ne usudjuju da dosude nesto protiv njih, bez obzira da li jeste ili nije, da se ne bi pokrenula lavina na njih. I sada se razapinje sudija iza gola koji je smatrao da jeste gol. Ono sto je jedina cinjenica je da se nikada ne moze utvrditi da li jeste ili nije bio gol. Ali, Partizan odmah svara atmosferu linca, da se ne bi neki novi sudija uplasio ako dodje u situaciju da njima sudi. To je ociti bezobrazluk kluba, koji to praktikuje od devedesetih godina, kada su poceli sa zapazenijim rezultatima, a sve pod vodjstvom politicara koji su vodili zemlju. Nije bilo drzavne firme koja nije imala obavezu da sponzorise Partizan, a ima ih jos uvek i sada. Bilo je tragikomicno gledati kako premijer bude predsednik kluba, kako su predsednici drugih klubova clanovi UO Partizan itd. Il sudjenja kao finale kupa sa Vojvodinom ili cuvena utakmica sa Novim Pazarom, ali tada se nisu bunili.
atmosfera linca
Cekaj, nesto mi nije jasno...Ko stvara atmosferu linca? Oni koji lincuju fudbalere i strucni stab u svojoj rupi ili onaj koji lincuje i fizicki i medijski reprezentativca Srbije u Djenovi, a onda ponovo ovih dana...pa ko to radi? Moras da definises rec "linc", a onda da mirno razmislis i ukljucis SOPSTVENI mozak (naravno, uz uslov da to posedujes)...Vi, zombiji, svi zivite u nekom fiktivnom svetu izvrnutih ogledala i sve sto VI radite, pokusavate da nakalemite drugima...
Muca
Tekst je tacan 100%. Ne mozete da mesate babe i zabe(vi koji komentarisete) i da poredite primanja sudije sa vasim primanjima. To je jednostavno neuporedivo.
Pavle Bg
Bravo, Branko.
Mirni !
Licemerno je napisati ".... tričavih 80 evra.... " To je honorar. Za koliko tih "tričavih" Vi pišete. A On ima toliko, i više, svake nedelje ! Jadno i bedno !
Matematicar
80x 4 kola mesecno je 320. Previse, jel da?
asffas
e svaka cast. u centar.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.