Почетна / Фудбал / Супер лига

ВРЕМЕПЛОВ - Ђуровски: Није био офсајд

Сећање на 69. вечити дерби после ког су, баш као и после 158, рађене анализе спорне ситуације код гола одлуке
ФОТО: М. Рашић

Како год да је Ненад Ђокић у недељу пресудио, био би у праву. Јер, морао је да пресече у секунди. Без помоћи камера, технологије и „суфлера” из експертских соба. Ако је био гол, свака му част, ако није, грешка је у милиметрима. Вероватно никада неће бити одгонетнута мистерија. Или, како је рекао тренер Партизана Зоран Мирковић: „отишло у ваздух”.

Стручњаци кажу да не постоји снимак из доброг угла да би прорачунали да ли је лопта целим пречником прешла линију Партизановог гола.

Међутим, на обе стране Топчидерског брда тврде да је баш њихов „угао” идеалан: није било гола – поручују из Хумске, из Љутице Богдана стиже глас – гол чист као суза.

И док играчи нису изашли са стадиона, интернетом су већ почеле да круже слике на којима се, у зависности од навијачке опредељености, слободно тумачи позиција лопте. Партизан је отишао корак даље, ангажовани су стручњаци који су геодетским премером утврдили да гола није било.

Експертске анализе, ипак, нису новина у највећој утакмици српског фудбала. Фудбалски хроничари подсећају на 25. новембар 1981. године и 69. вечити дерби. Црвена звезда је славила 1:0 голом Милка Ђуровског.

Политикино издање од понедељка 26. новембра донело је наслов „Звездин гол нерегуларан”. Из табора црно-белих су сматрали да је Ђуровски био у офсајду када је затресао њихову мрежу.

– Данима се причало о том голу. Правили су се цртежи, радиле су се анализе снимка, емисија Индирект је посветила доста времена том детаљу – из Словеније, за Спортски журнал, успомене на то доба евоцира Ђуровски, тада узданица црвено а касније црно-белих. – Мене то није много дотицало, био сам дете.

Анализама је утврђено да сте били у дозвољеној позицији.

– Тако је. Али и без снимака сам био убеђен да нисам у офсајду. Сећам се добро тог гола. Играо се пети минут. Занимљиво, два или три пута сам Партизану давао голове баш у петом минуту.

Из табора ривала се нису мирили са таквим тврдњама.

– Одувек је било тако. И биће.

Речи легендарног нападача само потврђују оно што се дешава у последња три дана.

– То што сада из оба клуба тврде да су баш они у праву, више је притисак на судије. Тиме желе да спрече да им се тако нешто не догоди, на пример, већ у следећем дербију. Доказују ко је јачи, ништа друго.

Да ли сте гледали 158. дерби?

– Паралелно са још неким утакмицама. Када ми се нека утакмица не свиди, мењам програм.

Значи, меч у Хумској није био по вашем укусу?

– Па... Није било баш толико лоше. Партизан је доминирао у првом полувремену. Код Звездиних играча је проблем више био у глави него у умору.

Како сте видели споран детаљ?

– Не могу да тврдим да ли је лопта прешла линију. Али, ако је судија рекао да је гол, онда је гол. Они су увек у праву.

Осетила се доза ироније у гласу Ђуровског.

– Не волим судије! Тешко се са њима излази на крај. Нажалост, неће да признају грешку.

Фудбал иде у корак с временом, прати технолошке трендове. Сходно томе, уведени су разноврсни системи као помоћ арбитрима.

– Није лоша ствар та гол технологија, да се не догађају овакве ситуације као што је било у Београду за викенд. С друге стране, да ли би ВАР код нас био коришћен у правим ситуацијама јер, питање је, које су то ситуације. Такође, питање је новца, колико би то било изводљиво – закључио је Ђуровски.

Коментари15
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zuk
Secam se tog derbija, pomocni sudija Nikola Mladenovic koji je vec vise puta ostetio Partizan.Na jednom derbiju Partizan je vodi sa dva-nula a Becejac briljirao,isklucio ga je zbog nekog prigovora a kasnije dosudio i penal za Zvezdu i dobila utakmicu.Sa 3-2.Na sledecem derbiju isklucio Ljubu Mihajlovica a zatim i Vasovica.Da se vratim na pocetak kod gola Djurovskog koji je bio u ofsajdu dao rukom znak da se igra nastavi i dao obrazlozenje zasto nije mahao zastavicom.Kada sam glavu pomerio u desno nije bilo ofsajda.Svi sue smejali takvom pravdanju ali njega nije bilo briga, odradio je posao a kada je otisao u penziju izjavio da je mrzeo Partizan i da nije mgao da dozvoli da on pobedi a narocito Zvezdu..
@Zuk
sramota, stara si mrcina a lazes...
rade
ii sudija obradovicje bio u pravu iakoje lopta presla gol caut liniju gol za zvezdu priznat boze moj pa toje ta postena zvezda sve postenjacina do postenjacine presednik bezo zbog kradje a onda presednik zvezdane nece ni to trajati doveka
gravedigger
jedina greska sudija na vasu stetu u derbiju, i pitaj me sta je bilo sa tim sudijom, da li je sudio i dalje!!
Milijas
I Milijas dao gol iz "ofsajda"?
robin hud
Moj Milko, volio sam te i volim te iako si presao u Partizan, to je za mene tada bio chok i sve sam mogao da ocekujem cak da citav tim Zvezde predje u Partizan ali ti NIKAKO! No nema veze, hocu da kazem da nisi ipak u pravu za sudije, iz iskustva jer sam i ja sudija. Naravno da i mi grijesimo i ne postoji osoba koja ne grijesi ali moras da shvatis jedno, kad sudije nesto svira tu je kraj, pogrijesio ili ne vise nema nazad. Jedino ako se uvede VAR pa da onda moze da pogleda snimak ili bude pozvao pa mu kazu da pogleda tu situaciju jos jednom ali sve drugo kada se svira nema tu vise NIKAKVIH rasprava ! Pogrijesio, pa sta ? Nije ni prvi a ni zadnji put i ne samo u Srbiji nego bilo gdje. Ali zato samo u Srbiji neki propali politicari poput Vucele i Vizure daju sebi za pravo da kometarisu sudjenje a pri tom nemaju pojma o osnovnim pravilima fudbalske igre a da ne govorim o necem tezim situacijam sto je za njih dvojcu miseona imenica. U stvari i mnogi igraci MISLE da znaju pravila a ne znaju
Rale
Robine hude ako si ti bio fudbalski sudija onda sam ja Rimski Papa. Nesto pises opoznavanju Pravila, kao da je to Sveto Pismo.
robin hud
@Bik Koji Sedi. Drug ne bih da ulazim u analize Mrkelove izjave, samo cu da kazem da ne stoji da tako kaze jedan sprotski radnik i ne bih zelio da me pogresno razumijes ali se ja sjecam vremena kada smo zajedno mi i grobari isli na utakmice i zezali se ali ZEZALI se a ne tukli spikama i pucali jedni na druge. To mi vrjeme ne dostaje ali tesko da ce se to ikada vise vratiti. MI se sada djelimo na grobare i delije dok smo se preje dijelili na cetnike i partizane. To je valjda nas karma ili sta vec.
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.