Почетна / Фудбал / Супер лига

ФК РАД: Тражимо оставке Кокезе и руководства ФСС због безакоња, трпимо неправду већ годину дана!

Управа ФК Рад се јавности обратила на ванредној конференицији за медије, на којој је након прочитаног саопштења, на располагању новинарима био генерални директор Урош Тошић.
ФОТО: ФК Рад

„У саопштењу ћемо се осврнути на неколико случајева и ситуација кроз које је протеклих година прошао ФК Рад, без било каквог вида подршке и разумевања ФСС.

- По одлуци ФСС за сезону 2016/2017 СЛС сви клубови су морали да имају рефелкторе, и по истој тој одлуци, они који их нису завршили нису могли да играју на свом стадиону него су морали да траже алтернативу играња на другим стадионима.Након завршених темеља, први стуб на стадиону „Краљ Петар Први“ на Бањици постављен је 16.02.2016. „Грађевинари“ су на овај начин испунили и последњи услов за такмичење у Супер лиги Србије, а рефлектори су своју премијеру имали 10. августа у 4. колу против Радника из Сурдулице. Дакле, услов је био да се рефлектори морају имати, ФК Рад их је саградио сопственим средствима, а онда је ФСС поред те одлуке дозволио да Спартак из Суботице и ОФК Бачка, након неколико одиграних кола ипак играју на својим стадионима, иако нису имали рефлекторе.

- Првотимац ФК Рад Његош Петровић (1999.) који је један од највећих талената не само Рада, већ и Србије, који је иначе прошао Омладинску школу Рада, повредио се док је бранио боје омладинске репрезентације Србије током квалификационог дуела са селекцијом Шведске (14.11.2016.). Установљено је да се ради о тежој повреди лигамената, која је захтевала операцију, а након тога вишемесечни опоравак. Комплетне трошкове (одлазак и смештај у Риму, операцију, повратак у Београд и даљи опоравак) платио је ФК Рад. Нико из ФСС није позвао да пита о каквој повреди је реч и да ли им је потребна било каква помоћ.

- Током сваког прелазног рока по кулоарима се спекулише о томе који играч ФК Рад ће да појача директне ривале. У зимском прелазном року који је иза нас, помињао се прелазак Николе Мараша у редове Црвене звезде, а не тако давно и у „црно – бели“ табор. Због свега што се претходних година догађало, када су играчи Рада одлазили у тимове који су конкуренција, став „грађевинара“ је одавно добро познат, а он гласи да ФК Рад није омладинска школа Црвене звезде и Партизана и да нема намеру да продаје играче и појачава клубове који су му директни ривали у такмичењу Супер лиге Србије. Да ли је целокупно понашање ФСС према ФК Рад на неки начин притисак на овај клуб да мора да продаје играче својим ривалима?

- Председник ФСС Славиша Кокеза почетком фебруара ове године обишао је клубове: Црвену звезду, Партизан и Чукарички који су се у том тренутку налазили на зимским припремама на Кипру пред наставак пролећног дела шампионата. Кокеза је у Лимасолу уприличио вечеру са челним људима тих клубова. Само неколико километара даље, у Аја Напи, боравила је експедиција ФК Рад, као и чланови управе. Нико од њих није добио позив да присуствује вечери.

- Само четири дана пре наставка пролећног дела СЛС, због неизмирених обавеза, рачун ФК Рад нашао се под блокадом. Челни људи замолили су ФСС да им изађе у сусрет и на позајмицу да 20.000 евра, како би могли да регулишу све обавезе и наставе са регистрацијом играча уз гаранцију да ће им новац бити враћен у року од 14 дана, будући да је Раду следио сигуран прилив новца од трансфера бившег играча Луке Миливојевића из Олимпијакоса у Кристал Палас. „Грађевинари“ нису наишли на разумевање, али су ипак до краја прелазног рока (17.02.2017.) успели да изађу из блокаде. Познато је да је ФСС на зајам појединим клубовима давао и веће суме новца од оне коју су тражили челни људи Радa.

- Врхунац безакоња, потпуно противправно и против правилника ФСС, ФК Нови Пазар и ФК Борац из Чачка успели су да региструју играче упркос забрани Дисциплинске комисије, а да претходно нису измирили све обавезе према бившим играчима и тренерима.

Такође, може да се спомене и случај бивших играча ФК Јагодина, Немање Арсенијевића, Милана Ђурића, Милоша Леповића и Милана Милинковића, који су незадовољни одлуком Дисциплинске комисије ФСС да поништи двомесечну суспензију некадашњем суперлигашу и дозволи им регистровање новајлија, изашли у јавност и испричали кроз шта су све прошли.ФК Рад напомиње да нема ништа против поменутих клубова са којима је увек имао коректну спортску сарадњу, али наводи ове примере на основу којих поставља питање због чега правила ФСС нису иста за све?

- Иако се ФК Рад већ јавности обратио саопштењем поводом догађаја након утакмице са Партизаном која је одиграна у оквиру 22. кола Супер лиге Србије, 19.02.2017. године на стадиону „Краљ Петар Први“ на Бањици, медијска хајка је настављена. Током постојања ФК Рад, неколицина фудбалера различитих раса и националности носила је дрес тима са Бањице, Фабио Силва, Патрик Фрајдеј, Предраг Лука и други. Нико од њих никада није имао било какав проблем са навијачима Рада и навијачком групом „Јунајтед Форс“ која ове године обележава тридесетогодишњицу од оснивања. Што говори у прилог да на Бањици није било расизма, него да је то био одговор навијача на континуирано провоцирање играча Евертона.

И у овом случају није поштован правилник ФСС, прецизно члан 85. у којем се наводи да је најстрожија казна за ово дело три утакмице играња пред празним трибинама, а ФК Рад је кажњен са још две утакмице без својих присталица на гостовањима.

Под чланом 85. наводи се:

Свако ко пре, за време или после утакмице јавно вређа људско достојанство неког лица или групе лица на било који начин, укључујући вређање по основу боје коже, расе, верске или етничке припадности, истиче симболе који означавају нетрпељивост, или показује видове екстремистичке идеолошке пропаганде, казниће се.

Дакле, небитно је ко се вређа и на којој основи, све увреде су једнаке, нису ништа мање једна од друге и свако вређање би требало да се кажњава. По чему онда неко одлучује и квалификује шта је тежи облик, а шта лакши? Да се овај члан правилника не поштује уопште, навешћемо неколико примера.

Утакмица Чукарички – Партизан (20. коло), навијачи ФК Партизан вређали главног арбитра Милорада Мажића.

Утакмица Партизан – Металац (25. коло), навијачи ФК Партизан развили увредљиве транспаренте на рачун арбитра Маја Вујовића .

Утакмица Вождовац – ОФК Бачка (26. коло), навијачи ФК Вождовац опонашањем мајмунских крика вређали тамнопутог играча противничког тима.

Утакмица Вождовац – Партизан (четвртфинале Купа Србије), навијачи ФК Вождовац на расној основи вређали фудбалера Партизана Евертона.

Навијачи Ц. звезде на готово свакој утакмици свог клуба имају увредљиве транспаренте упућене ФСС и УЕФА.

Из свега овога произилази закључак да ФСС има двоструке аршине према клубовима и да и сам Aрбитражни суд не поштује дисциплинска правила ФСС.

- Иако је пракса у прошлости показала да клуб који уложи жалбу на казну, добије њено смањење, ФК Рад то није било омогућено. Када је комисија за жалбе разматрала одлуку, иако нису чланови поменуте комисије, састанку су присуствовали директор СЛС Владимир Булатовић, као и генерални секретар Фудбалског савеза Србије Јован Шурбатовић који су директно утицали на одлуку да се казна не ублажи.

Још ћемо као примере навести да су, након једног од вечитих дербија, када су били нереди на трибинама и велика туча у којој је било много повређених, Ц. звезда и Партизан кажњени са по једном утакмицом играња без публике.

На утакмици Рад – Металац на Бањици у оквиру 15. кола СЛС шеф стручног штаба гостујућег тима Ненад Ванић позивао је своје играче да напусте терен и направио прекршај који по члану 68. дисциплинског правилника ФСС мора да се санкционише. Након овога, такође нико од надлежних органа није реаговао.

Члан 68.

Играч или фудбалски радник који наговара тим да из било којих разлога напусти терен или не започне одређену игру, казниће се:

• забраном играња у трајању од шест месеци до годину дана, односно:

• забраном вршења функција у трајању од шест месеци до једне године, а у поновљеном или тежем случају:

• забраном играња од једне до две године, односно

• забраном вршења било какве активности која је у вези са фудбалом.

Ако се прихвати наговарање и терен напусти до три играча, а остали наставе игру, играчи који су напустили терен, казниће се:

• забраном играња у трајању од шест месеци до годину дана.

Ако терен напусте најмање четири играча, или тим не отпочне игру, казниће се за прекршај учињен у првенственим такмичењима:

• играчи забраном играња у трајању од шест месеци до годину дана,

• а тим одузимањем од три до девет бодова, односно од три до девет негативних бодова. за прекршај учињен у Фудбалском купу Србије:

• играчи забраном играња у трајању од шест месеци до годину дана,

• а тим, односно клуб, новчаном казном, или искључењем из будућих такмичења.

- Ново руководство ФСС увело је правило да се 2% од трансфера сваког играча даје Фудбалском савезу Србије за развој омладинског фудбала. ФК Рад нико не помаже. Овај клуб има велику омладинску школу са много талената, међутим зграда те школе је далеко од нормалних услова за функционисање. Подсетимо, неколицина фудбалера који су сада у „А“, као и у младој репрезентацији Србије поникли су управо у омладинској школи ФК Рад.

- Такође, уведена је и нова, развојна лига „Б“ тимова за чије учешће је потребно издвојити 120.000 динара по утакмици. Још један начин да се узима и зарађује од клубова, јер толико новца није потребно да би се платила организација једне утакмице. Уместо да ФСС помаже клубовима, он им узима и оно последње што имају.

- ФСС заказао је пријатељску утакмицу између репрезентација Украјине и Србије у новембру прошле године док је трајао рат између Украјинаца и Руса који живе у тој земљи. Била је то скандалозна идеја и одлука ФСС. То би било исто као да је за време рата између Хрватске и Србије, репрезентација Русије гостовала у Загребу на пријатељској утакмици са Хрватском. На целу срамоту тог случаја, десило се и то да су навијачи Украјине на трибини запалили српску заставу.“

- На који начин објаснити поступак ФСС да се имена судија који су делигирани за утакмице објаве на званичном сајту, па у кратком року буду промењена? А затим се клубови оркестрирано оглашавају са идентичним саопштењима који је вероватно направљен у ФСС.

- Још један од безакоња пример је и нашег физитерапеута који је недавно био позван у репрезентацију узраста до 20 година старости и његово име се нашло на списку путника. Дан пред окупљање репрезентације јављено му је да због недостатка финасија он не може да путује, али су ипак уместо њега повели другог физиотерапеута.

Закључак:

ФК Рад је био први који је хтео промене у ФСС мислећи да ће се многе ствари променити на боље. С' обзиром на то да се ништа није променило, да је ситуација још гора и да у ФСС влада безакоње, ФК Рад овим путем, преко медија, јер други начин комуникације са органима ФСС не постоји, тражи од председника Славише Кокезе и руководства ФСС да поднесу оставке.

ФК РАД Београд“

Коментари24
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ljubo
u pravu ste ali propustili ste nabrojati jos primera u kojim je zvezda akter
bokiRUS
Ma ja bih vas izbacio iz lige zbog onako sramne igre juce.Pa onako se ni Brodarac ne bi sklonio.Velika je konkurencija -Vojvodina,Cukaricki,Vizdovac,Surdulica,Napredak ,Nis,Pazar,Cacak,Spartak...ne zna se ko je serviliniji u sklanjanju.Ima Boga pa vam onda u kvalifikacijama uvek dodeli neki Kairat.
Sale
FSS-Kokeza= Kladionica Azija.
sale
Pa Terzic je naucio Kokezu i sad ga kontrolise kako da dodje do predsednika fss i oni su jedna ekipa svi vi ostali ste tu zbog njih i njihovih kombinacija sto pre to ukapirate bice vam lakse.
Lazar
Rad filijala Zvezde iz stare Juge? Zoran Bata Mirković, Taševski, Drinčić itditd dugačak je spisak onih koji su u zadnjih 30 godina prešli iz Rada u Partizan!!!
Pigeon
Ma znaju oni to odlicno! Svi sve znaju, samo se prave naivni i pokusavaju da se opravdaju. Pa pogledaj, zale se Backa, Metalac, Spartak, sada ovi, pa eno kuka i ofk...Pa ne mozes, bato, da budes podguzna muva i da ocekujes korektan tretman. Kada se jednom "prodas" gospodaru, gotovo, on te vise ne ferma, smatra da uvek moze sa tobom da brise patos! Pa Rad je oduvek bio filijala raspalih, jos iz stare Juge! A recimo, kazi mi sta su oni to juce igrali? U najavi kao dobro su ih prostudirali, bice ratnici na terenu, a na terenu zjapi praznina izmedju linija, ovi vode loptu po 20m, niko ne napada, namestaju se za sut lakse nego na treningu, 15 faulova...'El to ratnicki? A samo pre nekoliko kola "poginuse" protiv Partizana, na noz, 30 faulova, provokacije, incidenti...A onda se zale velikom tati, pa sto nas isamaraste, mi smo bas poslusni itd.itd. Dolaskom kokija, fss se totalno srozao (pogledaj sastav tih likova) i stavio u funkciju samo jednog kluba...
misa tumbas
uglavnom ste sve u pravu ali ni vi niste bolji...klub vam ocigledno vode bitange sa tribine. Zasto napominjete da oni slave 30 godina ??? Klasicno uvlacenje funkcionera u ... huligana. Navodite da necete prodavati nije dnog igraca vecitima !! Pa fudbal je biznis sto ne bi?? a vamo kukate za 20 000 evra? Tu odluku vam postavljaju huligani koji su u losim odnosima sa drugim navijackim grupama. Kazem ni vi niste cvecke.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.