Почетна / Фудбал / Српски клубови у Европи

Трајковић: Све везано за Чукарички ми није изненађење

Никола Трајковић, некадашњи играч Црвене звезде, о животу у Скандинавији, фудбалу, вечерашњем дуелу на „Акер” стадиону
ФОТО: Н. Трајковић

На хладном северу, у норвешком граду Кристијансену, после завршене играчке каријере у Ђеру, некадашњи фудбалер Црвене звезде, Зете и Чукаричког пронашао је љубав, срећу, дом и посао. Никола Трајковић био је члан генерације црвено-белих која је 2007. била надомак пласмана у Лигу шампиона (испали од шкотског Ренџерса), а дрес клуба из Љутице Богдана носио је све до 2009. године, када је прешао у Чукарички, па даље у Мађарску.

Прст судбине упутио га је у Норвешку.

– Већ две и по године сам у Норвешкој тренер првог тима у трећелигашу Флекероју и тренутно смо први на табели, имамо седам бодова више испред Викинга 2 – почиње Трајковић.

Следећи корак је Друга лига?

– Вероватно ћемо ући у виши ранг, е сад колико смо спремни за то нисам сигуран. Буџет је неупоредив са другим клубовима, тако да би практично било изненађење, да играмо ту лигу.

За то вам је потребна ПРО лиценца?

– Покушао сам код нас да аплицирам, међутим, то у Србији иде теже, тако да ћу у Норвешкој уписати наредне године школу.

Колико се фудбал у Норвешкој разликује од српског?

– Доста се разликује. Менталитет људи је другачији него код нас, некада ми се чини да су нас у Србији тренери морали додатно да мотивишу, не би ли радили сто одсто, били агресивнији. Овде ја морам да смирујем играче. Све што раде то чине поштено и сто одсто. Воле да дају све од себе, можда нису талентовани као ми, тачније ту је предност доста на нашој страни, али су вредни.

У Норвешкој је скупо све што није здраво

Када се спомене Норвешка, прва асоцијација су цене и то астрономске.

– У Норвешкој је скупо све што није здраво, алкохол, цигарете, газирана пића, седења у кафићу, ресторану. Ако желиш нормалан живот, онда нема скупоће. У продавници је можда дупло скупље него код нас, али је зато седам пута већа плата. Међутим, води се рачуна о другим стварима. Пелене за децу и тако те ствари јефтиније су него у Србији – каже Трајковић.

Како сте се ви привикли на живот?

– Брзо се човек навикне на добро. Култура око спорта је тотално другачија. Нема притиска, увреда, тензије. Нико ти не звижди, за њих је спорт уживање, витештво. Углавном сви имају новца, нема стреса.

Да ли пратите српски фудбал, Чукарички игра у Норвешкој данас?

– Пратим. Можда неки не знају, али поникао сам у Чукаричком. Одрастао сам у Жаркову, тако да ми је Баново рдо било близу, 12 година сам провео у том у клубу.

Успели сте да испратите претходне две утакмице Чукаричког у Лиги Европе, против Банантса?

– Јесам. Све везано за Чукарички ми није изненађење, јер се око тог клуба толико позитивнх стари дешава. Била би наравно велика ствар да Брђани избаце Молде, јер је то екипа са већим буџетом, европском традицијом.

Знате ли неког из садашњег Чукаричког?

– Ту је мој пријатељ Иван Поповић (секретар стручног штаба Чукаричког) и преко њега знам да је Чукарички у овом тренутку клуб на најпрофесионалнијем нивоу. Власник Драган Обрадовић је од Чукаричког направио нешто невероватно. Сећам се да сам ишао „Ластиним” аутобусом да гледам утакмицу Чукаричког против Радничког из Обреновца за улазак у виши ранг. У овом моменту то је други клуб и нема додирних тачака са оним где сам ја играо. Прошле године у априлу сам био са мојим клубом на припремем у Београду, тада су нам Чукарички и Звезда уступили бесплатно терене, реквизите, лопте, ништа нисмо носили из Норвешке.

У чему је предност Молдеа у односу на Чукарички?

– Прва предност је искуство играња у Европи. Велики је то клуб, пре две године прошао је групну фазу Лиге Европе. Тренутно је први на табели, Розенборг не игра на нивоу на којем је некада био. Ове године ће Молде бити првак, чисто сумњам да Боде може да им парира. Склони смо потцењивању норвешког фудбала, а заборављамо да је Розенборг 11 година у низу играо групну фазу Лиге шампиона.

На који сегмент игре би требало Чукарички да обрати пажњу?

– Норвежани су много јаки на прекидима и доста пажње посвећују том сегменту игре. Никада нисам имао размишљао да ћу на тренинзима са екипом радити и дугачки аут, а управо смо после тога много голова дали. Молде се доста узда у физичку снагу, игра агресивно, неће форсирати претерано лепршав фудбал, али су директни у дуелима. Имају брзе шпицеве, крила.

Може ли млади тим са Бановог брда да изненади фаворизовани Молде?

– Чукарички има квалитетне младе играче. Прати школу, доста својих играча је „избацио”. Са Веселиновићем су направили пун погодак, ради се о елоквентном тренеру, доста добро познаје фудбал. Наравно да не заборавим и Сима Крунића направио је добру основу. Чукарички може да изненади и надам се добром резултату. Притисак није на Чукаричком, већ на Молдеу. Уздам се у младост, добру енергију и менталитет Брђана – закључио је Трајковић.

Нисам спавао два дана од среће када смо ушли у ЛШ

Кристијансен, град у којем живи Никола Трајковић је најближа тачка Норвешке остатку Европе, а до Данске се брзо стиже трајектом.

- Планирам да гледам Звезду против Копенхагена. Идем из Кристијансена трајекторм до Данске и онда имам још четири сата вожње до главног града Данске.

Стижете на Звезду, с обзиром да имате првенствену утакмицу?

- Играмо утакмицу 11. августа, можда бих могао играчима да дам одмах дан опоравка, а онда 13. август да буду слободни. У суштини је то обично обрнуо, али могао бих да направим како мени одговара. Некада време тренинга условим и са утакмицама Звезде, како у фудбалу тако и у кошарци. Комплетан план проследим играчима две недеље раније, али гледам шта и кад Звезда игра, ако су неке битне утакмице да могу да гледам. Прошле године нисам спавао два дана од среће када смо ушли у ЛШ – објаснио је Трајковић.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Rambo
Hvala Trajko na divnom intervjuju. Lepo je saznati da se u NO lepo živi i da si zadovoljan.
Bravi Trajko
Vrati se na B. Brdo sa gospodjom NO
Pavle & Johnny
Trajče, majstore!!!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.