Почетна / Фудбал / Супер лига

КОРНЕР - ВАР (ни)је спас

За руковођење ВАР-ом такође су задужене судије, бивше или садашње
ФОТО: И. Веселинов

Пише: Златибор Репић

Можда ниједно претходно првенство није већ у првих осам кола изазвало толико буре и оптужби на суђење као актуелно. Не прође седмица а да се не полемише о грешкама арбитара, сумњивим или измишљеним пеналима, офсајдима, црвеним картонима...

Најновија дешавања у Ужицу где прво Партизану није признат гол иако Бојан Матић није био у офсајд позицији, а затим је у његову корист досуђен крајње дискутабилан једанаестерац, потврдио је да се вртимо у круг.

Намерно или не, тек судијских грешака има и биће их још. Није више ни питање какве ће бити реакције, не прође ни пар сати да заинтересоване стране (Партизан и Црвена звезда) не издају саопштења, чак иако нису у питању њихове утакмице.

Од следеће сезоне у нашем првенству биће уведена ВАР технологија. Многи је чекају као спас. Са њом ће судијама сигурно бити лакше, међутим, далеко од тога да неће бити ниједне грешке и да ће Супер лигом тећи мед и млеко.

За руковођење ВАР-ом такође су задужене судије, бивше или садашње. Примери из других европских шампионата најбоље доказују да гледање спорних детаља на снимку не значи увек и праведну од-луку. Неће сигурно бити грешака видљивих голим оком, али кад су у питању центиметри око офсајд позиције или слободне судијске процене као што су пенал и црвени картон, спорења могу да се наставе.

Већи проблем од тога што још немамо ВАР је изгубљено поверење. После бројних пропуста, али и некритичног сагледавања сопствених дела, у нашем фудбалу практично више нико никоме не верује. Док је тако неће нам помоћи видео технологија. Борба за титулу, Европу и опстанак мора да буде схваћена искључиво као спортско надметање, никако питање живота или смрти, без обзира на износ финансијског колача до кога се долази учешћем у међународним такмичењима, продајом играча и спонзорским уговорима.

Кључ је дакле, у схватању и самокритичности, намери или случајности. Што се пре будемо сагласили око тога да није добро да нам све изгледа као теорија завере онда су веће шансе и да нам ВАР помогне.

Коментари18
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

straja
Neki napredak MOZDA i jeste...ali iste sudije koje su GRESILE uzivo sada ce opet presudjivati...ako se pre gresile NAMERNO zar neko misli da nece opet da nadju nacin da "grese" Pogledajte samo ovaj poslednji "nepriznat gol" nije prikazan niti jedan snimak koji bi EGZAKTNO potvrdio ovo ili ono!Linijac je STVARNO mogao da vidi OFSAJD!!! i da je u to siguran!...ali niko nece u to da poveruje....a MOZDA je i pravu! A VAR.....imam utisak da tamo gde se primenjuje ima poprilicno primedbi...sta mislite da Surdulici ili Sapcu ili cak i Beogradu nece NESTO da zataji u kriticnom trenutku! Zivi bili pa videli! Ali sudeci po "blogerima" Partizan je vec sledeci prvak!!...a ni AV i njegova stranka NECE DA BUDU NA VLASTI!!...a trio VVV to ne znam ,samo predpostavljam!
Joca pfc
partizanovac sam i želim var, ali se i bojim da cemo tad još više zaostajati u prvenstvu
toza
Al" si naivan...pa kad profa uvede rimsko pravo u koriscenje VAR-a...
Steva CZBG
Nećete sigurno. Navijač sam zvezde i plašim se da će u slučaju uvođenja VAR tehnologije, Partizan biti taj koji će već u avgustu praviti nedostižnu prednost u odnosu na zvezdu.
Прикажи још одговора
Pigeon
Pa, VAR ima i dosta mana, gledanje spornih detalja ne donese bas i najbolju odluku (mislim da je to najvise zbog sujeta samih sudija), ali je cinjenica da bar u 90% slucajeva, VAR odradi svoj posao. Po meni, dovoljno. E, sad, sto ce kod nas u VAR sobi biti isti ovi radojcici, elvisi, bokiji...Ali, to ce ipak doprinositi boljim odlukama, jer pri VAR-u ne mogu bas toliko da kradu i da se prave nevesti. Mozda bi bilo dobro resenje, da bar u prvih par sezona u VAR sobama budu strane sudije. Ali, ko ce na to pristati? Prvi ne bi ovi muljatori iz rupe, na celu sa koki-mraka tandemom.
Slave
Pa i strane sudije mogu da se potplate.Nas mazic je otisao da sudi u Kinu zbog love
djura
ja kao zvezdas kazem da mora var oid sledece sezone i tacka
Sone
U srpskom fudbalu ni var nece pomoći

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.