Предалеко и надасве медијски бомбастично је своједобно одјекнула констатација знаменитог Миљана Миљанића у тиражном „Темпу” да Црвена звезда не би освојила Куп европских шампиона 1991. без Драгише Бинића!
Претенциозна или одмерена, тек без опречног мишљења егзистира до дана данашњег. И, да буде у духу прве утакмице Црвене звезде у Лиги шампиона с Бајерном, један од недомашивих играча Љупка Петровића темпераментно пребира по сећању на сензационалну победу у Минхену од 2:1, 10. априла 1991.
– Специфични смо били, отуд незаинтересовани за име ривала – уверава Бинић.
– Истоветно је било и с Бајерном, верујте, без посебне припреме за минхенски дуел. Страховали нисмо, напротив. Баварци били у проблему како само с десеторицом и голманом да сачувају гол.
Јесте дуго време отад, него да нисте претерали... мало?
– Нимало... Њима је било потребно дупло више играча да би покрпили бројне рупе у линијама тима, речју: нису знали кога би пре да чувају. Један од нас је с лакоћом дриблао двојицу, тројицу у цугу, други имао чудесне пасове, трећи брзину, четврти погађао и из полушанси, пети фасцинантно „читао” пуцање зоне, шести несхватљиво усамљен држао леву страну, седми умешно кварио игру са снагом за две утакмице, осми... Ко је нас могао да похвата, тад?
Колико могу наследници у „Алијанц арени”, овог пута?
– Много, ако се не буду уплашили и искључиво бранили. Што више имали лопту под 90 и 75 степени, што мање паралелних и уназад послатих пасова. Уз подразумевано рационално трчање, колегијално допуњавање, правовремено придодавање и напослетку, жељу за голом. Високо бих играо, вертикалу од 40 метара држао између шпица и штопера, латентно притискао њихову задњу линију попут Барселоне. Неком наменио главну улогу из другог плана, биће нападачи добро чувани. Немци би тад били у проблему, великом. Звезда има добре фудбалере, кадре да агресивном игром збуне противника и победе. Или, што не би било лоше, ремизирају с голом у мрежи Нојера. Само...
Комплетан текст можете да прочитате у броју Спортског журнала за 11. септембар. Уколико желите да се претплатите на електронско издање Журнала кликните ОВДЕ.
Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.