Почетна / Фудбал / Супер лига

Симовић: Направићемо тим за Европу

Председник Спартака о прелазном року, финансијама и плановима клуба у новој сезони
ФОТО: Н. Стантић

Кад се помене град на северној тачки Србије, свим љубитељима спорта, а посебно фудбала прва асоцијација је Спартак. Клуб са дугом традицијом који је пребродио много тога, био готово пред гашењем док га нова управа на челу са Драганом Симовићем, сада почасним председником кога је наследио син Никола, није преузела.

Почео је тада опоравак и брзи повратак у друштво најбољих и већ 14. сезону клуб са севера Бачке је стабилан суперлигаш, два пута се пласирао и у Европу.

- Спартак је, ако се осврнемо уназад четврти клуб у држави  који је последњих година стандардан суперлигаш, уз Партизан, Црвену звезду и Војводину. Сви остали клубови су ушли после нас или испадали и враћали се назад. Финансијски смо стабилни, а чињеница да већ 14 година исти људи воде клуб, говори да се ради добро и плански. Нисмо велики као водећи трио да имамо јаке спонзоре, самофинансирање нам је основа, али се трудимо да у континуитету играмо и бележимо солидне резултате који нас позиционирају увек негде на средини табеле - каже Никола Симовић председник Спартака

Није много ни пандемијска криза утицала на Спартак, али је зато прошла сезона у резултатском смислу била за заборав.

- Прошле сезоне смо имали квалитет за првих осам екипа кад је у питању играчки кадар, али сплет непланираних околности и пољуљана атмосфера су довели до тога да направимо резултате какве јесмо. Променили смо четири тренера, можда повукли недовољно промишљене потезе у неким моментима, требало је екипи времена да се привикне. То је сигурно утицало да резултати буду лоши прошле сезоне.

Спартак је био успешан у другим аспектима. Нема прелазног рока да није остварен бар један  трансфер.

- У резултатском смислу, сезона је била неуспешна, али је била добра јер смо продали тројицу првотимаца Текијашког, Туфегџића и Иванчевића. У сва три прелазна рока успели смо да изнедримо по једног играча и остваримо трансфере у озбиљне клубове у земљама широм Европе. Уз то наши играчи су имали позиве у националне селекције и то је веома позитивна ствар. И убудуће ћемо тежити ка томе да имамо што више репрезентативаца.

Да се плански ради у суботичком суперлигашу потврда је и велика реконструкција екипе.

- Током зимског, а и овог прелазног рока свесно смо почели са освежавањем играчког кадара. Било је ту доста играча који су већ по четири године у клубу и дошло је до засићења. Зато је дошао тренутак да се направи смена генерација. То није типично за нас да у једном прелазном року оде или дође десет играча. Остало је неколико играча који су ту пар година као што су Срећковић, Шимура, Видаковић, Бијеловић, Дубљанић... Остатак екипе су играчи који су ту од прошле сезоне. Неки су дошли током летњег прелазног рока, неки зимус, а доста њих је пристигло сада.

Ипак, према речима председника Спартака прелазни рок није још окончан. Приоритет је замена за Туфегџића и десни бек.

- У наредном периоду ћемо покушати да доведемо офанзивног везног играча. На место Туфегџића јер је упражњено и потребна нам је конкуренција на тој позицији, иако имамо  наше младе играче. То нам је приоритет. Покушаћемо да доведемо десног бека да појачамо конкуренцију Шимури, који се усталио на том месту. Потребна нам је алтернатива. То мора да буде играч који ће конкурисати за првих 11, док ће остали бити млади са квалитетом и потенцијалом које ћемо афирмисати уз момке из наше омладинске школе јер то је политика нашег клуба. Од тога нема одступања.

Изнео је први човек Спартака и очекивања у предстојећој сезони:

- Лига ће ове године бити најјача у последњих десетак година. Сви озбиљно раде у прелазном року, доводе добра појачања из иностранства. Обзиром да пет екипа иде у европска такмичења, сигурно ће осам, девет клубова пробати да обезбеди то место за међународну сцену и због тога ће уложити већа средстава како би остварили тај циљ. Верујем да ћемо ми са нашим начином пословања успети да направимо добру екипу. Прошле године су тројица младих играча константно играла у сениорском тиму, а надам се да ће ове сезоне тај број бити већи. То је наша снага. 

Изнео је Симовић и конкретне циљеве за наредну сезону.

- Најважније је да обезбедимо плеј-оф. Кад видимо са које позиције и са колико освојених бодова смо обезбедили место међу првих осам онда ћемо разматрати има ли шансе да се боримо за пето место или не. Поред резултатског, оно што је нама најбитније јесте да се што више играча афирмише из наше омладинске школе и дође у први тим ту стекне пуну афирмацију за одлазак у иностранство.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.