Почетна / Фудбал / Супер лига

Ивица Илиев: Кад се Бајбек спреми биће број 1

Шта навијачи Партизана могу да очекују од Жана Кристофа Бајбека, седмогодишњег члана Пари Сен Жермена, пристиглог у Хумску у финишу прелазног рока и пројектованог да наследи Умара Садика, најбољег стрелца и асистента црно-белих отишлог у шпанску Алмерију?
ФОТО: М. Рашић

Суд Жељка Петровића, најближег сарадника Дика Адвоката у Утрехту: „Бајбек је класа, међутим, склон је повредама – одигра две утакмице, па га нема следећих шест”, појачан чињеницом да је француски нападач због неспремности прескочио дерби са Црвеном звездом, „ублажило” је неколико врхунских потеза на дебију са ОФК Бачком, нарочито у судијској надокнади – маестрално је, на петопарцу, преварио чувара и био замало непрецизан.

Довољно, ипак, да код Гробара поткрепи наду да ће Парни ваљак да добије појачање. Ивица Илиев, упркос оставци на функцију спортског директора и даље (читај: од марта 2019) задужен за креирање Партизанове трансфер политике, поседује највећу референцу за одговор: може ли Џеј Си (тако га зову у „Земунелу”) стопама Умара Садика, Рикарда Гомеша и Леандреа Тавамбе, легионара ангажованих с његовим потписом и захваљујући бројним егзекуцијама дубоко у срцима армије присталица?

- Сваком од претходника фалило је нешто на папиру, Бајбеку – ништа! – „на прву”, у свом стилу, погађа Илиев у мету, не сумњамо, запаливши машту Гробарима.

Својевремено бисте употребили термин – бомба?

- Кад бих анализирао сваког поменутог нападача појединачно, уз дефинитивни закључак да су сви били погоци, не би требало да постоји никакав знак питања. Осмотривши Бајбекове квалитете пре доласка у Партизан и убацивши компаративну методу: ниједан није на његовом нивоу.

Да се не наљуте Садик, Рикардо и Тавамба?

- Колико год њих волео... сматрам да је Бајбек у предности у односу на све.

Конкретно, шта ће Француз да донесе Партизану?

- Бајбеков потенцијал немерљив је за овдашњи фудбал. Донеће, пре свега, индивидуални квалитет... у постављању акција. Директан, много јак на лопти, лагано решава „један на један” у казненом простору. Плус, има фантастичне кретње, експлозивност на пет, 10, 15 метара, можда више не и спринт на 30, 40, 50 као кад је био млађи, али... То и није толико битно за његову позицију. Са смислом за фудбал и сарадњу, феноменалном игром главом и завршницом десном и левом ногом – комплетан шпиц, буквално!

Ако је већ тако, што није и даље у ПСЖ-у?

- Погледајте снимак утакмице Тулуз – ПСЖ из септембра 2014: Бајбек постиже феноменалан гол, у загрљај му долећу Кавани, Верати... Довољно за суд о потенцијалу и квалитету, међутим... Некад се не отворе нека врата, нестрпљиви сте да сачекате праву шансу, подсетићу, Свеци су као на траци доводили вансеријске звезде. Бајбек се, вероватно, тражио, грешио у одабиру...

И... повређивао?

- То је саставни део каријере сваког спортисте, уз нијансе: кад су долазиле повреде, колико су биле тешке, каквог си карактера да што пре изађеш из те ситуације... Бајбек је последњу велику повреду имао пре три године, од тада – игра константно. Наравно, остаје жал због тренутне физичке спреме: Холандија је прва, још почетком марта, „затворила” првенство (није ни настављено), тог тренутка престао је да тренира. Кад су се у Утрехту вратили обавезама, Жан Кристоф није – истекао му је уговор, био је слободан још пре пола године. Евидентно је ван ритма.

Александар Станојевић тврди: биће бољи за две седмице?

- Ово што сте видели против ОФК Бачке... Бајбек није ни на 20 одсто могућности! Добро, кад имаш толико ожиљака, највероватније, нећеш да идеш ни на 100, мада... У најбољим је годинама, у мају је напунио 27, искуствено – најзрелији си у периоду: 26 – 29. Улази у зенит, кад се спреми биће број 1.

Решаваће, између осталог, оно на чему Партизан пада последњих година - „мале” утакмице?

- Да, решаваће! Знате како, нападачи имају другачији менталитет од везиста, воле статистику, небитно да ли је затресао мрежу овој или оној екипи – само да се пишу голови.

Дођосмо до кључног: да ли је Жан Кристоф Бајбек гол играч?

- Није само гол играч... Никада нисам доводио искључиво такве. Већ... и за сарадњу, тимску игру.

Да закључимо, уз кога би се боље уклопио Ивица Илиев из најбољих дана – Садика или Бајбека?

- Ух...

Да вам помогнемо: за Француза чујемо да је школованији?

- Да, Бајбек је школован... Пре са њим... Садик је „своја” глава... Кренуо је добро и у Алмерији: пре неки дан постигао фантастичан гол, на дебију му је поништен због ВАР-а...

Леонардо ван категорије
Упада у очи: у ред за поређење с Бајбеком нисте ставили и Леонарда, је ли то само зато јер Бразилац, за разлику од Тавамбе, Рикарда и Садика, није класичан шпиц?
- С Леом никог не упоређујем, реално. Ко то чини – не зна или има злу намеру. Толику супериорност, надмоћност... Не видим сад ни на простору бивше Југе! Бразилац је ван категорије!
Станојевић рече гостујући у Журналу: „Леонардо је био прави, за разлику од Суме није делио утакмице на велике и мале, све је решавао”?
- Лео је био гладан... Жао ми је што Сума нема тај „килер” менталитет, међутим, волим то што кад играмо дерби, Европу... знам да ће сваког да згази. С друге стране, фрка ми је кад играмо мале утакмице, то је већ рулет – тврди Илиев.
Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Grobar
KOJU FUNKCIJU IMA OVAJ U PFC?
Pigeon
Pa po prici on zaista ima sve sto se moze pozeleti za jednog spica. Ali, zasto je onda dosao ovde da igra? 'Ajde, videcemo, neka je i 66% posto od toga tacno, nama ce biti dosta. Meni je za onih pola sata delovao, lici, onako...Ali ipak, treba ga videti na delu spremnog i u punoj minutazi.
Realno
"Ja garantujem za ovog momka" 2...
komentar2
Iliev je skoro sve pogodio sa strancima. Samo zlobni mogu da mu nadju mane; bilo je nekih promasaja ali uglavnom sa igracima koji nisu kostali, vec dovodjeni na ono, ako moze-moze. Sta bi dali ovi iz rupe da su dovodili Sadike, Sume, Nathe, Rikarde, Banjake...Od domacih, uzeli smo pare i za Ivanovica (mozda je moglo bolje) i za Nikolica i za Vitasa, Vujacic nije standardan, ali je tu (za cg igra bas dobro), Lutovac je konkuretan...jedino taj Pesukic i taj nesretni Lalatovic, ali dobro...
Koonjokradica
Ma koju funkciju ovaj ima u Partizanu???
Svaki cigo...
..svoga konja hvali...E mij Ilieve, dok taj proradi mi ostasmo na minus 15..Bolje da je Sadik ostao...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.