Почетна / Фудбал / Супер лига

Нишлије оштро реаговале на одлуку ФСС: Расподела на штету Радничког

Неопходно је хитно преиспитати износе, јер се потцењује значај наше, треће по бројности омладинске школе у Србији – истичу са Чаира
ФОТО: В. Марковић

Одлука ФС Србије да износ од четири милиона евра добијен од Фонда солидарности УЕФА, која су наши клубови зарадили прошле сезоне у европским такмичењима, не подели на равноправне делове изазвала је жестоку реакцију Радничког из Ниша.

Клуб са Чаира послао је писмо Славиши Кокези, председнику ФСС и Јовану Шурбатовићу, генералном секретару наше куће фудбала, са захтевом да јавно објаве критеријуме на основу којих је вршена расподела строго наменски добијених средстава за потребе развоја омладинског фудбала у Србији.

Увидом у списак клубова који су добили новчана средства, нисмо могли да закључимо којим се то критеријумима руководио ФСС кад је додељивао ова новчана средства.

Може се закључити да је опредељујуће приликом доношења одлуке код чланова ИО ФСС, било чланство у овом органу.

Неспорна је чињеница да су најзначајнија средства управо добили клубови из којих потичу или који подржавају актуелни чланови Извршног одбора.

У прилог оваквој претпоставци иде чињеница да се Раднички, чије је седиште у Нишу, другом граду по величини у Србији, са Омладинском школом од преко 780 чланова по чему је трећа у држави, до сада није добила никакву помоћ, иако је ФСС добро познато да оволики број наших чланова ради и живи у готово немогућим условима.

Раднички није добио у расподели претходних година вештачки терен, нити има помоћни терен на коме може адекватно да се ради, нити има травнати терен на коме може да одигра своје утакмице.

Једна од најбројнијих омладинских школа у Србији нема ни свлачионице у којима њени полазници могу да се пресвуку, истуширају о обаве друге потребе.

Имајући све ово у виду, Раднички не може да верује да клубови који немају омладинске и кадетске селекције и не такмиче се у Супер лиги добијају средства, а наш клуб иако учесник Омладинске и Кадетске лиге Србије, нема приоритет приликом расподеле новчаних средстава од ФСС.

Овим средствима побољшали бисмо и направили минималне услове за рад како би деца из школе могла да се задрже у Нишу, као највећем граду на југоистоку Србије. Ово представља интерес не само за Раднички, већ уопште за српски фудбал.

Да ли овде постоји намера да се талентована деца из Ниша и овог дела земље на овај начин усмеравају да долазе у Београд како би обезбедили себи даљи напредак?

Надамо се да ће овај наш апел уродити плодом и да ће органи ФСС преиспитати одлуку о расподели новчаних средстава намењених развоју омладинских школа и да ће наш клуб бити објективно сагледан у складу са значајем, величином и потребама омладинске школе” – истакнуто је у саопштењу Радничког потписаном од Дејана Пропадала, генералног директора Нишлија.

ТСЦ добио 500.000, а Нишлије 120.000 евра
У јавност су процурели износи средстава уплаћених клубовима из Фонда солидарности УЕФА због чега су реаговали представници Радничког.
ТСЦ је добио највише – 500.000 евра, Јавору припало је 290.000, Спартаку 220.000, Раднику, ОФК Бачкој и Напретку по 200.000, а Радничком 120.000. Младости из Лучана припало је само 40.000 евра.
Коментари21
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

v1ad
"иако је ФСС добро познато да оволики број наших чланова ради и живи у готово немогућим условима." A zasto im ne obezbedite uslove? Zar to nije vas posao? Vi ih uostalom placate.
FkpCascais
Apsolutno se slazem da mora da bude transparentnosti u kriterijumima podele tih para. Neverovatno je da savez nije javno i jasno na vreme objavio te kriterijume. Ako ti kriterijumi zaista nisu dostupljeni klubovima i javni, savez bi trebao da dobije rok da to ucini u suprotnom klubovi bi trbali da upute zvanicnu zalbu UEFI. Sa druge strane, nije jasno kakve veze ima "brojnost omladinske skole"? Te pare treba da budu ulozene u dalji razvitak profesionalizma, sto u seniorskom, to i u omladinskom nivou. Ali, profesionalizam seniorskog fudbala treba da bude prioritet saveza, a da se omladinski nivo onda ugleda na njega.
Kole
A gde su ostali klubovi?!
Kosta
A Vojvodini nista?
Japanac
Одакле "преко 780 чланова"? Да у свим категоријама имате по 50 регистрованих дечака( а немате), опет не можете имати ни пола од наведеног... И ставите прст на чело - због чега вам деца која иоле вреде, годинама и деценијама иду за Београд...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.