Почетна / Фудбал / Супер лига

Радово пролеће!

Грађевинари сваке сезоне играју боље у другом делу првенства
ФОТО: М. Спасојевић

Фудбалска јавност је с једне стране задивљена, а са друге  зачуђена скором Рада од седам победа, два ремија и четири пораза у пролећном делу првенства.

Навијачи Грађевинара се диве како је тренер Милан Милановић толико уздигао тим, после лошег јесењег дела сезоне, односно 17. места и 16 бодова. Пажљиви хроничари небескоплавих такође знају да је одлуком Милановића, али и подршком управе, десетак играча током зимске паузе напустило стадион ,,Краљ Петар Први”. Морале су наравно да стигну замене, спортски сектор је, већ сад се може констатовати, посао одрадио готово перфектно.

Људи увек склони теоријама завере, како се првенство ближи крају кренули су са нагађањима како су Грађевинари стигли до сад већ великих 23 бода. Бројке су међутим, уз тим са Бањице. Клуб из Црнотравске улице у претходних 11 суперлигашких сезона чак седам пута имао је већи број бодова у пролећном делу првенства.

Само је четири пута Рад освојио мање бодова у наставку првенства. Први пут у историјској сезони 2010/11. кад је освојио четврто место и пласирао се у квалификације за Лигу Европе. Тад је у јесењем делу шампионата освојио 28 „поена”, а на пролеће четири мање. Оба дела сезоне Грађевинари су завршили на четвртој позицији.

Две године касније ,,јесен” је за небескоплаве била успешнија за шест бодова. Тад је 25 „поена” било довољно за пето место, слабије партије на пролеће коштале су Рад пада за још две позиције.

Прошла сезона завршена је без плеј-офа и плеј-аута, а Грађевинари су за 30 кола освојили 15 бодова, за бод успешнији били су у јесењем делу првенства. И тако мршав учинак био је довољан Раду да не буде последњи (15. место).

Екипи са Бањице пријају доигравања, у премијерном учешћу у плеј-ауту, у сезони  2015/16, остварила је четири победе, два  ремија и пораз. Небескоплави су тад освојили 16 бодова на јесен и десет на пролеће.

Годину касније биланс тима из Црнотравске био је 24 бода у првом, 13 мање у другом делу сезоне. Још седам придодато је у плеј-ауту. У сезони 2017/18. на јесен освојено је 14 бодова, седам више у пролећном делу што је било довољно за 16. позицију, тако да је опстанак морао да буде обезбеђен са 15 бодова у плеј-ауту, кључни реми догодио се у последњем колу са Јавором.

У последњој сезони (2018/19) са доигравањем, после 30. кола у плеј-ауту остварене су по три победе и три ремија уз један пораз за укупних 12 бодова, што је са оних (17 јесен +4 пролеће) било довољно за нову сезону у елити.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Molba upravi
Milanoviću dati 5-ogodišnji ugovor. Ne ludirati se više sa oslabljivanjem tima pred svaku sezonu. Promeniti NAAI dresove već jednom.
србин
Па шта је ту необично и чудно, јер сваке године тај исти клуб у задњих десетак кола обезбеди опстанак, -- како и на који начин, бог јаки зна, али дефинитивно у СРБИЈИ земљи треба угасити фудбал.....

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.