Novo saopštenje Radničkog: Šurbatović potvrdio naše sumnje

Niški Radnički se juče oglasio novim saopštenjem povodom sredstava iz Fonda solidarnosti UEFA

FOTO: N.Negovanović

Obraćanje rukovodstva Radničkog reakcija je na izjave Jovana Šurbatovića. U saopštenju se kaže:

“Povodom izjave za medije generalnog sekretara srpske kuće fudbala gospodina Jovana Šurbatovića sa žaljenjem možemo da konstatujemo da su se na kraju sve naše sumnje i tvrdnje pokazale tačnim i da suštinski ne postoje jasno utvrđeni kriterijumi po kojima je raspodeljeno četiri miliona evra klubovima Super lige i prve lige od strane Fudbalskog saveza Srbije, a koja potiču iz Fonda solidarnosti UEFA.

Kriterijumi koje navodi gospodin Šurbatović apsolutno nisu objektivizirani i merljivi, već je svojevrsno priznanje da je uže rukovodstvo FSS-a zaselo i da se inkognito dogovorilo kako će da raspodeli četiri miliona evra, koju cifru će svaki klub da napiše u svom zahtevu, a da onda svi ti zahtevi samo formalno prolaze proceduru usvajanja od strane Izvršnog odbora FSS. To praktično znači da članovi IO daju zeleno svetlo za raspodelu novca svojim klubovima, pa je logično da su široke ruke za sebe, što otvara pitanje šta je sa sudbinom i potrebama trofejnih klubova koji nemaju svoje predstavnike u IO i ko u FSS predstavlja i štiti naše potrebe?

Diskreciona i netransparentna politika raspodele novca koja se sprovodi od strane užeg rukovodstva FSS-a ozbiljno utiče na neravnopravne uslove takmičenja i imaće nesagledive posledice po mnoge klubove koji će u narednom periodu zbog pandemije KOVID-19 biti na rubu propasti. Zadatak vrhuške FSS, tačnije IO FSS bio je da sve to ima u vidu kada vrši raspodelu sredstava za poboljšanje infrastrukture i da napravi realan balans potreba prema rezultatima, kapacitetima i problemima sa kojima se klubovi suočavaju.

FK Radnički Niš smatra da je veći deo novčanih sredstava Fonda solidarnosti raspodeljen suprotno važećem Statutu FSS. Član 32. Statuta propisuje da član statutarnog organa ili tela FSS neće učestvovati u donošenju odluka po bilo kom pitanju ili stavki u kojoj postoji ili se može pojaviti konflikt interesa. Pozivamo sve organe FSS da oštro reaguju i da zauzmu jasan stav povodom ovakvog načina diskriminatorske raspodele novca, da se sve odluke o raspodeli sredstava stave van snage kao pravno ništavne, zato što su u njihovom donošenju učestvovali pojedinci čiji klubovi su direktno korisnici tih sredstava.

FK Radnički je uvek insistirao i nastaviće da insistira da se javno obelodanjuju podaci koliko novca je koji klub dobio, od koga i po kom osnovu. Zahtevamo od FSS da objavi zapisnike i validne odluke Zajednice sa sednice na kojoj se raspravljalo o raspodeli novčanih sredstava, jer nam ove informacije do danas nisu poznate. Verujemo da još uvek nije kasno da se ispravi pogrešan potez, a poznato nam je da ovakvo naše mišljenje i konstruktivan predlog dele i drugi klubovi koji ne smeju da se oglase iz straha od revanšizma vrhuške FSS.”

Ćora

Hoćemo slobodnog Acu Miloševića iz Švedske u Radničkom iz Niša.

Odgovori