Почетна / Фудбал / Супер лига

Окука: Држава да „очисти” фудбал; Ђуровић: У живом смо песку

Окука и некадашњи фудбалски судија Раде Ђуровић говорили су на актуелну тему о намештеним утакмицама у српском фудбалу, након што је из ФСС потврђено да је из УЕФА стигао допис о могућим нерегуларностима на две утакмице домаћег такмичења
ФОТО: В. Марковић

Док држава не одлучи да „очисти” фудбал, као што се „чисти” од криминала и наркодилера, тешко да то Фудбалски савез Србије (ФСС) и фудбалски органи могу да реше”, изјавио је дугогодишњи фудбалски тренер Драган Окука, гостујући у емисији Уранак на телевизији К1.

Окука и некадашњи фудбалски судија Раде Ђуровић говорили су на актуелну тему о намештеним утакмицама у српском фудбалу, након што је из ФСС потврђено да је из УЕФА стигао допис о могућим нерегуларностима на две утакмице домаћег такмичења.

- Направили смо сјајне резултате доласком Драгана Стојковића Пиксија на место селектора, али о томе нико у Европи не прича. У центру пажње смо по намештеним утакмицама, а тврдим да то нико не може да докаже без подршке државе - рекао је Окука истакавши да се у Србији намештени мечеви играју више од 30 године и да то сви знају.

Председник Синдиката професионалних фудбалера „Независност” Мирко Поледица навео је да су као сумњиве утакмице означени мечеви Прве лиге Железничар Панчево - Борац и Трајал - Јагодина.

Ђуровић је рекао да то није нови модел понашања у српском фудбалу и да се против тога борио још давне 2008. године, када је био на месту председника Фудбалског савеза Београда:

- Тада је на мене кренула лавина. Покушао сам да спречим лажирања и намештања, јер их је било колико желите. Јавно сам тада изјавио да је од 120 утакмица у једној сезони, у Српској лиги Београд, чак 80 утакмица било намештено. Покушавали смо да упозоримо јавност, све поткерпимо и видео снимцима, али онда су ме натерали да се повучем из фудбала - објаснио је Ђуровић и потом се осврнуо на случај арбитра Срђана Обрадовића, који је због злоупотребе службеног положаја на утакмици између Спартака из Суботице и Радничког из Ниша првостепено осуђен на 15 месеци затвора и 10 година забране обављања функција у фудбалу: - Морам да признам да сам био изненађен када сам чуо да је тај судија био ангажован од стране ФС С као учитељ младим арбитрима. То је оно што поспешује судије и на неки начин им даје гаранције и сигурност да опуштено учествују у тим режираним утакмицама.

Ђуровић је истакао да се у овим случајевима ФСС крије иза државе, али да никако не може да буде амнестиран од одговорности.

- Судије од најнижих лига чине уступке и тако се, условно речено задужују, да би напредовали у виши ранг. Арбитри који су били послушници напредују на листама. То и саме судије кажу, најчешће и јавно, али кад нестану са сцене, а неки и не смеју ни кад заврше са суђењем, јер их чека пут спортског радника, судије посматрача итд - каже Ђуровић и наглашава да је то прави ланац уцена и додаје:

- ФСС данас регрутује у 90 одсто случајева људе који су директно заинтересовани. Нема ту ни жеље, а и страх је присутан. Зато и имамо проблем, јер имамо људе који немају морални кредибилитет, а храбрости још мање - констатовао је Ђуровић.

Према Окукином мишљењу, намештени фудбалски мечеви су карактеристични у слабијим лигама, где појединци одлучују о стаусу играча и тренера, који имају мала примања.

Зато је по његовим речима наша лига као нацртана за те ствари.

Потом је навео пример из Пољске где је као тренер Легије радио од 2001. до 2004.

- Избила је велика афера, где су три, четири клуба избацили у најнижи ранг такмичења. Шест седам тренера је доживотно кажњено, као и 50 фудбалера, 10 судија, 20 представника клубова. То је био процес који је трајао три године. Држава је тако очистила фудбал. Било је ригорозно. После тога, ТВ права за пољску лигу је купио француски Канал +, јер је постала поштена лига. ТВ права за Суперлигу нико неће да узме, јер није поштена.

Као евентуално решење за проблем намештања фудбалских утакмици у Србији, Окука је поново навео пример из Пољске.

- На једној уткамици у Пољској се испоставило да је режирана. Све је пратила полиција и тужилаштво. Комплетно су затворили оба тима. Стигао је налог тужилаштва, били су три недеље у притвору, сви играчи и тренери. За 15 дана се сазнала истина, све су испричали. Тада је почело клупко да се одмотава.

Ђуровић цео случај посматра из мало другачије визуре.

- Све ово у великој мери утиче на углед нашег фудбала. Већ одавно као фудбалска нација клизимо све дубље и дубље. Мислили смо да смо дотакли дно, кад оно живи песак - каже Ђуровић и поручује:

- Ово је и мало чудно, јер се поклапа и са неким другим дешавањима, аферама, оставком председника ФС С. Никоме то није у интересу. У Словенији већ Чеферина као председника УЕФА, за кога је означено да је у добрим односима са представницима ФС С, позивају да поднесе оставку, као морални чин. Али, то су притисци са других страна - закључио је Ђуровић.

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Želje
Jeste.
v1ad
Zar Okuka nije bio trener Obilica? Sama ta cinjenica ga brise iz svakog razgovora o "cistom" fudbalu.
Milan
Cuti ti, koji si vodio pre 20ak godina Obilic do titule koju je Arkan osvojio.
Miki
Svake nedelje se namestaju utakmice di svim evropskim ligama. Nema vise posteno nista sve lopovi.Svetska prvensta I tu ima svega. Sramota sas se uhvatili SRPSKE lige sto be kontrolisu evropske life.
...
Kada drzava obezbedi i da sigurnost da svoj posao obavljam iskreno i posteno,bez razmisljsnja i straha, kada ce neki "navijac" da udje i objasni kako i sta da radim ... do tada posteni nemaju mesto na nekoj funkciji u ovoj zemlji.
WTF
Kao sto rece Okuka hrabrost. Ti si ono sto nemaju muskarci a htio bi da budes placen za to. Takvi kao ti su problem drustva. Sad ako mislis da te ne bi zastitila policija i da bi te neko ubio onda ti fali jos sta sem hrabrosti.
Pigeon
I da dodam, voleo bih da vidim jedan korner, recimo, od nekog autora iz zurnala, kako vide ovu temu, jer tema je zaista zahtevna ali i zahvalna za novinarstvo...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.